| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 23/03/2023

 

 

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Fitch Solutions, αφότου οι επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 2022 την εξέπληξαν θετικά. Ο οίκος περιμένει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% για το 2023 (έναντι 0,6% προηγουμένως) και 1,9% για το 2024, προβλέποντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα στηρίξουν την οικονομία. 

 

 

Ειδικότερα, η Fitch Solutions (την έκθεση παρουσιάζει το Money Review) εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί το 2023 κατά 2,6% (έναντι 7,8% το 2022), λαμβάνοντας ώθηση από τα προεκλογικά δημοσιονομικά μέτρα και την ανάπτυξη.

Αν και ο υψηλός πληθωρισμός επιβάρυνε τις λιανικές πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή  θα αρχίσει κάπως να αντιστρέφεται το 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο μέσο επίπεδο του 4,7% φέτος. Βέβαια, παραμένοντας πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο του 0,4% στο διάστημα 2011-2019, επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα πιεστούν και από την απόσυρση των σημαντικών ενεργειακών επιδοτήσεων από την κυβέρνηση.  Όμως, η Fitch Solutions επισημαίνει ότι το Markey Pass θα αντισταθμίσει μέρος του αυξημένου κόστους των τροφίμων.

Ένα ακόμα «βαρίδι» για την κατανάλωση θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, με τον οίκο να σημειώνει, πάντως,  ότι λόγω της χαμηλής πιστωτικής επέκτασης των προηγούμενων χρόνων, τα ελληνικά νοικοκυριά θα υποστούν ένα μικρότερο σοκ στα οικονομικά τους σε σχέση με εκείνα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι επενδύσεις 

H Fitch εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα επιβραδύνουν από το 11,7% το 2022 στο 9,7% το 2023. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει διοχετεύσει κεφάλαια στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα κάνει ισχυρή πρόοδο στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αύξηση των επενδύσεων του δημοσίου τομέα θα στηριχθεί από τις συνεχιζόμενες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης το 2023, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένονται υποτονικές, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Στο μέτωπο του τουρισμού, ο οίκος επισημαίνει ότι οι λιγότερο αρνητικές προοπτικές για την Ευρώπη θα στηρίξουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τη σχετική δραστηριότητα.

Οι εκλογές

Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Fitch Solutions τονίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εκλογές θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2023. Μια κατακερματισμένη Βουλή θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται  και να οδηγήσει σε καθυστέρηση των εκταμιεύσεων και άρα να επιδράσει αρνητικά στις επενδύσεις, τονίζεται.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum