| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 05/06/2024

 

 

Εφαλτήριο για επέκταση της παρουσίας τους προς Ανατολάς με στάσεις στα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί η Κύπρος σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες -τρεις συγκεκριμένα, που διατηρούν παρουσία εκεί. Η Μεγαλόνησος, όμως, δεν είναι μόνο εφαλτήριο για ενισχυμένη διεθνή παρουσία. Παρέχει ταυτόχρονα όλα τα εχέγγυα και το περιβάλλον για να πολλαπλασιάσουν οι τραπεζικοί όμιλοι τα έσοδα και κατ’ επέκταση τα κέρδη τους από μία πολύ προσοδοφόρο αγορά. Ειδικά όταν η έμφαση δοθεί στο bancassurance και το asset management.

 

 

Μετά το «πράσινο φως» που έλαβε χθες η Eurobank για την απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού κατά 26,1% στην Ελληνική Τράπεζα, προχωρεί, όπως ήταν ήδη προαποφασισμένο, σε δημόσια πρόταση με στόχο τον έλεγχο έως το 100% των μετοχών της κυπριακής τράπεζας. O Όμιλος Eurobank, που ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο με τη Eurobank Cyprus, διαθέτει πλέον το 55,3% των μετοχών της Ελληνικής -εξ ου και το απαραίτητο βήμα του mandatory tender offer.

Σύμφωνα με την επίσημη χθεσινή ανακοίνωση, η Εurobank εξαγοράζει αντί τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς το 26,1% της Ελληνικής, με μία σχέση ανταλλαγής που ισοδυναμεί με καταβολή 2,56 ευρώ ανά μετοχή (που είναι και η τιμή της δημόσιας πρότασης).

Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτή. Οι δραστηριότητες της Κύπρου συνέβαλαν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου κατά ένα αξιόλογο ποσοστό: 41 εκατ. ευρώ από το αρχικό τμήμα της συμμετοχής στην Ελληνική (για το 29,2% που είχε πριν από τη χθεσινή έγκριση για το υπόλοιπο 26,1%) και άλλα 52 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική του Ομίλου στην Κύπρο -συνολικά 92 εκατ. ευρώ. Η εικόνα από την παρουσία της Τράπεζας στη χώρα είναι αποκαλυπτική: NPE μόλις 2,3% με ποσοστό κάλυψης 91,50%. Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους 22,2%, στα 70 εκατ. ευρώ, και κόστος προς έσοδα, ποσοστό 17,6%.

Στην Κύπρο έχουν σήμερα παρουσία η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. Η τελευταία, που δραστηριοποιείται ήδη μέσω της Alpha Bank Cyprus Ltd, δραστηριοποιείται στο retail και το corporate banking και παράλληλα είναι ενεργή στον ασφαλιστικό χώρο και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό, μέσω θυγατρικών της. Νέο boost αναμένεται από την Alpha Bank στο πλαίσιο της στρατηγικής της συνεργασίας με τη UniCredit , ειδικά στους χώρους που ο ιταλικός όμιλος εξειδικεύεται εμφανώς, δηλαδή στο  bancassurance και το wealth management.

Μέσα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου (Ltd) δίνει το «παρών» ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, που διατηρεί από χρόνια θυγατρική στη γειτονική χώρα. Δεν είναι σαφές το αν η Εθνική έχει συγκεκριμένα πλάνα για την τοπική αγορά, το σίγουρο, όμως, είναι ότι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η τράπεζα θα εξετάσει κάθε περίπτωση που θα προσδώσει αξία στον μέτοχο και θα έχει αποτέλεσμα την παραγωγή κεφαλαίου. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα περνάνε οι συνεργασίες της Εθνικής σε διάφορους τομείς, με fintech, για επέκταση και συνέργειες για τους retail πελάτες και όχι μόνο.

Η Κύπρος έχει παραμείνει ως μία από τις ελάχιστες χώρες επιλογής των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά το διεθνές τους αποτύπωμα. Μετά τις μνημονιακές απαιτήσεις -που είχαν αποτέλεσμα ο Όμιλος Πειραιώς να εγκαταλείψει υποχρεωτικά κάθε διεθνή παρουσία- η επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη επανεξετάστηκε, με τις γνωστές ανακατατάξεις, στις αγορές των Βαλκανίων κυρίως.

Σταθερή στις επιλογές των τραπεζιτών, η Κύπρος συνδυάζει προσδοκίες υψηλών κερδών και διεύρυνση της βεντάλιας χωρών που μπορεί να εξυπηρετήσει. Πέραν της affluent πελατείας που έχει εμπιστευθεί τεράστια αποθέματα ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες πιστώσεις. Αυτό είναι εμφανές και στο retail, στα νοικοκυριά τα οποία αύξησαν την καταναλωτική δαπάνη κατά 4,2% πέρυσι. Η κυπριακή οικονομία τρέχει με ρυθμό 2,5%, ανάμεσα στις καλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, κατέχοντας την τέταρτη θέση μετά τις Μάλτα, Κροατία, Ισπανία (στοιχεία Eurostat).

Για φέτος το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να τρέχει με 2,7% και για το 2025 να επιταχύνει ακόμη περισσότερο, με ρυθμό αύξησης 2,9%. Η χώρα έχει σταθερά μειωμένο πληθωρισμό και πλεόνασμα στο 3,1% του ΑΕΠ της -στοιχείο που την κατατάσσει ως τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη για 2η χρονιά.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum