| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/05/2023

 

 

Το χθεσινό αποτέλεσμα και κυρίως η καθαρότητα της εκλογικής εντολής που το διαμόρφωσε δυνητικά διανοίγει νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τις οποίες η αγορά δεν είχε αποτιμήσει μέχρι σήμερα. Για 5 λόγους.

 

 

Δεν υπάρχει καλό σενάριο για την οικονομία χωρίς πολιτική σταθερότητα. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα διαλύει κάθε ανησυχία για την παράμετρο της κυβερνησιμότητας, καθώς θέτει το πρώτο κόμμα σε ασφαλή τροχιά αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Το γεγονός ότι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη συγκρότηση μονοκομματικής κυβέρνησης, ακόμη και με το σύστημα της απλής αναλογικής, εμπεδώνει την έννοια της πολιτικής σταθερότητας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Η κυβέρνηση της προηγούμενης 4ετίας διέθετε ίσως το πιο φιλοεπιχειρηματικό, φιλοεπενδυτικό αφήγημα της μεταπολίτευσης. Υπό αυτή την έννοια, το μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα χθες ήταν και μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει πλέον καλούς λόγους να τοποθετήσει στη χώρα κεφάλαια, τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είχε καθυστερήσει και λόγω του πολιτικού ρίσκου που εκ των πραγμάτων συνοδεύει κάθε εκλογικό κύκλο. Για την ακρίβεια, οι οίκοι αξιολόγησης δεν είχαν κανέναν λόγο να αναλάβουν το ρίσκο μιας αναβάθμισης της χώρας χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια. Πλέον, έχει εκπληρωθεί ακόμη ένας παράγοντας προκείμενου να εντάξουν το αξιόχρεο της χώρας στην πρώτη κατηγορία, γεγονός που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού, στη ρευστότητα και στις επενδύσεις.

Κεντρική δέσμευση του νικητή των εκλογών προεκλογικά ήταν η χειροπιαστή άνοδος του βιοτικού επιπέδου μέσω της αύξησης των μισθών ως απόρροιας μιας αληθινά αναπτυξιακής πολιτικής. Το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το πρόγραμμα, με αυτό το πρόταγμα, δεσμεύει τον φορέα της εξαγγελίας, ο οποίος σε μια δεύτερη θητεία θα κριθεί με βάση την επίδοση σε έναν απολύτως κομβικό, μετρήσιμο στόχο.

Οι στόχοι της ψηφιοποίησης και της μείωσης της γραφειοκρατίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, της ποιοτικής εκπαίδευσης, του αποτελεσματικού κράτους και της αξιοκρατίας καθίστανται πιο επιτακτικοί από ποτέ με ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει περιθώρια στο πολιτικό σύστημα για περαιτέρω ατολμία και καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού συστήματος.

Ο δρόμος της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ακρίβεια, τα υψηλά κόστη παραγωγής, οι χαμηλοί μισθοί για χώρα της Ευρωζώνης, οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, οι δυσμενείς προβολές στο δημογραφικό και τα ρίσκα από τα υψηλά επιτόκια συντελούν σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, έχει αξία το γεγονός ότι κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα· της πολιτικής σταθερότητας μπροστά σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον.

ΥΓ.: Το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «λευκή επιταγή» στη Ν.Δ. Μέσα από τις μετρήσεις, η κοινή γνώμη δηλώνει ούτε απαισιόδοξη ούτε αισιόδοξη για την πορεία των οικονομικών της, θέτοντας ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα την ενίσχυση της αγοραστικής της δύναμης. Στην πραγματικότητα, η έκταση της εκλογικής επιτυχίας ανέβασε και τον πήχη για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής. 

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum