| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 22/05/2023

 

 

Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον πατριάρχη της αμερικανικής διπλωματίας  Χένρι Κίσινγκερ όταν έλεγε αστειευόμενος: «Δεν μπορεί να υπάρξει κρίση την επόμενη εβδομάδα, το πρόγραμμά μου είναι ήδη γεμάτο». 

 

 

Oι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα και οι αναγκαστικοί «γάμοι» τραπεζών όπως η First Republic έχουν προσθέσει ένα στρώμα αστάθειας, με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προοπτικές να είναι ήδη δύσκολες.

Για κάποιους, μάλιστα, η εποχή φέρνει στον νου αναμνήσεις άσχημες από την κρίση του 2008. Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέει η Anne Richards της Fidelity με άρθρο της στους Financial Times…

Η εποχή που ακολούθησε την κρίση του 2008 «έφερε μια θετική έκρηξη δημιουργικότητας στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και την εφαρμογή ενός ήθους εκκίνησης στα οικονομικά προβλήματα». 

Αυτή υποκινήθηκε από την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, την τεχνολογική πρόοδο και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Οποιαδήποτε αλλαγή περιβάλλοντος φέρνει αλλαγή διάθεσης και η τωρινή δεν διαφέρει. Η ταχεία σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά από χρόνια σταθερότητας και φθηνής χρηματοδότησης οδηγεί σε μια αίσθηση ανησυχίας στη βιομηχανία fintech» αναφέρει η Richards, προσθέτοντας: «Παρότι οι οικονομικοί κύκλοι έρχονται και να παρέρχονται, ο τρέχων είναι ιδιαίτερα απαιτητικός για εκείνες τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι πλέον τελούν υπό μεγαλύτερη πίεση να παράγουν αποδόσεις καθώς οι ευκαιρίες εξόδου και οι αποτιμήσεις μειώνονται».

Μείωση χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τη Financial Technology Partners, η χρηματοδότηση εταιρειών του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας μειώθηκε κατά περίπου δύο τρίτα σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2022.  Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά μεγάλο μέρος του ποσού το οποίο αντλήθηκε οφειλόταν στον γύρο χρηματοδότησης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Stripe σε αποτίμηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι  47% κάτω από το υψηλό που είχε οριστεί το 2021.

Ο πραγματικός αριθμός των γύρων χρηματοδότησης αυξήθηκε επίσης σε 794 συμφωνίες το α’ τρίμηνο από 681 συμφωνίες τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του FTP. Ωστόσο, ακόμα και έτσι ο κλάδος του fintech παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει το 2021 και τις αρχές του 2022.

Οι Fintech λειτουργούν πλέον σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον από ό,τι πριν και ο αγώνας τόσο για πελάτες που έχουν επίγνωση του κόστους όσο και για ολοένα και πιο επιφυλακτικούς επενδυτές θα ενταθεί, γεγονός το οποίο θα αναγκάσει πολλές εταιρείες να επικεντρωθούν στην επιβίωση και στην κερδοφορία, παρά στην ανάπτυξη με οποιοδήποτε τίμημα.

Η ξαφνική αλλαγή στο περιβάλλον της αγοράς μπορεί για ορισμένους να είναι σαν να πλέουν εν μέσω καταιγίδας σε μολυσμένα γεμάτα καρχαρίες νερά. Για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης, χρειάζονται τρία πράγματα: ένα καλό πλήρωμα, αρκετά σωσίβια για όλους τους επιβαίνοντες και, σε περίπτωση που όλα αυτά αποτύχουν, ικανότητα να κολυμπήσουν γρήγορα στην ακτή. Ή, με άλλα λόγια: μετριασμός κινδύνου, σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης και ευελιξία. Με αυτά τα τρία βελτιώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να φτάσετε σε ήρεμα νερά.

Οι στρατηγικές μετριασμού μπορούν να έχουν τη μορφή διαφοροποιημένων προϊόντων ή υπηρεσιών, ενώ η συνετή οικονομική διαχείριση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εν τω μεταξύ, απαιτείται λίγη φαντασία. Για παράδειγμα, ιεράρχηση κινδύνων και ανάπτυξη σχεδίων απόκρισης που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν χρειάζεται.

Από όλους αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο, η ευελιξία – ή η ικανότητα αλλαγής προσανατολισμού και αξιοποίησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων, προσφορών προϊόντων και ευκαιριών χρηματοδότησης – θα κάνει τη διαφορά για τις εταιρείες fintech. Με τον ανταγωνισμό στα ύψη το κίνητρο για γρήγορες στρατηγικές αλλαγές αυξάνεται.

Βοηθά επίσης να σκεφτούμε το πότε, πώς και τι πρέπει να επικοινωνήσουμε ως μέρος της αλλαγής μιας επιχείρησης. Η διαχείρισή του για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η σωστή ισορροπία του επείγοντος είναι ζωτικής σημασίας.

Η μακροπρόθεσμη επιβίωση συχνά υποτιμάται ως επιχειρηματικός στόχος, αλλά χωρίς αυτήν όλοι οι άλλοι στρατηγικοί στόχοι είναι αμφισβητούμενοι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα δύσκολο και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου ο ρυθμός αλλαγής φαίνεται να επιταχύνεται.

Eπιβίωση

«Αν και αυτή η ύφεση μπορεί να είναι η πρώτη που βιώνουν οι νεότερες επιχειρήσεις, η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι απίθανο να είναι η τελευταία – και όπως τόνισε ο Κίσινγκερ, μια κρίση δεν έχει… timing. Έτσι, η ικανότητα ενός οργανισμού να συνεχίζει να υπάρχει, μέρα με τη μέρα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, αποτελεί τη βάση μελλοντικής ευημερίας. 

Για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και η ικανότητα εφαρμογής αυτών των αλλαγών γρήγορα και αποτελεσματικά θα διαχωρίσει αυτές τους επιζώντες από τους μελλοθάνατους. Οι ανταμοιβές που προσφέρονται θα είναι μεγάλες. Οι επιζώντες στη βιομηχανία fintech θα βρεθούν σε μια αγορά με λιγότερους ανταγωνιστές – το να κολυμπήσετε πάνω από τους άλλους κολυμβητές είναι μερικές φορές πιο σημαντικό» καταλήγει η Richards.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum