| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 04/06/2024

 

 

Με τον φόβο της αποχής όχι απλώς να επανέρχεται, αλλά να κυριαρχεί κατά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, τα κόμματα ετοιμάζονται για το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα πρέπει να διαχειριστούν ενώπιον των πολιτών το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για τις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μπορούν να αλλάξουν πολλά στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

 

 

Ο παράγοντας «αποχή» είναι δυνατό να τινάξει στον αέρα την πολιτική νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, εάν ξεπεράσει το 50-55%, εάν δηλαδή στις κάλπες προσέλθει ένα 45% του εκλογικού σώματος (στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 58% των εγγεγραμμένων).

Όπως είναι φυσικό, μια γενικευμένη πολιτική -και όχι θεσμική σε αυτή τη φάση- απονομιμοποίηση της πολιτικής στο σύνολό της ενδέχεται να έχει συντριπτικές συνέπειες για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, το μέγεθος των οποίων σήμερα δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί.

Υψηλή αποχή

Η υψηλή αποχή, την οποία προεξοφλούν όλοι, σχεδόν, οι αναλυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων, πέραν της παραπάνω συνέπειας, μπορεί να αλλάξει και την εκλογική δύναμη κάποιων κομμάτων. Για παράδειγμα είναι προφανές ότι η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διαφορά της από το δεύτερο κόμμα δεν αμφισβητείται, ωστόσο εάν η αποχή είναι του μεγέθους που αναφέρθηκε, τότε κόμματα με υψηλή συσπείρωση, όπως πχ το ΠΑΣΟΚ θα δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται, ενώ αντίθετα άλλα κόμματα με πολύ χαμηλή συσπείρωση (πχ ΣΥΡΙΖΑ) θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις το βράδυ της Κυριακής.

Ποιος θα βγει δεύτερος;

Συνεπώς τον κύριο πολιτικό φορέα της εξ αριστερών αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία την επαύριον των ευρωεκλογών δεν τον γνωρίζουμε, όχι μόνο διότι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά και γιατί, όπως είπαμε, η απρόβλεπτη μεταβλητή είναι το ύψος της αποχής, συνεπώς το ειδικό βάρος της κομματικής συσπείρωσης κάθε πολιτικού φορέα που μετέχει στις ευρωεκλογές. Όπως γίνεται αντιληπτό, ανάλογα με το ποιο κόμμα θα είναι στη δεύτερη θέση μετά τη ΝΔ, αλλά και ανάλογα με τη διαφορά δεύτερου- τρίτου κόμματος, θα δρομολογηθούν εξελίξεις αναδιάταξης και ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, με διαφορετικούς όρους σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι η επίδοση συνολικά του χώρου που κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα είναι φανερό ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς είναι ισχυρότερες από τις δυνάμεις που πασχίζουν για ενιαία πορεία και αντιπροσώπευση του χώρου, ωστόσο αυτά τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα και εύκολα στην πολιτική. Συνεπώς το βράδυ της Κυριακής ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει τη φυσιογνωμία της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα θα είναι αναμφίβολα η επίδοση των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Η επόμενη ημέρα

Ο αριθμός και η ταυτότητα των κομμάτων που τελικά θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή, δηλαδή να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή, επίσης θα προσδιορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, θα επηρεάσει τον αριθμό των συνομιλητών στις προσπάθειες αναδιάταξης της Κεντροαριστεράς, καθώς και τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των κομμάτων της πέραν της ΝΔ Δεξιάς, με προοπτική την ενοποίηση του χώρου.

Κατά συνέπεια αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης Δευτέρας είναι το κόμμα που θα έλθει πρώτο και που θα συνεχίσει να κυβερνά έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτά που δεν γνωρίζουμε είναι περισσότερα: Τι είδους αντιπολίτευση θα έχει από τα αριστερά του, με ποιο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ) στη θέση του «οδηγού» της Κεντροαριστεράς και, βέβαια, πόσο ισχυρή, πειστική και δυνατή θα είναι η εκ δεξιών αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα. Λίγες μέρες υπομονή και θα μάθουμε τις απαντήσεις (ή τουλάχιστον θα παρακολουθήσουμε τις διεργασίες που θα φτάσουν κάποια στιγμή να μας δώσουν τις απαντήσεις…). 

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum