| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 26/04/2023

 

 

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, της τήρησης ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως της προσπάθειας να μην διευκολύνει κανέναν από τους δυο «μεγάλους» στα σχέδια που αυτοί ετοιμάζουν και που τον θέλουν ως στήριγμα.

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν -ο καθένας με τον τρόπο του- τον Νίκο Ανδρουλάκη για αλαζονεία και «μικρομεγαλισμό» ενός κόμματος που «παλεύει να πετύχει διψήφιο ποσοστό», όπως μας λέει έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κι όμως θέλει να επιβάλει έναν πρωθυπουργό της αρεσκείας του».

Όπως γράφει ο Διαμαντής Σεϊτανίδης στην Ημερησία, από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha αρνήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα μπει σε συζητήσεις για άλλο πρόσωπο πρωθυπουργού, εκτός από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας, κι ο οποίος ορίστηκε χωρίς συζήτηση ως καγκελάριος, επειδή είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις τελευταίες γερμανικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν ξεπέρασαν το 25%, μόλις μιάμιση μονάδα πάνω από το δεύτερο κόμμα.

Τι αντιπαραβάλλει 

Στον αντίποδα αυτών των εκατέρωθεν πιέσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιπαραβάλλει την αντίθεσή του στην τοξικότητα, την οποία χρεώνει σε Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Επιδιώκει, δηλαδή, να ταυτίσει στη λαϊκή συνείδηση τους προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όπως λέει η Χαριλάου Τρικούπη, αλληλοκατηγορούνται χωρίς να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο και πειστικό προς τους πολίτες, με μόνο τους στόχο την αύξηση της συσπείρωσής τους κι όχι την δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

Από εδώ και πέρα, η στρατηγική Ανδρουλάκη για την εμπέδωση της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του δεν είναι δεδομένος κυβερνητικός εταίρος κανενός, διαφοροποιείται, ανάλογα με το αν αφορά το κυβερνών κόμμα ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία με κεντρικό επιχείρημα ότι παίζει με τους θεσμούς όταν αρνείται να συζητήσει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ την υπονόμευση των θεσμών δείχνει και η υπόθεση των παρακολουθήσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη κεντρικό θύμα.  

Αρνηση μέσω... Βαρουφάκη

Αντίθετα, οι επιθέσεις Τσίπρα προς την αξιωματική αντιπολίτευση γίνονται εμμέσως, με την πλήρη άρνηση Ανδρουλάκη να συζητήσει συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία κυβερνητικός εταίρος μπορεί να είναι το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε επίρρωση των θέσεων του προέδρου τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύουν τις πρόσφατες προτάσεις Βαρουφάκη για αντικατάσταση του ευρώ με εναλλακτικό νόμισμα (πρόκειται για το γνωστό, πλέον, σχέδιο «Δήμητρα»), το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να το αποδοκιμάσει ρητά. Ετσι, δημιουργείται το πλαίσιο για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Σημαντικές δυσκολίες

Πάντως οι δυσκολίες παραμένουν σημαντικές και μεγάλες για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτον, δεν έχει απάντηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προτείνει, στο πλαίσιο της διπλής του άρνησης «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης».

Δεύτερον, δυσκολεύεται να πείσει ότι οι χειρισμοί της «υπόθεσης Γεωργούλη» ενοχοποιούν τους προέδρους ης ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, θεωρείται ότι «θολώνει» το πολιτικό του μήνυμα και τις ίσες αποστάσεις από Αριστερά και Δεξιά, όταν χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερά του χαβιαριού» και στη θέση του ως «γνήσια» Αριστερά τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Με αυτά τα «συν» και τα «πλην» μπήκε το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία των εκλογών, και με στόχο το ισχυρό διψήφιο ποσοστό» όπως λένε όλα τα στελέχη του, ενώ προσδιορίζουν αυτό το ποσοστό περίπου στο 12%. Μένει να φανεί εάν η στρατηγική Ανδρουλάκη θα οδηγήσει σε επιτυχία του στόχου ή όχι…

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum