| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/05/2023

 

 

Οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιμετωπίσουν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και άρα η χώρα εξακολουθεί να έχει καλές προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, είναι το σχόλιο της DZ Bank μετά τις χθεσινές εκλογές. Παρόλα αυτά, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κερδών τους στα ελληνικά ομόλογα,  καθώς θεωρεί ότι το ράλι έχει εξαντληθεί.

 

 

Παρότι οι εκλογές σημαίνουν πολιτική συνέχεια και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, συντηρώντας τα θετικά σενάρια, εντούτοις τα περιθώρια για περαιτέρω κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα είναι μόνο μικρά στα τρέχοντα επίπεδα, τονίζουν οι αναλυτές.

Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα οδεύει προς δεύτερες εκλογές, προκειμένου να προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η DZ Bank σημειώνει ότι από την πλευρά των επενδυτών στα ομόλογα, αυτό είναι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και εάν θα χρειαστεί κάποιος καιρός για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως γράφει το MR, καθώς η αβεβαιότητα μειώνεται, ο οίκος επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινούνται κατά 29 μονάδες βάσης χαμηλότερα από εκείνες των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, δηλαδή κοντά σε ιστορικό χαμηλό για το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Αντίστοιχα, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 154 μονάδων βάσης, με την DZ Bank να μιλά για κίνδυνο τουλάχιστον κάποιας διόρθωσης της αγοράς. «Αυτή η προσδοκία δεν στηρίζεται στην όποια αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά στην εκτίμηση ότι το γρήγορο ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει ήδη εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό», σημειώνουν οι αναλυτές και συστήνουν στους πελάτες τους να κλείσουν τις θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η άποψη της DZ Bank βρίσκει αντίθετη την Citi, η οποία «γυρίζει» σε θετική για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την προηγούμενη απότομη μείωση των spreads, και προβλέπει περαιτέρω υπερ-αποδόσεις.

Όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, η Ελλάδα αναμένεται τώρα να εμφανίσει συνέχεια στις πολιτικές που στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

«Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες αναβάθμισης των αξιολογήσεων στην επενδυτική βαθμίδα, που θα άνοιγε την πόρτα για είσοδο στους δείκτες ομολόγων investment grade και χαλάρωση στα haircuts που εφαρμόζει στα collaterals η ΕΚΤ», σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

Επομένως, αλλάζουν τη γνώμη τους για τα ελληνικά ομόλογα, και παρότι έχει ήδη προηγηθεί απότομη συρρίκνωση του spread, πλέον περιμένουν ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, με στόχο τις 140 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση πως η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα επισπεύδεται έπειτα από τις εκλογές, αρχίζει να γίνεται κοινός τόπος στις αναλύσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum