| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 16/05/2023

 

 

O κύριος αντίκτυπος των επιτοκιακών αυξήσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, όπως επισημαίνεται σε οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

 

 

Oι ραγδαίες επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη έχουν οδηγήσει μεν σε μερική μείωση του πληθωρισμού πέρυσι, όμως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αναμένεται να γίνει αισθητός το επόμενο έτος, σύμφωνα με το δελτίο, το οποίο επιβεβαιώνει την άποψη ότι η πολιτική νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ της θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αποδώσει καρπούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον Ιούλιο του 2022 τα επιτόκιά της κατά 375 μονάδες βάσης για να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού, όμως θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν δύο ακόμη χρόνια προκειμένου η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να επιτύχει το στόχο του 2%. «Το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό θα γίνει αισθητό την περίοδο από το 2023 και εφεξής με κορύφωση το 2024», αναφέρεται στο δελτίο της ΕΚΤ.

Οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τον πληθωρισμό κατά 50 μονάδες βάσης το 2022, ενώ η αποκλιμάκωση που θα μπορούσε να επιτευχθεί την περίοδο 2023-25 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 7% στην Ευρωζώνη με το δομικό πληθωρισμό να έχει γίνει εξαιρετικά επίμονος, γεγονός που σημαίνει ότι η περίοδος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη, παρότι οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων βρίσκονται σε καθοδική πορεία τους τελευταίους μήνες.  

Το δελτίο της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η νομισματική πολιτική αποδίδει υπό φυσιολογικές συνθήκες με καθυστέρηση 12 έως 18 μηνών από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ.

Για το λόγο αυτό, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής επικαλέστηκαν αυτό το γεγονός ζητώντας να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης αυτό το μήνα και υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν ακόμη περάσει στην πραγματική οικονομία.

Τι σημαίνει όλο αυτό το σκηνικό; Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα έχουν περαιτέρω αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και ενδεχομένως να δούμε να γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι πιστωτικές συνθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Ευρωζώνης, παρότι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής ήταν αναθεωρημένες ανοδικά. 

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum