| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 03/06/2024

 

 

Αλμα πάνω από 13% έκαναν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών από τη Νορβηγία, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο μεγάλης εξάρτησης από έναν και μόνο προμηθευτή.

 

 

Τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιούλιο (TTF) έφτασαν έως τα 38,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο φετινό επίπεδο καθώς δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας στο μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας. Το απόγευμα (μετά τις 15:00), υποχώρησαν στα 36,3 ευρώ, με άνοδο 6,2% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Την ίδια στιγμή, οι νορβηγικές ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, έπεσαν στο μηδέν.

Κομβικός ο ρόλος της Νορβηγίας

Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων ροών από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι τιμές αντιδρούν γρήγορα όταν υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα σχέδια συντήρησης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι εξαρτιόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και αυτή είναι μια κατάσταση ευαλωτότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής  εταιρείας εμπορίου InCommodities.

Η Equinor διερευνά τώρα την πηγή του προβλήματος, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος λειτουργίας συστήματος της Gassco. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά ένα τμήμα του αγωγού στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sleipner στη Βόρεια Θάλασσα που συνδέεται με το Easington και το Nyhamna, είπε.

«Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η επισκευή», δήλωσε ο ίδιος.

Η αγορά παραμένει ευάλωτη

Το ράλι αναδεικνύει επίσης πώς η αγορά παραμένει ευάλωτη σε ακραίες διακυμάνσεις, ακόμη και με τους χώρους αποθήκευσης να είναι κατά περίπου 70% γεμάτοι και τη βιομηχανική ζήτηση στην Ευρώπη να ανακάμπτει αργά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες και τον Μάιο σημείωσαν άλμα 18%.

Ενώ στο παρελθόν η Ευρώπη βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της, η περιοχή εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τις ροές μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, καθώς και από τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η γερμανική ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, διαμορφούμενη στα 107,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Epex Spot SE. Το συμβόλαιο του Ιουλίου αυξήθηκε επίσης στην υψηλότερη τιμή μηνιαίας προθεσμίας από τον Ιανουάριο.

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum