| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 12/06/2024

 

 

Εμπόδια στην κάλυψη του επενδυτικού κενού των 500 δισ. ευρώ τον χρόνο δημιουργεί η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη και η άνοδος των κομμάτων της άκρας δεξιάς στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, προειδοποιεί η Scope. Όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η ταχύτερη πρόοδος στην ένωση των κεφαλαιαγορών (CMU) θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα, προκειμένου να κινητοποιηθούν κεφάλαια το ιδιωτικού τομέα.

 

 

Οι περισσότερες χώρες-μέλη που έχουν θετική καθαρή συμβολή στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. έχουν παρουσιάσει μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση ίσως να περιορίσει την προθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να συμφωνήσουν σε κοινά εργαλεία χρέους και επενδύσεις στο μέλλον, τονίζει η Scope (την έκθεση παρουσιάζει το MR).

Και αυτό την ώρα που η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, της άμυνας και της στρατηγικής ανεξαρτησίας,  παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, απαιτούν βαθύτερες κεφαλαιαγορές και επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Scope υπολογίζει ότι ο κοινός δανεισμός της Ε.Ε. θα έχει δεκαπλασιαστεί σχεδόν στο 1 τρισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, από 100 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, ως αποτέλεσμα του νέου πλαισίου χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε αφότου οι πρόσφατες κρίσεις έδειξαν την ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης.

Όμως, ο οίκος υπολογίζει τα επιπλέον κρατικά κεφάλαια που χρειάζονται για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό της Ε.Ε. γύρω στα 500 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το κλείσιμο του κενού αυτού θα απαιτήσει τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς και μεγάλης κλίμακας ΣΔΙΤ, μελλοντικές κοινές εκδόσεις ομολόγων της Ε.Ε. αλλά και άμεση κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη  Scope, η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη δημιουργεί δυσκολίες στην υλοποίηση του επενδυτικού έργου που έχει μπροστά της η Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν και τα κόμματα αυτά δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την mainstream λήψη πολιτικών αποφάσεων, εντούτοις η αυξανόμενη επιρροή τους σε πολλές εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Emmanuel Macron στη Γαλλία έπειτα από την αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές, υπογραμμίζει τον αυξανόμενο πολιτικό κατακερματισμό, ο οποίος εντείνει την αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δημοσιονομικές προκλήσεις, τονίζει η Scope.

Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς και πολιτικούς περιορισμούς για τις πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις, ο οίκος εκτιμά ότι οι προσπάθειες για την ένωση των κεφαλαιαγορών θα επιταχυνθούν.

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum