| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 09/06/2024

 

 

Το κυνήγι του bitcoin έχει κόστος τόσο σε ενέργεια όσο και σε νερό, με το ψηφιακό Ελ Ντοράντο των miners να αλλάζει γεωγραφία, ειδικά μετά το τέταρτο halving, που μείωσε στο μισό τις ανταμοιβές για κάθε νέο μπλοκ στο blockchain. Η ανάγκη για άφθονη και φθηνότερη ενέργεια στην εξόρυξη έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή γεωγραφική μετατόπιση των ορυχείων από χώρες όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες περιοχές του πλανήτη με μεγάλο μερίδιο ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα.

 

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο «πυρετός του (ψηφιακού) χρυσού» έχει μετατρέψει χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική σε πόλο έλξης τόσο για θεσμικούς παίκτες του mining όσο και για ανερχόμενες startups, οι οποίες έρχονται σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις για να στήσουν γραμμές παραγωγής σε χώρες όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Παραγουάη και η Αργεντινή. Στην Κένυα η startup Gridless, που υποστηρίζεται από την Block του δισεκατομμυριούχου Τζακ Ντόρσεϊ (σ.σ πρώην «Mr Twitter») εξορύσσει bitcoin σε απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας, χρησιμοποιώντας ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια από ανενεργό ηφαίστειο. Το συγκεκριμένο ορυχείο βρίσκεται κρυμμένο στην άκρη της λίμνης Naivasha και εξωτερικά μοιάζει με ένα μικρό τροχόσπιτο κατοικίας. Η Αιθιοπία με τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των crypto.

Δυνατά στο παιχνίδι του mining έχουν μπει και κράτη στην Ασία. Η αμερικανική εισηγμένη Marathon Digital προχωρεί σε εξορύξεις bitcoin, χρησιμοποιώντας την άφθονη ηλιακή ενέργεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα που η Bitdeer λανσάρει το eco-friendly mining μέσω επενδύσεων στο Μπουτάν. Στην εξίσωση βρίσκεται πάντα και η Σιγκαπούρη, η οποία επιχειρεί να καταστεί παγκόσμιο κρυπτογραφικό hub, προωθώντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των crypto.

Η εξόρυξη bitcoin απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ και ενέργεια. Πρόκειται για έναν πολύ ανταγωνιστικό τομέα όπου η κερδοφορία εξαρτάται από παράγοντες όπως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η αποδοτικότητα του εξοπλισμού και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Οι miners το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, γι’ αυτό εδώ και καιρό έχουν φροντίσει να λάβουν τα μέτρα τους, στρέφοντας την προσοχή τους σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές εξόρυξης σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αισθητά φθηνότερη. Σύμφωνα με αναλυτές του CNBC, το 40% του παγκόσμιου hashrate εντοπίζεται στις ΗΠΑ, με Ρωσία και Κίνα να ακολουθούν με 20% και 15%. Καθώς, όμως, η… βεντάλια ανοίγει όλο και περισσότερο, όπως φαίνεται και από τις διαδοχιακές επενδύσεις της Bitfarms σε Αργεντινή και Παραγουάη, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση για bitcoin θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Αφρική, το Ελ Ντοράντο του bitcoin

Την τελευταία διετία σε μεγάλο μέρος της Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα (ψηφιακή αυτήν τη φορά) εξόρμηση για χρυσό. Στην προκειμένη περίπτωση η κούρσα γίνεται για το bitcoin.Τουλάχιστον 10 χώρες της Αφρικής δεν σταματούν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις, καθώς οι miners επιδιώκουν να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά κόστη, διευρύνοντας παράλληλα το περιθώριο κέρδους τους.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Αιθιοπία, η οποία μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξόρυξης bitcoin. Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρει από τους τεράστιους υδροηλεκτρικούς της πόρους ασκεί ακαταμάχητη γοητεία στις εταιρείες mining. Με ενέργεια από φαραωνικά έργα όπως το «Μεγάλο Φράγμα Αναγέννησης», miners (κυρίως από την Κίνα) εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια για μόλις 3,14 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, υπάρχουν πάνω από 20 κινεζικές εταιρείες εξόρυξης που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας για τη δημιουργία επιχειρήσεων εξόρυξης μεγάλης κλίμακας.

Τον Φεβρουάριο του 2024 η κρατική Ethiopian Investment Holdings (EIH) σφράγισε μια συμφωνία ύψους 250 εκατ. δολαρίων με την West Data Group’s Center Service PLC (σ.σ. εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ) για τη δημιουργία ενός data center 30 MW για crypto mining. Η Bitcluster, μια ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξόρυξη bitcoin, δημιούργησε με επιτυχία ένα συγκρότημα 120 MW. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις όπως η Hashlabs Mining ξεκινούν την κατασκευή εγκαταστάσεων εξόρυξης bitcoin για να εξυπηρετήσουν τη διεθνή πελατεία τους. Σημειώνεται ότι η Αιθιοπία άρχισε να αγκαλιάζει την εξόρυξη bitcoin από το 2022 και μετά, κυρίως λόγω των πληρωμών σε συνάλλαγμα από τους miners για το ρεύμα που δεσμεύουν.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που βλέπουν με καλό μάτι το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Όπως και στη Λατινική Αμερική, που ο πληθωρισμός καλπάζει και η αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συρρικνώνεται, πολλοί κάτοικοι στην Αφρική θεωρούν τα κρυπτονομίσματα ως την ιδανική επιλογή για «αποθήκευση αξίας». Παράλληλα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που τοπικές κοινότητες υποδέχονται τις εταιρείες εξόρυξης με ενθουσιασμό, καθώς το mining επιτρέπει την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων οικισμών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Μαλάουι, ένα από τα πιο φτωχά κράτη της Αφρικής, όπου το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το mining, παρέχει φθηνό ρεύμα σε απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες.

Η Κένυα είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας στην Αφρική. Το 2022 η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, η KenGen, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε ανθρακωρύχους bitcoin να αξιοποιήσουν την άφθονη γεωθερμική ενέργεια, μεταφέροντας το mining στο έδαφός της.

Η Νότια Αφρική, παρά την ενεργειακή κρίση με τα πολύωρα black out, αποτελεί ένα ακόμη πολλά υποσχόμενο μέλος στο κλαμπ του mining. Έχοντας συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε αγοραστική δύναμη κρυπτογράφησης στην ήπειρο, βιώνει ένα κύμα εξόρυξης bitcoin, ιδίως στο Δυτικό Ακρωτήριο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Η Bitmart, η Valr και η Luno είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης bitcoin στη Νότια Αφρική.

Η Αγκόλα, παρά το γεγονός ότι προωθεί σειρά μέτρων για τον περιορισμό της κρυπτογράφησης, έχει γίνει ένα απροσδόκητο hotspot για τους ανθρακωρύχους bitcoin. Τον Απρίλιο του 2024 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των αφρικανικών χωρών με τις περισσότερες επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. επιβεβαιώνοντας ότι η Αφρική αντεπιτίθεται και στον τομέα των crypto.

Πηγή: The Power Gane

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum