| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 23/05/2023

 

Περίληψη: 

Ακόμη και με τις ικανότητες και την παγκόσμια θέση της μειωμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις μνησικακίες της, την αναζήτηση ενός γεωπολιτικού χώρου έξω από τα σύνορά της, και την επιθυμία για κύρος. Η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να διαγράψει την Ρωσία σε μια προσπάθεια να πάψει η ίδια να ανησυχεί, ούτε θα πρέπει να φανταστεί ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της.

 

 

----------------------

Σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο στις 9 Αυγούστου, λίγες ημέρες αφότου η Γερουσία των ΗΠΑ συμφώνησε με σχεδόν ομοφωνία να επικυρώσει την επέκταση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει την Φινλανδία και την Σουηδία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε σαν μπούμερανγκ στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Παίρνει ακριβώς αυτό που δεν ήθελε», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν. «Ήθελε την φινλανδοποίηση του ΝΑΤΟ, αλλά παίρνει τη ΝΑΤΟποίηση της Φινλανδίας, μαζί με την Σουηδία». Πράγματι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, αφήνοντας την Ρωσία πιο αδύναμη στρατιωτικά, οικονομικά, και γεωπολιτικά.

Dave Murray
-----------------------------------------------------------

Η επίθεση της Ουκρανίας στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο υπογράμμισε το μέγεθος του λάθους του Πούτιν. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαντλούνταν, χάνοντας ορμή στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία ανέλαβε την πρωτοβουλία, επιφέροντας στον ρωσικό στρατό ένα αποφασιστικό πλήγμα. Οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αποκάλυψαν την έκταση της σήψης στον στρατό του Πούτιν -το πεσμένο ηθικό, τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, την επιδείνωση της ποιότητας των στρατευμάτων. Ωστόσο, αντί να τα παρατήσει, ο Πούτιν απάντησε σε αυτά τα προβλήματα διατάζοντας μια μερική επιστράτευση, καθιερώνοντας αυστηρότερες τιμωρίες για στρατιώτες που λιποτακτούν ή παραδίδονται, και προχωρώντας στην παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Ο Πούτιν αντέδρασε στην κακή μοίρα της Ρωσίας στην Ουκρανία όπως ακριβώς έκανε και στην συρρίκνωση του ρόλου της στην παγκόσμια σκηνή: έχοντας ένα χαμένο χαρτί, διπλασίασε το ριψοκίνδυνο στοίχημά του. Προς έκπληξη του Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει τις μακροχρόνιες τάσεις που ωθούν την χώρα του προς την παρακμή. Η Ευρώπη κινείται για να ελαττώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, μειώνοντας τόσο τη μόχλευση της χώρας στην ήπειρο όσο και τα κρατικά έσοδα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας. Οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις και οι έλεγχοι επί των εξαγωγών περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κεφάλαια και τεχνολογία, γεγονός που θα κάνει τη Μόσχα να μείνει ακόμη πιο πίσω στην καινοτομία. Πριν από έναν χρόνο, υποστηρίξαμε σε αυτές τις σελίδες ότι οι αναφορές για την παρακμή της Ρωσίας ήταν υπερεκτιμημένες και ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να παραμείνει μια επίμονη δύναμη -μια χώρα που αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις αλλά διατηρεί την πρόθεση και τις δυνατότητες να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η καταστροφική εισβολή του Πούτιν υπογράμμισε τους κινδύνους της απόρριψης της απειλής από την Ρωσία, αλλά έχει επίσης επιταχύνει την παρακμή της χώρας. Σήμερα, η μακροπρόθεσμη προοπτική της Ρωσίας είναι σαφώς πιο θολή.

Δεδομένων αυτών των παραγόντων, θα υπάρξει ένας ισχυρός πειρασμός να υποβαθμιστεί η Ρωσία ως απειλή. Αυτό θα ήταν λάθος, και όχι μόνο επειδή ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Στην Ουκρανία και αλλού, όσο πιο ευάλωτη θεωρεί η Μόσχα ότι είναι, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει αυτά τα τρωτά σημεία βασιζόμενη σε αντισυμβατικά εργαλεία –συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. Με άλλα λόγια, η ρωσική ισχύς και επιρροή ίσως να μειωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα γίνει δραματικά λιγότερο απειλητική. Αντίθετα, ορισμένες πτυχές της απειλής είναι πιθανό να επιδεινωθούν. Για την Δύση, η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας σημαίνει την εγκατάλειψη οποιωνδήποτε βραχυπρόθεσμων ελπίδων για μια τιμωρημένη Ρωσία και την διατήρηση της υποστήριξης σε αυτούς που στοχεύει η Ρωσία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ουκρανία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να παρέχουν σταθερή υποστήριξη στο Κίεβο για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα υποστεί μια ήττα. Αλλά ακόμα κι αν ο Πούτιν χάσει, το πρόβλημα που θέτει η Ρωσία δεν θα λυθεί. Από πολλές απόψεις, θα αυξηθεί σε ένταση. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με την αντίδραση σε αυτό.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΩΜΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική επιρροή της Ρωσίας. Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένετο να συρρικνωθεί κατά 6% κατά την διάρκεια του 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή, καθώς το πλήρες βάρος των Δυτικών μέτρων δεν έχει ακόμη γίνει αισθητό. Οι Δυτικοί έλεγχοι επί των εξαγωγών θα περιορίσουν την πρόσβαση της Μόσχας σε βασικές τεχνολογίες και εξαρτήματα, εμποδίζοντας μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες εισροές και τεχνογνωσία. Ήδη υπάρχουν σημάδια δυσκολίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε άλλους μεγάλους εμπορικούς τομείς στους οποίους η ρωσική εξάρτηση από ξένα εξαρτήματα ή ανταλλακτικά είναι ιδιαίτερα έντονη.

Επιπλέον, η θέση της Ρωσίας ως μεγάλη ενεργειακή δύναμη βρίσκεται σε ασταθές έδαφος. Σίγουρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Αλλά μακροπρόθεσμα, η πολιτική μόχλευση που αντλεί το Κρεμλίνο από τις εξαγωγές ενέργειας θα μειωθεί. Οι Δυτικές κυρώσεις που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος του 2022 θα εμποδίσουν την έκδοση εμπορικής ασφάλισης για φορτία ρωσικών δεξαμενόπλοιων, αυξάνοντας τους κινδύνους και το κόστος των ρωσικών συναλλαγών πετρελαίου. Το G-7, εν τω μεταξύ, επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής [πλαφόν] στην πώληση ρωσικού πετρελαίου. Με τον καιρό, η θηλιά μπορεί να σφίξει, αναγκάζοντας την Ρωσία να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις για την αγορά του πετρελαίου της. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μείωσης των ρωσικών εξαγωγών και, ως εκ τούτου, συρρίκνωσης των εσόδων, με αποτέλεσμα η ρωσική κυβέρνηση να μειώσει τον προϋπολογισμό της σε πολλά υπουργεία κατά 10%. Η Ευρώπη θα μειώνει σταθερά τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, δίνοντας στη Μόσχα λιγότερο περιθώριο διαπραγματεύσεων με άλλους καταναλωτές, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η Ρωσία έχει επίσης χάσει μερικά από τα καλύτερα ταλέντα της, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών, μηχανικών, και ειδικών στην τεχνολογία πληροφοριών, γεγονός που θα περιορίσει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητά της.

Αν και αυτοί οι παράγοντες θα έχουν σημαντικό κόστος, η πλήρης έκταση της επικείμενης οικονομικής συρρίκνωσης και ο αντίκτυπός της στην Ρωσία είναι ασαφής. Τα αποτελέσματα των κυρώσεων και των ελέγχων επί των εξαγωγών θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της Δύσης στο να τις επιβάλλει και από την επιτυχία της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, θα εργαστεί σκληρά για να παρακάμψει τους περιορισμούς και να βρει λύσεις για να αμβλύνει την ζημιά τους. Η Μόσχα θα καταφύγει στην παράνομη εμπορία αγαθών μέσω δικτύων που διέρχονται από φιλικές χώρες, όπως τα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, και σε συνεργασία με χώρες όπως η Κίνα για την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιών. Θα είναι δύσκολο για την Ρωσία να έχει πρόσβαση στον μεγάλο όγκο εξαρτημάτων που απαιτούνται για την προμήθεια βασικών τομέων της οικονομίας της, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες που απαιτούνται για την διατήρηση επιλεγμένων οπλικών προγραμμάτων.

Αντί να αντιμετωπίζει μια πλήρη κατάρρευση, η ρωσική οικονομία πιθανότατα οδεύει προς την στενότητα, την αυτάρκεια, και την σταθερή αποσύνδεση από την παγκόσμια οικονομία. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται, το Κρεμλίνο θα γίνει πιο απελπισμένο, καταφεύγοντας σε σκοτεινά ή παράνομα μέσα για να τα βγάλει πέρα και παραβιάζοντας τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο στο οποίο δεν έχει πλέον συμμετοχή. Όσο πιο περιθωριοποιημένο και απειλούμενο γίνεται το Κρεμλίνο, τόσο λιγότερο προβλέψιμη και συγκρατημένη θα είναι η συμπεριφορά του.

Καταστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στην περιοχή Ντονέτσκ, στην Ουκρανία, τον Οκτώβριο του 2022. Zohra Bensemra / Reuters
 

-------------------------------------------------------------------

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν ήδη μια σχετικά ασθενής μεγάλη δύναμη, με φτωχά οικονομικά θεμέλια για την παγκόσμια επιρροή της. Ωστόσο, η ικανότητά της να αμφισβητεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ήταν συχνά μεγαλύτερη από όσο θα έδειχναν οι οποιοιδήποτε ακατέργαστοι οικονομικοί δείκτες. Η Ρωσία τείνει να έχει μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς από όσο υποδηλώνει η δύναμή της και, αν και στερείται δυναμισμού, είναι γνωστή για την ανθεκτικότητά της. Η χώρα έχει χάσει επίσης αρκετούς πολέμους, αλλά παρέμεινε σημαντικός δρων στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με αυτό το ιστορικό, δεν θα ήταν συνετό να υποθέσουμε ότι μια οικονομικά ασθενέστερη Ρωσία θα είναι αναγκαστικά λιγότερο απειλητική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει καταναλώσει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και έχει εξαντλήσει μια τεράστια ποσότητα ρωσικού εξοπλισμού, από κάννες πυροβολικού μέχρι κινητήρες αρμάτων μάχης. Περισσότεροι από 80.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες. Επιστρατευμένο προσωπικό από ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία στη Ντόνετσκ και την Λουχάνσκ και εθελοντές μαχητές αποτελούν σημαντικό ποσοστό των πιο πρόσφατων απωλειών, αλλά πολλά από τα καλύτερα στρατεύματα της Ρωσίας χάθηκαν στην αρχή του πολέμου. Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, ο ρωσικός στρατός αναγκάζεται όλο και περισσότερο να βγάζει τον παλιό εξοπλισμό από τις αποθήκες για να εξοπλίσει νέες εθελοντικές μονάδες. Η Μόσχα έχει αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα αποσπασματικά, επιτρέποντας στα στρατεύματά της να τα βγάλουν πέρα, αλλά αυτό τελικά δεν θα επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα καθώς η ποιότητα των δυνάμενων υποβαθμίζεται. Η επιστράτευση ίσως να επεκτείνει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τον πόλεμο, εισάγοντας έναν βαθμό αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά είναι απίθανο να επιλύσει τα δομικά προβλήματα στις στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας. Καθώς οι Δυτικοί έλεγχοι επί των εξαγωγών απέκοψαν την Ρωσία από βασικά εξαρτήματα όπως τσιπ υπολογιστών και Δυτικές εργαλειομηχανές, τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν καθυστερήσει και η Μόσχα αναγκάστηκε να επιδιώξει δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις. Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν την ποιότητα και την αξιοπιστία τέτοιων εξαρτημάτων σε οπλικά συστήματα και, με την πάροδο του χρόνου, θα αποδυναμώσουν ουσιαστικά την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

Ωστόσο, η Δύση δεν πρέπει να υποθέσει ότι ο ρωσικός στρατός θα καταστεί ακίνδυνος μετά τον καταστροφικό πόλεμο με την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι πιθανό να βρει τρόπους να παρακάμψει τους Δυτικούς περιορισμούς, ειδικά δεδομένης της δυσκολίας επιβολής τους. Η Μόσχα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλή στο να παράγει δικά της υποκατάστατα για τις εισαγωγές, αλλά έχει την ικανότητα να παρακάμπτει τους Δυτικούς ελέγχους εξαγωγών. Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία, παρά μια σειρά κυρώσεων, κατάφερε και πάλι να διατηρήσει την πρόσβαση σε Δυτικής κατασκευής εξαρτήματα για πολλά από τα όπλα της. Η Κίνα ίσως επίσης να καταβάλει προσπάθειες για να μειώσει την πίεση. Παρόλο που το Πεκίνο ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμο να αυξήσει την αμυντική-στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία από φόβο μήπως επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων, είναι πιθανό να βρει τρόπους να στηρίξει τη Μόσχα καθώς το διεθνές προσκήνιο απομακρύνεται από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τσιπ υπολογιστών και άλλων κρίσιμων συστατικών.

Επιπλέον, ο πόλεμος έχει αφήσει ανέγγιχτες πολλές από τις ρωσικές δυνατότητες που ανησυχούν περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία παραμένει ηγέτης στην ολοκληρωμένη αεράμυνα, τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα αντιδορυφορικά όπλα, τα υποβρύχια, και άλλα προηγμένα συστήματα. Αν και αρχικά φαινόταν ότι η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις κατά την διάρκεια της επίθεσής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση της Microsoft, η Ρωσία πραγματοποίησε όντως σχεδόν 40 καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας τους πρώτους τρεις μήνες της εισβολής, συμπεριλαμβανομένης μιας καταστροφικής κυβερνο-εκστρατείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που απέκλεισε την πρόσβαση της Ουκρανίας σε εμπορικούς δορυφόρους. Στον βαθμό που η Μόσχα επέδειξε αυτοσυγκράτηση σε αυτό το μέτωπο, μάλλον το έκανε επειδή ο Πούτιν οραματίστηκε μια γρήγορη νίκη και σχεδίαζε να καταλάβει την χώρα στην συνέχεια.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο -4.477 κεφαλές, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- το οποίο παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν ο ρωσικός στρατός επένδυσε περισσότερο σε συμβατικά όπλα, διατήρησε ένα ικανό τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο και διοχέτευσε δισεκατομμύρια ρούβλια για τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών πυρηνικών του δυνάμεων. Παρά τις συμβατικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πυρηνικό της οπλοστάσιο αποτελεί μια λογική αντιστάθμιση της συμβατικής ευπάθειάς της και είναι αξιόπιστη απειλή. Ως εκ τούτου, οι Δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ούτε να φανταστούν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανακτήσει τις χαμένες στρατιωτικές της ικανότητες. Η Ρωσία διατηρεί σημαντική λανθάνουσα ισχύ, ανθεκτικότητα, και δυνατότητες κινητοποίησης, ακόμη κι αν το παρόν καθεστώς είναι ανίκανο να κεφαλαιοποιήσει αυτούς τους πόρους. Υπάρχει ένας λόγος που η Ρωσία εμφανίζεται τόσο εξέχουσα στους πολέμους των τελευταίων εκατοντάδων ετών: η χώρα συχνά χρησιμοποιεί, κακομεταχειρίζεται, και τελικά αποκαθιστά την σκληρή στρατιωτική ισχύ.

ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Για να δικαιολογήσει τον πόλεμο, το Κρεμλίνο έχει πυροδοτήσει μια σκοτεινή και άσχημη μορφή «πατριωτισμού» στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Πούτιν και οι προπαγανδιστές του έχουν μεταδώσει το μήνυμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα η πολιτισμική σύγκρουση με μια Δύση που επιδιώκει να κρατήσει την Ρωσία αδύναμη. Ισχυρίζονται ότι η Ρωσία πολεμά το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ετοιμάζονται να διαλύσουν την Ρωσία. Αν και μια τέτοια αντιαμερικανική ρητορική δεν είναι καινούργια -η παρουσίαση των Ηνωμένων Πολιτειών ως εχθρού ήταν μια μακροχρόνια τακτική του Πούτιν- γίνεται όλο και πιο θυμωμένη και πιο επιθετική. Αυτός ο συγκρουσιακός, αντιδυτικός τόνος θα συνεχιστεί όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.

Υπάρχουν τώρα ανανεωμένα ερωτήματα σχετικά με τη μακροζωία του Πούτιν στην εξουσία, ιδιαίτερα αφότου κάλεσε μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο. Πριν από αυτήν την ανακοίνωση, ο Πούτιν είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους πολιτικά σημαντικούς Ρώσους από τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Το καθεστώς αύξησε τις συντάξεις για να κερδίσει τα εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας, επέμεινε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» συνεχιζόταν «σύμφωνα με το σχέδιο», και στρατολόγησε δυσανάλογα περισσότερους ανθρώπους από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας για να πολεμήσουν. Πράγματι, ο Πούτιν αναζήτησε την παθητική έγκριση των Ρώσων και, για πολλούς, η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. Ωστόσο, κηρύσσοντας μια μερική επιστράτευση, ο Πούτιν αφύπνισε την ρωσική κοινωνία στην ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου. Η λαβή του στην εξουσία είναι πιο αδύναμη τώρα από όσο πριν από την απόφασή του να καλέσει τους Ρώσους να παρατείνουν την άστοχη προσπάθειά του.

Το τι θα ακολουθήσει μετά τον Πούτιν είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Ορισμένοι σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι ο επόμενος ηγέτης της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος για την Δύση. Τούτο είναι σίγουρα πιθανό, αλλά αυτή η πιθανότητα ίσως να είναι μικρότερη από όσο περιμένουν πολλοί. Στοιχεία για αυταρχικά καθεστώτα που μοιάζουν περισσότερο με αυτό της Ρωσίας υποδηλώνουν ότι αν ο Πούτιν φύγει από την εξουσία ως αποτέλεσμα της εσωτερικής δυναμικής -δηλαδή λόγω πραξικοπήματος, διαμαρτυρίας, ή φυσικού θανάτου του- η πολιτική τροχιά της Ρωσίας είναι απίθανο να επιδεινωθεί από άποψη σταθερότητας και καταστολής και μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί. Έρευνα που διεξήγαγε ένας από εμάς (Kendall-Taylor) με την πολιτική επιστήμονα Erica Frantz, διαπίστωσε ότι στη μεταψυχροπολεμική εποχή, τα πραξικοπήματα, οι διαμαρτυρίες ευρείας κλίμακας, και οι πιο βίαιες μορφές σύγκρουσης δεν είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουν στα χρόνια αφότου τέτοιοι ηγέτες εγκαταλείψουν την σκηνή παρά όταν ήταν στην εξουσία. Η καταστολή, στην πραγματικότητα, τείνει να υποχωρεί μετά από μια αλλαγή.

Όμως, αν και η εγχώρια δυναμική μπορεί να μην γίνει πιο εύφλεκτη, ο αυταρχισμός στην Ρωσία πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από τον Πούτιν. Στη μεταψυχροπολεμική εποχή, ο αυταρχισμός παρέμεινε μετά την αποχώρηση μακροχρόνιων ηγετών στο περίπου 75% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους Kendall-Taylor και Frantz. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ελίτ που έχουν ανταγωνιστικές απόψεις για την Δύση να παραμείνουν στην εξουσία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα καθεστώς συχνά παραμένει άθικτο μετά την αποχώρηση των μακροχρόνιων ηγετών -μια προοπτική που είναι πιο πιθανή εάν ο Πούτιν αποχωρήσει λόγω φυσικού θανάτου ή πραξικοπήματος υπό την ηγεσία της ελίτ. Από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ειδικά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ο διάδοχος της KGB, έχουν γίνει μόνο πιο ισχυρές και εδραιωμένες. Όσο περισσότερο ο Πούτιν πρέπει να βασίζεται στην καταστολή για να διατηρήσει τον έλεγχο, τόσο περισσότερη εξουσία πρέπει να τους παρέχει. Οι υπηρεσίες ασφαλείας -μια ομάδα που ιστορικά είχε ιδιαίτερα εχθρικές απόψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δύση- είναι επομένως προετοιμασμένες να διατηρήσουν επιρροή πέρα από τον Πούτιν. Αν δεν υπάρξει σημαντική ανατροπή μεταξύ της άρχουσας ελίτ σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Πούτιν, η συγκρουσιακή στάση της Ρωσίας θα διαρκέσει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις, αλλά το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί. Συγκεκριμένα, όσο πιο ευάλωτος αισθάνεται ο Πούτιν δεδομένης της υποβάθμισης των συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι να βασιστεί σε μη συμβατικές μεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του. Με την πλάτη του στον τοίχο, το Κρεμλίνο θα έχει επίσης λιγότερους ενδοιασμούς να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τους εχθρούς του μέσω μερικές φορές εξωτικών και δύσκολων μεθόδων στους τομείς της βιολογίας, της χημείας, του κυβερνοχώρου, ή της τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά, το Κρεμλίνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντείνει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η Ρωσία έχει δει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι τέτοιες εκστρατείες: η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα συνέβαλαν στις αποφάσεις ηγετών στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, και τη Μέση Ανατολή να παραμείνουν ουδέτεροι ή προσεκτικοί στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Κατηγορώντας την Ουκρανία ότι διεξήγαγε φρικαλεότητες που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες στον πόλεμο, χαρακτηρίζοντας τις Δυτικές κυρώσεις παρά την ίδια την εισβολή της Ρωσίας ως υπεύθυνες για τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, και πείθοντας πολλούς ότι διεξάγει αμυντικό πόλεμο ενάντια σε ένα επεκτεινόμενο ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει αποδυναμώσει την κριτική για την στρατιωτική της επιθετικότητα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις θα γίνουν επίσης ένα ολοένα πιο σημαντικό και ανατρεπτικό εργαλείο, όπως δείχνουν πρόσφατα περιστατικά στην Εσθονία και την Λιθουανία. Τον Αύγουστο του 2022, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Ταλίν ότι θα αφαιρέσει όλα τα σοβιετικά μνημεία από τους δημόσιους χώρους, μια ρωσική ομάδα χάκερ στόχευσε περισσότερα από 200 κρατικά και ιδιωτικά εσθονικά ιδρύματα -το μεγαλύτερο κύμα κυβερνοεπιθέσεων στην Εσθονία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η ίδια ομάδα χάκερ είχε βάλει στο στόχαστρο κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα στην Λιθουανία τον Ιούνιο, αφότου η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στην διαμετακόμιση αγαθών οι οποίοι επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας που εξαρτάται από τους λιθουανικούς σιδηροδρόμους και δρόμους για προμήθειες.

Το πιο δυσοίωνο είναι ότι, όσο περισσότερη ζημιά υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό είναι να βασιστεί στην προοπτική της πυρηνικής κλιμάκωσης για να αντισταθμίσει την συμβατική υπεροχή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται πραγματικά πιο άνετος με την έννοια της περιορισμένης πυρηνικής χρήσης σε σχέση με τους Δυτικούς ομολόγους του. Σίγουρα, η χρήση πυρηνικών όπλων είναι μια πολιτική απόφαση, αλλά η πλειονότητα των στοιχείων υποδηλώνει ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορούσε κάλλιστα να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμένης πυρηνικής χρήσης εάν αντιμετωπίσει το είδος της ήττας που θα μπορούσε να απειλήσει το καθεστώς ή το κράτος. Μια μελλοντική κρίση ή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα άφηνε τη Μόσχα με λίγες συμβατικές επιλογές προτού αποφασίσει να απειλήσει ή δυνητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συντομεύοντας την πορεία προς τον πυρηνικό πόλεμο.

Η αυξανόμενη εισαγωγή μη στρατηγικών (ή τακτικών) πυρηνικών όπλων στον στρατό της Ρωσίας σημαίνει ότι η χώρα είναι λιγότερο πιθανό από ποτέ να συμφωνήσει στα όρια των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ένα πιο διαφοροποιημένο πυρηνικό οπλοστάσιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με διαφορετικούς τύπους μη στρατηγικών όπλων, και από πλευράς δόγματος φαίνεται ότι είναι πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα σε μια σύγκρουση. Η τρέχουσα εχθρότητα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προς την Ρωσία και το ιστορικό της Μόσχας για παραβίαση των συνθηκών που υπογράφει μειώνει επίσης τις πιθανότητες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία να συμφωνήσουν σε αντικατάσταση της συνθήκης New Start μόλις λήξει το 2026. Ελλείψει συμφωνίας, η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει στρατηγικά πυρηνικά όπλα και να αναπτύσσει νέα συστήματα θα ήταν ανεξέλεγκτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχαναν σημαντικές γνώσεις για το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα εκσυγχρονίζει επίσης το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν δύο ανεξέλεγκτες πυρηνικές δυνάμεις, αμφότερες επικεντρωμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια απειλή.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ

Οποιαδήποτε λογική προσπάθεια αντιμετώπισης της Μόσχας πρέπει να ξεκινήσει από το Κίεβο. Η υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία ήταν μέχρι στιγμής αξιοσημείωτη. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Αυτή η υποστήριξη βοήθησε την Ουκρανία όχι απλώς να αμυνθεί, αλλά να ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις. Με την δυναμική στην πλευρά του Κιέβου, τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η υποστήριξη και η παροχή όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία για να επιστρέψει, τουλάχιστον, τα σύνορά της εκεί που βρίσκονταν πριν από την εισβολή. Οτιδήποτε λιγότερο θα αύξανε τις προοπτικές ενός άλλου πολέμου στην συνέχεια.

Ακόμα κι αν η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι, ωστόσο, η Ρωσία θα παραμείνει πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο πόλεμος της Ρωσίας, στον πυρήνα του, είναι ένα ιμπεριαλιστικό εγχείρημα που έχει τις ρίζες του στην ακόμη εκτυλισσόμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως σωστά επισημαίνουν ορισμένοι ιστορικοί, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θεωρείται καλύτερα ως μια διαδικασία που από πολλές απόψεις εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη παρά ως ένα διακριτό ιστορικό γεγονός. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλώς η τελευταία μιας σειράς συγκρούσεων που συνόδευσαν αυτήν την διαδικασία. Είναι αισιόδοξο να υποθέσει κανείς ότι αυτός ο πόλεμος είναι ο επιθανάτιος ρόγχος του ρωσικού ιμπεριαλισμού ή ότι η Ρωσία, ακόμη και υπό διαφορετικό ηγέτη, θα εγκαταλείψει γρήγορα τον ρεβανσισμό για να γίνει ένας μέτοχος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο πόλεμος της Μόσχας οδηγεί επίσης σε αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία. Για παράδειγμα, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ –ένα άμεσο αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία- θα αυξήσει τις εντάσεις ασφαλείας με την Ρωσία στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής. Το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε με την προσθήκη τους, αλλά η ένταξή τους φέρνει επίσης νέα σύνορα για τα οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να αμυνθεί και σχέδια έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αναπτύξει. Επιπλέον, μια Ρωσία που αισθάνεται ευάλωτη σχετικά με τις συμβατικές της δυνάμεις είναι πιο πιθανό να αντιδράσει υπερβολικά στις Δυτικές ενέργειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον απόηχο των αποτυχιών της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν το Κρεμλίνο να αναζητήσει ευκαιρίες για να αποδείξει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια δύναμη που πρέπει να φοβίζει. Μια τέτοια δυναμική θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για να τις διαχειριστεί το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει άλλον πόλεμο σήμερα και σίγουρα όχι με το ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εφησυχάσουν. Ναι, η Ρωσία θα χρειαστεί το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας για να αναπληρώσει τις συμβατικές της δυνάμεις μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ έχει τα δικά του δεινά αναπλήρωσης. Θα χρειαστούν χρόνια ώστε τα κράτη-μέλη να αναπληρώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που έστειλαν στην Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό το τίμημα θα αυξηθεί εάν ο πόλεμος συνεχιστεί περισσότερο, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί. Είναι επίσης σημαντικό να μην προγραμματίζεις να πολεμήσεις τον προηγούμενο πόλεμο. Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό που θα βγει τελικά από αυτόν τον πόλεμο στα χρόνια μετά από τώρα και να επενδύσει ανάλογα. Δεδομένων των αποδεδειγμένων αποτυχιών της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο, είναι απίθανο η Μόσχα να επιδιώξει να ξαναχτίσει τον ίδιο στρατό, με την εύθραυστη δομή δυνάμεων, την αδύναμη εκπαίδευση, και την αναιμική επιμελητειακή ικανότητα.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η κακή απόδοση της Ρωσίας στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παραδώσουν την ρωσική πρόκληση στην Ευρώπη, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να επικεντρωθεί στο Πεκίνο. Αλλά αν μη τι άλλο, αυτός ο πόλεμος αποτέλεσε μια έντονη υπενθύμιση του γιατί η άμυνα της Ευρώπης είναι, και πιθανότατα θα παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ικανότητα χρήσης στρατιωτικής ισχύος σε μεγάλη κλίμακα σημαίνει την επίλυση θεμάτων όπως η επιμελητεία (logistics), η διοίκηση και ο έλεγχος, και οι επικοινωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν μόνες τους να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική ρωσική εκστρατεία παρόμοιου μεγέθους με αυτήν που ξεκίνησε η Μόσχα στην Ουκρανία. Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να παρέχει την ενσωμάτωση, την ενεργοποίηση, και άλλες κρίσιμες λειτουργίες υποστήριξης που εκτελούνται επί του παρόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμυντικός σχεδιασμός που βασίζεται στην ικανότητα της Ουάσιγκτον να ξεφορτώσει την ρωσική πρόκληση πάνω στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία ισοδυναμεί με ευσεβείς πόθους.

Ομοίως, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η έκβαση των μεγάλων πολέμων καταλήγει τελικά στην φθορά και στην ικανότητα αντικατάστασης χαμένου προσωπικού, υλικού, και πυρομαχικών. Το ΝΑΤΟ έχει γενικά ελλείμματα σε αυτές τις κατηγορίες. Ένας ευρωπαϊκός στρατός θα είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης προ πολλού εάν είχε υποστεί έστω και ένα κλάσμα των απωλειών που υπέστησαν οι ρωσικές ή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ έχει πενιχρά αποθέματα προηγμένων όπλων, στρατούς που συχνά συντίθενται από δύσκολες στην αντικατάσταση και ακριβές πλατφόρμες, και αμυντική βιομηχανική ικανότητα που θα δυσκολευόταν να αυξήσει την παραγωγή. Έξι μήνες υποστήριξης προς την Ουκρανία αποκάλυψαν μεγάλα κενά στην ικανότητα της Δύσης να παράγει πυρομαχικά και βασικά ανταλλακτικά. Το να κάνουμε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την δική της άμυνα είναι ένας ευγενής στόχος -αλλά θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να φτάσει εκεί.

ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ

Η Ρωσία υπό τον Πούτιν δεν θα είναι ποτέ ένας μέτοχος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Κρεμλίνο έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τον ιμπεριαλιστικό ρεβανσισμό παρά για την στρατηγική σταθερότητα. Βραχυπρόθεσμα, λοιπόν, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να μειώσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης -ειδικά μιας πυρηνικής ανταλλαγής [πληγμάτων]- και να μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Αν και η Ουάσιγκτον δικαίως ανέστειλε τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον διάλογο στρατηγικής σταθερότητας με την Ρωσία, θα χρειαστεί να διατηρήσει στρατηγική επικοινωνία με τη Μόσχα για να αποφύγει την πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, πρέπει να σχεδιάσουν για την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας σε αντισυμβατικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι η Ρωσία θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις πυρηνικές απειλές και ίσως να είναι πρόθυμη να προχωρήσει με περιορισμένη πυρηνική χρήση.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να εργαστεί για να περιορίσει και να περιστείλει την Ρωσία -για να την αποτρέψει από το να ασκήσει επιθετικότητα πέρα από τα σύνορά της. Η υποβάθμιση της ρωσικής ισχύος απαιτεί από την Ουάσιγκτον να βασιστεί στις πολιτικές που έθεσε σε κίνηση μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ευρώπη να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να αναπληρώσουν τα όπλα που έδωσαν στην Ουκρανία. Ουσιαστικά, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να επενδύσουν στην επιβολή των κυρώσεων, των ελέγχων επί των εξαγωγών, και των μέτρων κατά της διαφθοράς εναντίον της Ρωσίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι η Ρωσία εργάζεται για να τα παρακάμψει˙ η Δύση πρέπει να το αποτρέψει. Ο περιορισμός της Μόσχας θα απαιτήσει επίσης από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της να διατηρήσουν την εμπλοκή τους με την Ινδία και άλλες χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή που συνεχίζουν να παρέχουν ενέσεις ζωής στην Ρωσία. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσοχή στον παγκόσμιο Νότο, όπου η Ρωσία απολαμβάνει μεγαλύτερη επιρροή και είναι σε θέση να αμφισβητήσει το αφήγημα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν κοινό συμφέρον να σταθεροποιήσουν την σχέση τους με την Ρωσία. Αυτό δεν θα είναι δυνατό όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία. Αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υπάρξει αναπόφευκτα μια Ρωσία μετά τον Πούτιν, και μια αλλαγή στην ηγεσία -ειδικά στο εξαιρετικά εξατομικευμένο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας- θα δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθούν τα όρια στην σχέση τους. Παρόλο που οποιοσδήποτε μελλοντικός Ρώσος ηγέτης είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας, ειδικά στην περιφέρειά της, είναι σαφές ότι η Ουκρανία ήταν μια ιδιαίτερη εμμονή για τον Πούτιν. Μια ηχηρή ρωσική ήττα στην Ουκρανία ίσως να διδάξει στις μελλοντικές ρωσικές ελίτ ένα πολύτιμο μάθημα για τα όρια της στρατιωτικής ισχύος. Η αυξανόμενη υποτέλεια της Ρωσίας στο Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες ότι ένας μελλοντικός ηγέτης θα θέλει επιλογές και θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική λιγότερο ανταγωνιστική προς την Δύση. Η στρατηγική κουλτούρα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ άλλων ως απάντηση σε δραματικές ήττες.

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα εμμένοντας στις αξίες τους. Αυτό σημαίνει να είναι προσεκτικοί στις συζητήσεις για συλλογική ευθύνη και στην επιβολή μορφών συλλογικής τιμωρίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά την ρωσική κοινότητα εξορίστων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, και άλλων Ρώσων που υποστηρίζουν μια πιο ελεύθερη και πιο δημοκρατική Ρωσία, παρέχοντας, για παράδειγμα, επαγγελματικές υποτροφίες με έδρα τις ΗΠΑ για διωκόμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, και αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις στην εφαρμογή πολιτικών κατά της διαφθοράς και κυρώσεων που προκαλούν παράπλευρες ζημιές σε καταπιεσμένους δρώντες της κοινωνίας των πολιτών.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν το σημερινό καθεστώς Πούτιν και σκέφτονται τι θα μπορούσε τελικά να ακολουθήσει μετά από αυτό, θα κάνουν καλά να θυμούνται την παλιά παροιμία ότι η Ρωσία δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρή όσο φαίνεται ή τόσο αδύναμη όσο φαίνεται. Η χώρα περνά συχνά από κύκλους ανάκαμψης, στασιμότητας, και παρακμής. Ακόμη και με τις ικανότητες και την παγκόσμια θέση της μειωμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις μνησικακίες της, την αναζήτηση ενός γεωπολιτικού χώρου έξω από τα σύνορά της, και την επιθυμία για κύρος. Η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να διαγράψει την Ρωσία σε μια προσπάθεια να πάψει η ίδια να ανησυχεί, ούτε θα πρέπει να φανταστεί ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα μόνη της. Η απειλή ίσως αλλάξει μορφή, αλλά θα επιμείνει.

Η ANDREA KENDALL-TAYLOR είναι ανώτερη συνεργάτις και διευθύντρια του Προγράμματος Διατλαντικής Ασφάλειας στο Center for a New American Security.
Ο
MICHAEL KOFMAN είναι διευθυντής Ερευνητικού Προγράμματος του Προγράμματος Σπουδών Ρωσίας στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων και επίκουρος ανώτερος συνεργάτης στο Center for a New American Security
.

Foreign Affairs

https://foreignaffairs.gr/articles/74163/andrea-kendall-taylor-kai-michael-kofman/i-epikindyni-parakmi-tis-rosias?page=show

https://foreignaffairs.gr/articles/74163/andrea-kendall-taylor-kai-michael-kofman/i-epikindyni-parakmi-tis-rosias?page=show

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum