| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 03/06/2024

 

 

Εποικοδομητική είναι η γενικότερη άποψη της Deutsche Bank για τις αγορές στο υπόλοιπο του 2024, εκτιμώντας ότι θα βρουν στηρίξεις από το μέτωπο της οικονομία και της κερδοφορίας των εταιρειών. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς στο β ’εξάμηνο θα σημειωθούν απότομα, αν και βραχύβια, sell-offs. 

 

 

Πιο αναλυτικά (την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr), ξεκινώντας το 2024, η Deutsche Bank τηρούσε εποικοδομητική άποψη για τις μετοχές, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις ήταν σχετικά "πλήρεις", με την άνοδο που ακολούθησε να οδηγείται από την κερδοφορία ενώ οι αγορές αποτιμούσαν και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο στόχος που είχε θέσει για τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500, ήταν στις 5.100-5.500 μονάδες.

Έως τώρα, έχουν συμβεί τα εξής που επηρέασαν την πορεία των αγορών, όπως επισημαίνει:

Πρώτον, οι εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό μέτωπο έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,4% φέτος και στο 2,2% το 2025, ενώ για την ευρωζώνη αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2024 κατά 0,5%, στο 0,9%, ενώ για το 2025 την άφησε αμετάβλητη στο 1,5%. Είμαστε τα μέσα του 2024 και οι διεθνείς μακροοικονομικές προοπτικές φαίνονται όλο και πιο θετικές, όπως σημειώνει.

Δεύτερον, ο πληθωρισμός εξέπληξε, προκαλώντας μεταβλητότητα των επιτοκίων. Κατά την άποψη της γερμανικής τράπεζας, η ανάκαμψη του πληθωρισμού είναι δύσκολο να αποδοθεί στην ισχυρή ανάπτυξη ή στις "σφιχτές" αγορές εργασίας και, αντίθετα, αντανακλά επιπτώσεις, όπως η εποχικότητα και η σταθερότητα των ενοικίων. 

Τρίτον, η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών συνεχίστηκε στο α’ τρίμηνο και για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ανεβαίνοντας σε διψήφια επίπεδα. Η υπέρβαση των προσδοκιών σε αυτό το μέτωπο ώθησαν την αύξηση των κερδών σε διψήφια ποσοστά (11,6%), τα υψηλότερα των τελευταίων 2 ετών. Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των μεγεθών των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου αποδείχθηκαν αβάσιμες (άνοδος 39%), ενώ οι κυκλικές και οι αμυντικές εταιρείες κατέγραψαν υγιή ανάπτυξη (+8%) και η Ενέργεια και τα Υλικά συνέχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη επιβράδυνση (-25%) αντανακλώντας τις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων.

Τέλος, οι μετοχές είχαν την πρώτη τους διόρθωση σε διάστημα έξι μηνών. Η Deutsche Bank είχε επισημάνει ότι οι μετοχές ήταν ευάλωτες από την άποψη της ζήτησης-προσφοράς σε αρνητικούς καταλύτες. Κατά την άποψή της υπήρχαν τρεις θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις της διόρθωσης: οι εκπλήξεις του πληθωρισμού και η αποτίμηση της πορείας των επιτοκίων που είδαν την αστάθεια των επιτοκίων να αυξάνεται, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κερδοφορίας του τεχνολογικού κλάδου.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια:

Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι αναβαθμίσεις στο μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης πιθανότατα θα συνεχιστούν. Ενώ η οι επίμονες εκκλήσεις για ύφεση έχουν μειωθεί, οι εκτιμήσεις της συναίνεσης παραμένουν κάτω από την πραγματική ανάπτυξη των τελευταίων επτά τριμήνων. Σύμφωνα με τη μακροοικονομική συναίνεση, ο Δείκτης Δαπανών Ατομικής Κατανάλωσης, ο PCE, η μεγαλύτερη συνιστώσα των δαπανών, αναμένεται να κινηθεί κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση του, οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένεται να επιβραδυνθούν, ενώ οι τυπικές χρονικές υστερήσεις στην κερδοφορία δείχνουν μια ανάκαμψη. Επίσης, ο κλάδος των αγαθών φαίνεται να βρίσκεται στο κατώφλι της έναρξης του ανεφοδιασμού των αποθεμάτων έπειτα από μία μακρά περίοδο μείωσης των αποθεμάτων.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών, αυξάνονται. Έπειτα από τα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνου και τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για την οικονομία, η Deutsche Bank αύξησε την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή EPS για τον S&P από 250 δολάρια σε 258 δολ. (+13% έναντι του 2023). Εάν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει ισχυρή, όπως έχει κάνει τα επτά τελευταία τρίμηνα, η D.B εκτιμά πως τα EPS του αμερικάνικου δείκτη θα αυξηθούν στα 271 δολάρια.

Επίσης, μία "έκρηξη" παραγωγικότητας, η οποία μπορεί να δηλωθεί μόνο εκ των υστέρων, παραμένει θετικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη. Η απαραίτητη προϋπόθεση ιστορικά για την άνθηση της παραγωγικότητας, είναι μια σφιχτή αγορά εργασίας, η οποία και υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και η παραγωγικότητα έχει ήδη αυξηθεί κοντά στο 3% εδώ και ένα χρόνο.

Έτσι, βλέπει πως ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος στο υψηλότερο εύρος της αρχικής της πρόβλεψης και στις 5.500 μονάδες χάρη στη στήριξη από τον κύκλο της κερδοφορίας των εταιρειών καθώς και της εμπιστοσύνης της αγοράς για τη συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας, τα οποία και θα στηρίξουν τις μετοχές γενικότερα. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, εκτιμά ότι θα κλείσει το 2024 στις 540 μονάδες από 522 μονάδες σήμερα.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Deutsche Bank, πρέπει να δοθεί προσοχή στις διορθώσεις των αγορών λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων. Εκτιμά πως στο β’ εξάμηνο θα σημειωθούν απότομα, αλλά βραχύβια sell-off, με το οικονομικό πλαίσιο να κυριαρχεί τελικά.

Ένας επίσης σημαντικός κίνδυνος για τις αγορές, όπως επισημαίνει, είναι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ένα συχνά παρατηρούμενο μοτίβο σε εκλογικές χρονιές είναι οι μετοχές να υποχωρούν καθώς πλησιάζουν οι κάλπες και στη συνέχεια να "τρέχουν" δυναμικά όταν υπήρχε πλέον πλήρης ορατότητα ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κέρδισε. Εάν ωστόσο μετά τις κάλπες δεν υπάρξει αυτή η αναγκαία ορατότητα, τότε ο κίνδυνος για τις μετοχές είναι μεγάλoς, όπως τονίζει η Deutsche Bank.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις, η Deutsche Bank τηρεί ουδέτερη στάση στην τεχνολογία, overweight σε τράπεζες, κυκλικά καταναλωτικά αγαθά και υλικά και ουδέτερη επίσης σε βιομηχανία και ενέργεια. Στους αμυντικούς κλάδους τηρεί μία πιο επιλεκτική στάση, "γυρίζει" σε overweight  στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, είναι ουδέτερη στο real estate αλλά παραμένει underweight σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. 

Τέλος, σε γεωγραφικό επίπεδο, η γερμανική τράπεζα είναι overweight στην Ευρώπη, δεν προτιμά καθόλου τις ιαπωνικές μετοχές και είναι ουδέτερη στις αναδυόμενες αγορές, καθώς το discount των αποτιμήσεων αντανακλά μειωμένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία, ειδικά στην Κίνα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum