| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 04/03/2024

 

 

Σχεδόν αμετάβλητος αναμένεται να παραμείνει ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας φέτος σε σύγκριση με το 2023, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι δυναμικές της παγκόσμιας οικονομίας, όμως, αναμένεται να αλλάξουν άρδην, με τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν να «ισορροπήσουν» τη νομισματική πολιτική, αλλά και τις κυβερνήσεις να περιορίζουν τις δαπάνες και τον δανεισμό.

 

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU), η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος έναντι 2,5% πέρυσι. Παρότι η ανάπτυξη θα είναι «συγκρατημένη», δεν υπάρχουν σημάδια ύφεσης, ακόμα και στην Ευρώπη, η οποία για άλλη μια χρονιά θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων.

Βέβαια, σημειώνουν οι αναλυτές, οι τιμές δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι νέας επιτάχυνσης του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που ανέβασε το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, το ενδεχόμενο επίδρασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις τιμές πετρελαίου και ο αντίκτυπος απροσδόκητων κλιματικών καταστροφών. 

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο ερευνητικός βραχίονας του Economist πιστεύει ότι ο κύκλος της σύσφιγξης έχει κλείσει και ότι η Fed και η ΕΚΤ θα ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές, το κόστος δανεισμού δεν προβλέπεται να επανέλθει κοντά στο μηδέν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στενά δημοσιονομικά περιθώρια

Σύμφωνα με το EIU, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διαμορφώνονται σε πολυετή υψηλά – ενδεικτικά το αμερικανικό δεκαετές υπολογίζεται ότι θα σνέλθει κατά μέσον όρο στο 4,1% φέτος, σε υψηλό 17 ετών- που σημαίνει ότι θα υπάρχει περιορισμένος χώρος για δημοσιονομική επέκταση. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα είναι πιο επιφυλακτικές απέναντι στον δανεισμό, ενώ το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα απορροφά μεγαλύτερα μερίδια από τους προϋπολογισμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το EIU αναμένει περαιτέρω χρεοκοπίες, οι οποίες μάλιστα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, δεδομένης της περίπλοκης σύνθεσης των πιστωτών και της μειωμένης επίδρασης των διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές του EIU προβλέπουν πως ενόσω η κινεζική οικονομία θα επιβραδύνεται, οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεισφέρουν όλο και περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη πενταετία, με «αστέρι» την Ινδία. Σε κλαδικό επίπεδο, αναδύονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στο πεδίο της αναδιάρθρωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη ζήτηση για πηγές που είναι απαραίτητες για τις βιομηχανίες του μέλλοντος και την πράσινη μετάβαση. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τονίζουν, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για μείωση του κόστους και θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας. Σημειώνουν μάλιστα ότι η ΑΙ είναι πιο πιθανό να ενισχύσει παρά να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες δεξιότητες.

Κατακερματισμός και εσωστρέφεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, η αποκλιμάκωση της κρίσης στο κόστος διαβίωσης σηκώνει μεν ένα βάρος από τους ώμους των policymakers, αλλά κανείς πλέον δεν θέλει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για την εξισορρόπηση των δημόσιων ταμείων και την προστασία των κυβερνήσεων από τα υψηλά κόστη δανεισμού. Έτσι, προβλέπουν ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν μέτρα εσωστρέφειας, αποθαρρύνοντας τη διεθνή συνεργασία σε θέματα κλίματος, τεχνολογίας και εμπορίου. Αυτή την τάση θα ενισχύσει και μια πιθανή ανάδειξη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές, ένα σενάριο το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από το EIU.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης, πάντως, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πιέσεων στην οικονομία και από το μεταναστευτικό, σημειώνει το EIU.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum