Πλέον το Ισραήλ είναι
μία από τις πέντε
κορυφαίες χώρες
παγκοσμίως σε επενδύσεις
στον τομέα της
αγροτεχνολογίας, με
εκατοντάδες νεοφυείς
επιχειρήσεις που
ασχολούνται με την
αλλαγή της γεωργίας.
Ενώ ο πληθυσμός
αυξάνεται, οι
διαθέσιμοι πόροι για
τους αγρότες μειώνονται. Η
γη είναι περιορισμένη,
οι πηγές νερού
εξαντλούνται και οι
φυσικοί πόροι
μολύνονται. Η κλιματική
αλλαγή επηρεάζει τόσο
τους φυσικούς πόρους όσο
και τις ίδιες τις
γεωργικές καλλιέργειες.
Εάν η γεωργική
βιομηχανία δεν αυξήσει
την παραγωγή της και δεν
εξοικονομήσει φυσικούς
πόρους, ο κόσμος θα
εισέλθει σε επισιτιστική
κρίση.
Τα τελευταία χρόνια η
γεωργία ενσωματώνει
προηγμένες τεχνολογικές
λύσεις προκειμένου να
θρέψει τον παγκόσμιο
πληθυσμό. Οι επενδυτές,
οι εταιρείες τροφίμων,
οι αγρότες και οι
επιχειρηματίες κατανοούν
ότι η ενσωμάτωση της
τεχνολογίας στη γεωργία
είναι επίσης δυνητικά
κερδοφόρα. Το αποτέλεσμα
είναι η χρήση των
μεγάλων δεδομένων, της Τεχνητής
Νοημοσύνης, των
drone και άλλων
εργαλείων που γνωρίζουμε
από άλλους κλάδους της
τεχνολογίας με σκοπό τη
βελτίωση των
καλλιεργειών τροφίμων.
Οι ισραηλινές εταιρείες
που αλλάζουν το agrotech
Καλλιεργούμενο κρέας
Η Aleph
Farms συνιδρύθηκε
το 2017 από την
ισραηλινή θερμοκοιτίδα
τεχνολογίας τροφίμων The
Kitchen, της Strauss
Group Ltd., και την
καθηγήτρια Shulamit
Levenberg, κοσμήτορα
της Σχολής
Βιοϊατρικής Μηχανικής
του Technion.
Οι προσφορές των
προϊόντων της
περιλαμβάνουν κιμά,
μπιφτέκια μπιφτεκιού και
μπριζόλες. Η εταιρεία
χρησιμοποιεί ιδιόκτητες
τεχνολογίες
τρισδιάστατης (3D)
βιοεκτύπωσης,
χρησιμοποιώντας
λιποκύτταρα, κύτταρα
υποστήριξης, μυϊκά
κύτταρα και κύτταρα
αιμοφόρων αγγείων για
την ανάπτυξη ιστών σε
προϊόντα κρέατος.
Μια άλλη εταιρεία, η Believer
Meat, ιδρύθηκε
το 2018.
Προμηθεύει κρέας που
καλλιεργείται στο
εργαστήριο με ένα
εξαιρετικά βιώσιμο
μοντέλο παραγωγής, με
αποτέλεσμα 99% λιγότερη
χρήση γης και 80%
λιγότερες εκπομπές
αερίων του θερμοκηπίου
σε σχέση με το
παραδοσιακό κρέας.
Γαλακτοκομική πρωτεΐνη
Η ReMilk,
που ιδρύθηκε από τον
Aviv Wolf, ανακοίνωσε
πέρυσι ότι θα ανοίξει
μια τεράστια εγκατάσταση
για την παραγωγή
γάλακτος χωρίς αγελάδες
στη Δανία.
Παρασκευάζει πρωτεΐνες
γάλακτος χρησιμοποιώντας
μια διαδικασία ζύμωσης
με μαγιά. Οι πρωτεΐνες
γάλακτος που προκύπτουν
είναι χημικά
πανομοιότυπες με εκείνες
που παράγονται από το
γάλα αγελάδος, αλλά
είναι απαλλαγμένες από
λακτόζη, χοληστερόλη,
αυξητικές ορμόνες και
αντιβιοτικά που συχνά
εμφανίζονται στην
γαλακτοπαραγωγή.
Η ImaginDairy ιδρύθηκε
από τους Eyal Afergan,
Arie Abo και τον
καθηγητή Tamir Tuller.
Οι γαλακτοκομικές
πρωτεΐνες της διαθέτουν
την ίδια γεύση,
λειτουργικότητα, αίσθηση
με τα γαλακτοκομικά
προϊόντα από αγελάδες.
Τα γαλακτοκομικά
προϊόντα χωρίς ζώα είναι
επίσης απαλλαγμένα από
λακτόζη, αυξητικές
ορμόνες και χοληστερόλη.
Ο γαλλικός
γαλακτοκομικός γίγαντας Danone έχει
πραγματοποιήσει
στρατηγική επένδυση στην
εταιρεία.
SweetTech
Η Amai,
που σημαίνει γλυκό στα
ιαπωνικά, ιδρύθηκε το 2016 από
τον Ilan Samish, ο
οποίος είναι ο διευθύνων
σύμβουλος της. Η Amai
αναπτύσσει γλυκές
πρωτεΐνες, που χτίζονται
βιολογικά μέσω μιας
φυσικής διαδικασίας
ζύμωσης. Πρόκειται για
την πιο γλυκιά πρωτεΐνη
στον κόσμο, η οποία
είναι επίσης
θερμοσταθερή (ανθεκτική
στη θερμότητα) και
επιτρέπει τη σημαντική
μείωση της ζάχαρης χωρίς
να επηρεάζει τη γεύση.
Άλλες εναλλακτικές
σχεδιασμένες πρωτεΐνες
που βρίσκονται σε
εξέλιξη περιλαμβάνουν
πρωτεΐνες κρέατος,
γάλακτος και φυτικές
πρωτεΐνες.
Η Incredo ιδρύθηκε
το 2014.
Αναπτύσσει συστατικά
γεύσης για τη βιομηχανία
τροφίμων και ποτών. Η
εταιρεία προσφέρει
λύσεις μείωσης της
ζάχαρης και του αλατιού,
διατηρώντας την ίδια
εμπειρία ζάχαρης και
αλατιού. Έχει αναπτύξει
μια κατηγορία
γλυκαντικών με βάση τη
ζάχαρη με χαμηλή
περιεκτικότητα σε
θερμίδες, βασισμένη στην
ιδιόκτητη τεχνολογία
της. Η τεχνολογία της
Incredo δεσμεύει
πραγματική ζάχαρη από
ζαχαροκάλαμο ή τεύτλα με
ίχνη ενός φυσικού φορέα
που είναι σε θέση να
μειώσει την ποσότητα
ζάχαρης στα τρόφιμα
κατά 30%
έως 50%. Αυτό
σημαίνει ότι οι άνθρωποι
μπορούν να τρώνε
λιγότερη από αυτήν, αλλά
εξακολουθούν να έχουν το
ίδιο αποτέλεσμα στη
γεύση, την αίσθηση του
στόματος ή την υφή -
χωρίς αλλαγές στα
συστατικά.
Η O'Taste ιδρύθηκε
από τον Guy Ben Zvi.
Ανέπτυξε μια πλατφόρμα
βελτίωσης της φυσικής
γεύσης. Αυξάνει τη γεύση
στο δεκαπλάσιο και
μπορεί να χρησιμοποιηθεί
τόσο για γλυκά όσο και
για αλμυρά, επιτρέποντας
έτσι τη μείωση της
ζάχαρης και του αλατιού.
Η ενισχυμένη φυσική της
ζάχαρη είναι δέκα φορές
πιο γλυκιά από την
κανονική ζάχαρη. Αυτό
επιτρέπει στους
κατασκευαστές τροφίμων
να μειώσουν τη ζάχαρη
στα προϊόντα τους κατά 70%
έως 80%,
διατηρώντας την ίδια
φυσική γεύση και
γλυκύτητα.
Food intelligence
Η Tastewise ιδρύθηκε
από τους Alon Chen και
Eyal Gaon. Προσφέρει
λύσεις τεχνητής
νοημοσύνης για
εστιατόρια. Η πλατφόρμα
της εταιρείας αναλύει
σημεία δεδομένων από
μενού, κριτικές,
οικιακές συνταγές και
αναρτήσεις στα μέσα
κοινωνικής δικτύωσης για
να παρέχει πληροφορίες
σχετικά με τις τάσεις
των τροφίμων, τη
συμπεριφορά και τις
διατροφικές επιλογές των
πελατών σε πραγματικό
χρόνο. Η εφαρμογή της
χρησιμοποιεί μηχανική
κατανόηση του κειμένου,
του πλαισίου και της
εικόνας για να
κατανοήσει το φαγητό,
την κατανάλωση και τις
διατροφικές συνήθειες.
Agrotech
Η SupPlant,
είναι μια ισραηλινή
εταιρεία γεωργίας
ακριβείας και έξυπνης
γεωργίας που επιτρέπει
στους αγρότες να
βελτιώσουν τις
αποδόσεις, την
παραγωγικότητα και την
αποδοτικότητα της χρήσης
του νερού σε μεγάλη
κλίμακα και να γίνουν
λιγότερο ευάλωτοι στις
ευμετάβλητες καιρικές
συνθήκες. Η τεχνολογία
συνδυάζει δεδομένα που
συλλέγονται από
αισθητήρες εδάφους,
φυτών και καιρικών
συνθηκών για την
κατανόηση και τον
εντοπισμό των κύριων
παραμέτρων που
επηρεάζουν τη βέλτιστη
απόδοση των φυτών.
Συνδυάζοντας και
αναλύοντας όλα τα
δεδομένα, σε πραγματικό
χρόνο, χρησιμοποιώντας
έξυπνους αλγορίθμους,
παρέχει ένα ακριβές
σχέδιο άρδευσης και
συστάσεις σε ημερήσια
και εβδομαδιαία βάση για
τη μεγιστοποίηση των
καλλιεργειών και του
προϋπολογισμού. Η
εταιρεία λάνσαρε
πρόσφατα μια τεχνολογία
χωρίς αισθητήρες, η
οποία έχει ήδη βοηθήσει 500.000 αγρότισσες
αραβοσίτου στην Κένυα
κατά την τελευταία
καλλιεργητική περίοδο.
Η BlueWhite είναι
μια καινοτόμα εταιρεία
στον τομέα της αυτόνομης
οδήγησης τρακτέρ σε
οπωρώνες - συνδυάζοντας
υλικό και λογισμικό για
τη διαχείριση του στόλου
και των δεδομένων, ώστε
οι φάρμες να μπορούν να
λειτουργούν από
οπουδήποτε. Πρόκειται
για μια προσθήκη σε
κανονικούς ελκυστήρες.
Η Arugga αντικαθιστά
τις μέλισσες και το
εργατικό δυναμικό καθώς
αναπτύσσει επίγεια
ρομπότ για την
επεξεργασία και την
παρακολούθηση
μεμονωμένων φυτών στο
θερμοκήπιο. Είναι η
πρώτη εταιρεία που
εμπορεύεται ένα ρομπότ
που αναπαράγει με
επιτυχία την επικονίαση
με μέλισσες σε
θερμοκήπια τομάτας. Η Polly,
η ρομποτική πλατφόρμα
της Arugga,
υποστηρίζει διάφορες
ενότητες: ρομποτική
επικονίαση, χαμήλωμα
φυτών, κλάδεμα χωρίς
επαφή και ανίχνευση
παρασίτων και ασθενειών.
Τα πρώτα εμπορικά ρομπότ
γονιμοποίησης έχουν
αναπτυχθεί στην Αυστραλία,
τις ΗΠΑ, τον Καναδά και
τη Φινλανδία.
Το CropX είναι
ένα σύστημα διαχείρισης
γεωργικών εκμεταλλεύσεων
που συνδέει τα δεδομένα
των γεωργικών
εκμεταλλεύσεων, τις
συνθήκες σε πραγματικό
χρόνο και τις γεωπονικές
γνώσεις για να παρέχει
καθοδήγηση για
επιτυχημένη και βιώσιμη
γεωργία, ενώ
συγκεντρώνει όλα τα
γεωπονικά δεδομένα των
γεωργικών εκμεταλλεύσεων
σε ένα μέρος για εύκολη
παρακολούθηση και κοινή
χρήση. Ιδρύθηκε το 2013 στη Νέα
Ζηλανδία για να
προωθήσει τις
καινοτομίες στην
τεχνολογία αισθητήρων
εδάφους και τις ψηφιακές
πλατφόρμες και
μετακόμισε στο Ισραήλ το 2017 για
να αξιοποιήσει την
τεχνογνωσία του Ισραήλ στις
τεχνολογίες άρδευσης με
αποδοτική χρήση νερού.
Η BeeHero ιδρύθηκε
από μια ομάδα
μελισσοκόμων,
επιχειρηματιών, διάσημων
βιολόγων και επιστημόνων
που ανησυχούν για την
παγκόσμια απώλεια
επικονιαστών όπως οι
μέλισσες. Η τεχνολογία
BeeHero παρέχει στους
αγρότες βελτιωμένη
επικονίαση και
βελτιστοποιεί την
τοποθέτηση των κυψελών
εντοπίζοντας τις ανάγκες
των εκμεταλλεύσεων για
πλήρη κάλυψη, με την
εποπτεία ολόκληρης της
επιχείρησης βάσει
δεδομένων, από τις
πληροφορίες για την
υγεία των αποικιών σε
πραγματικό χρόνο έως τη
δραστηριότητα
επικονίασης.
Η Equinom ιδρύθηκε
από τον Gil Shalev το
2012. Η πλατφόρμα Manna
χρησιμοποιεί τεχνητή
νοημοσύνη για την
ανάπτυξη υψηλής
ποιότητας, υψηλής
απόδοσης, μη γενετικά
τροποποιημένων
συστατικών με φυσικό
τρόπο, στο μισό χρόνο
από τους παραδοσιακούς
κύκλους ανάπτυξης
καλλιεργειών.
Η MetoMotion,
η οποία ιδρύθηκε από
τους Adi Nir και Omer
Nir, ανέπτυξε μια
προηγμένη πλατφόρμα για
καλλιέργεια ακριβείας σε
θερμοκήπια. Το σύστημά
της αναγνωρίζει τα
φρούτα με βάση την
ωριμότητα και στη
συνέχεια τα συλλέγει και
τα συσκευάζει απευθείας
σε ένα κουτί. Οι
τεχνολογίες GRoW περιλαμβάνουν
ένα σύστημα
τρισδιάστατης όρασης για
τον εντοπισμό ώριμων
καλλιεργειών, ένα
εργαλείο για συγκομιδή
χωρίς ζημιές και
αναλυτικό λογισμικό που
βασίζεται σε
υπολογιστικούς
αλγορίθμους και τεχνητή
νοημοσύνη.
Η Brevel ιδρύθηκε
από τους αδελφούς
Yonatan, Matan και Ido
Golan. Η καινοτόμος
τεχνολογία της
ξεκλειδώνει το πλήρες
δυναμικό των μικροφυκών,
δημιουργώντας μια
εναλλακτική πρωτεΐνη που
είναι ιδανική για μαζική
παραγωγή. Η καλλιέργεια
μικροφυκών χρησιμοποιεί
μόνο ένα κλάσμα της γης
και του νερού που
απαιτούνται για άλλες
εναλλακτικές πηγές
πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα
μικροφύκη έχουν ασήμαντο
αποτύπωμα άνθρακα.
Πηγή: Business Daily |