| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 09/05/2024

 

 

Αρνητική επίδραση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα αναμένουν τέσσερις στους 10 Έλληνες εξαγωγείς ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σημαντική μερίδα αυτών προβλέπει ότι οι επιπτώσεις θα είναι σαρωτικές.

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΣΕΒΕ, το 39% των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα επιβαρυνθεί από την τρέχουσα κρίση έναντι μόλις 3% που αναμένει πως θα ευνοηθεί. Απεναντίας, ένα 58% προβλέπει πως δεν θα επηρεαστεί καθόλου.

Το ποσοστό αυτό συνάδει και με τα ποσοστά αυτά που έχουν εμπορικούς εταίρους στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΣΕΒΕ πάνω από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις (54%) δεν διατηρούν δεσμούς με τις χώρες που εμπλέκονται στις κρίσιμες διαμάχες. Ωστόσο, ένα 30% έχει σχέσεις με το Ισραήλ, το 21% με τον Λίβανο, το 15% με την Ιορδανία, ένα 5% με την Παλαιστίνη και ένα 3% με τη Συρία. 

Ανάμεσα σε όσους προβλέπουν αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές τους, το 29% περιμένει ότι θα είναι περιορισμένος και συγκεκριμένα υπολογίζει ότι θα δει ετήσια μείωση κάτω από 10% στις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σοβαρότερες επιπτώσεις με μείωση μεταξύ 11-25% στην εξαγωγική δραστηριότητα προβλέπει το 16% των επιχειρήσεων. 

Ένα 27% αυτών θεωρεί πως η επίπτωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα φτάνει από 26-50%, ενώ το 17% αυτών πιστεύει ότι η επίπτωση στις εξαγωγές τους θα είναι από 51-75% Τέλος, το 10% απάντησε ότι η αρνητική επίδραση θα αγγίξει το 76-100%.

Οι επιπτώσεις στις εισαγωγές

Απεναντίας, πιο περιορισμένα αποτελέσματα εκτιμάται πως θα έχει η κρίση της Μέσης Ανατολής στις εισαγωγές. Πάντοτε βάσει της έκθεσης του ΣΕΒΕ, πάνω από οκτώ στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν ότι δεν θα επηρεαστούν, ενώ ένα 14% αναμένει αρνητικό αντίκτυπο.

Μεταξύ αυτών που απάντησαν ότι θα επιβαρυνθούν, το 26% αναμένει μικρή συρρίκνωση, κάτω από 10% το πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ άλλο ένα 26% απάντησε ότι η αρνητική επίδραση θα αγγίξει το 76-100%. Το 13% απάντησε πως η αρνητική επίδραση θα είναι της τάξης 11-25% καθώς επίσης το 16% αυτών θεωρεί πως η επίπτωση θα είναι μεγαλύτερη και θα φτάνει από 26-50%. Τέλος, το 19% αυτών πιστεύει ότι η επίπτωση στις εισαγωγές τους θα είναι από 51-75%.

Σταθερός ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών

Ανεξάρτητα από την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών διατηρήθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα με πέρυσι, με το 53% των ερωτηθέντων να αναμένει αύξηση το α’ εξάμηνο του 2024, το 37% σταθερότητα και το 10% μείωση.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι έχουν προκαλέσει προβληματισμό και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, γεγονός που αποτυπώνεται και στις προσδοκίες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο στον τομέα αυτό, με μόλις το 13% να αναμένει βελτίωση, το 42% σταθερότητα και το 45% επιδείνωση.

Παράλληλα όμως, βελτίωση σημειώνεται όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις με το 61% των επιχειρήσεων να αναμένει αύξησή τους στο α’ εξάμηνο του 2024, ενώ το ποσοστό σταθερότητας διαμορφώνεται σε 30% και μόλις το 9% αναμένει μείωση.

Σημειώνεται τέλος ότι στον τομέα των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, το μεγαλύτερο μερίδιο -και συγκεκριμένα το 46%- επέλεξε ως απάντηση τη σταθερότητα, το 28% επέλεξε ως απάντηση τη βελτίωση και το 25% ως απάντηση την επιδείνωση.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum