| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 18/05/2023

 

 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ακινήτων, με τις τιμές των διαμερισμάτων να καταγράφουν άνοδο 12,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurobank στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

 

 

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων και των γραφείων, αν και με μικρότερους ρυθμούς 3,9% και 1,8% σε ετήσια βάση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία α΄ εξαμήνου 2022). 

"Η αγορά real estate παραμένει πολύ ισχυρή στην Ελλάδα και εκτιμούμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα αν και με μικρότερους ρυθμούς", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στους αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει η τράπεζα πριν λίγους μήνες, στα ετήσια αποτελέσματα του 2022, στα οικιστικά ακίνητα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,1% το 2023, 3,1% το 2024 και 2,1% το 2025. 

Στα εμπορικά ακίνητα, η Eurobank "βλέπει" ρυθμούς ανάπτυξης 4%, 3,5% και 3,2%, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη ώθηση στον κλάδο δίνουν, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ο τουριστικός κλάδος και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός, το λιανικό εμπόριο, η μεταποίηση κ.λπ.

"Χρυσές" αποδόσεις από τα εμπορικά ακίνητα

Το χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της Eurobank αποτελείται από 251 ακίνητα, εκ των οποίων 62 αφορούν σε χώρους γραφείων, 80 σε χώρους καταστημάτων, 33 σε πολυχώρους και σουπερμάρκετ, 22 σε εγκαταστάσεις logistics, 26 σε ακίνητα μικτής χρήσης και 28 σε ακίνητα ειδικής χρήσης.

Η συνολική λογιστική αξία του "πολύτιμου" χαρτοφυλακίου ανέρχεται -βάσει στοιχείων α΄ τριμήνου- σε 1,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 443 εκατ. ευρώ προέρχονται μόνο από τους γραφειακούς χώρους που αντιστοιχούν στο 34% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Το υψηλότερο ποσοστό μίσθωσης καταγράφεται στις κατηγορίες σουπερμάρκετ και logistics (99%) και ακολουθούν τα ακίνητα ειδικής χρήσης και γραφείων, με τον μέσο όρο του συνολικού χαρτοφυλακίου να διαμορφώνεται στο 83%.

Σε ετήσιο επίπεδο, τα μισθώματα που συγκεντρώνει η τράπεζα από τα επενδυτικά της ακίνητα ανέρχονται σε 88 εκατ. ευρώ, με την ετήσια απόδοση των μισθωμένων ακινήτων να διαμορφώνεται το α΄ τρίμηνο του 2023 σε 7,2%. Την υψηλότερη απόδοση παρουσιάζουν τα εμπορικά ακίνητα (καταστήματα λιανικής) με 8% και ακολουθούν οι εγκαταστάσεις logistics με 7,8%. 

Πάνω από 1.000 "κόκκινα" ακίνητα

Η άλλη κατηγορία ακινήτων που έχει στα "χέρια" της η Eurobank και τα οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της Grivalia είναι τα ακίνητα που έχουν ανακτηθεί μέσω πλειστηριασμών (REOs). 

Ερωτηθείς πώς βλέπει η τράπεζα τις προοπτικές αυτού του χώρου κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι οι συνθήκες σήμερα στο ελληνικό real estate είναι τόσο ισχυρές που συνιστούν μια καλή ευκαιρία για πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων αυτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Eurobank έχει δημιουργήσει -μέσω της Grivalia- την ηλεκτρονική πλατφόρμα findyourproperty.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να κάνουν αναζήτηση ακινήτου με βάση την περιοχή, την αξία και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα περιέχει σήμερα τουλάχιστον 1.000 "κόκκινα" ακίνητα.

Πηγή: capital.gr

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum