| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 13/03/2023

 

 

Μετά από αρκετές αναβολές, προσθήκες αλλά και βελτιώσεις διατάξεων, το πολυαναμένομενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θέτει σε εφαρμογή τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει και ανατρέπει γραφειοκρατικές διαδικασίες δεκαετιών στο χώρο των ακινήτων και των αυτοκινήτων, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή.

 

 

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για ρυθμίσεις χρεών, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες έως 31 Δεκεμβρίου 2023 είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις δεκάδες προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς θα υπάρχουν και πλήθος άλλες που φέρνουν πραγματική ανατροπή τόσο στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας όσο και στις δηλώσεις Ε9 αλλά και στις διαδικασίες ταξινόμησης οχημάτων. Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα από 1η Απριλίου. 

Στη  Βουλή

Πιο αναλυτικά, στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, θα περιλαμβάνονται δεκάδες άρθρα και προτεινόμενες διατάξεις οι οποίες στόχο έχουν να βελτιώσουν, να εκσυγχρονίσουν και να εξορθολογήσουν το καθεστώς χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ειδικά σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων όταν οι οφειλέτες έχουν χρέη στην εφορία αλλά ταυτόχρονα τα έχουν εντάξει σε κάποια ρύθμιση. 

Την ίδια στιγμή απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες ταξινόμησης και εισαγωγής καινούριων οχημάτων και μπαίνει τέλος στα διάφορα πολλαπλά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που πρέπει σήμερα να προσκομιστούν στα τελωνεία και οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή και κυκλοφορία ενός οχήματος οι οποίες πολλές φορές οδηγούν και σε νέες αυξημένες τιμές επιβαρύνοντας σημαντικά τους καταναλωτές. 

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κάτω από τη νέα και πετυχημένη εφαρμογή MyProperty που αφορά τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα και με τις οποίες θα μπορούν οι δηλώσεις Ε9 να υποβάλλονται μέσω μίας αυτοματοποιημένης διαδικασίας καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ θα αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής μεταβίβασης ενός ακινήτου και έτσι η δήλωση Ε9 ουσιαστικά θα εμφανίζεται προσυμπληρωμένη.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα τεθούν σε εφαρμογή οι εξαγγελίες για την αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων αλλά και η δυνατότητα ένταξης νέων οφειλών σε πολλές περισσότερες δόσεις σε σύγκριση με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. 

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Όσον αφορά στο σύστημα πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μηνα αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή για έναν ακόμη χρόνο αλλά αφορά μόνο εκείνους που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους και επιθυμούν τους επόμενους μήνες να τα θέσουν και πάλι σε κίνηση καταβάλλοντας το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα το μέτρο αναμένεται να ισχύει από αρχές Απριλίου ώστε να καλύψει και όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στις γιορτές του Πάσχα.

Μείωση ΦΠΑ

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού, ενώ φαίνεται να «ξεπαγώνει» η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2019, αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί και προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού τουτραπεζικού τους λογαριασμού σε περίπτωση δέσμευσης αυτού.

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις μέσω των οποίων καταργούνται υπό προϋποθέσεις τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.

Απλοποίηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει παραλήπτης πολλών παραπόνων φορολογουμένων οι οποίοι ενώ είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους το κράτος δεν τους έδινε πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για διάφορους λόγους και προφάσεις και έτσι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν π.χ. τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου απλοποιείται και εκσυγχρονίζεται σημαντικά το σύστημα έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ώστε και τα συμφέροντα του Δημοσίου να διασφαλίζονται και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Σήμερα η Φορολογική Διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει οφειλές στην εφορία από οποιαδήποτε αιτία και έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία πέντε έτη. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να του δοθεί αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια έως 1 μήνα. Η εφορία μετά την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας αφορά είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία με σκοπό να εξοφληθούν δόσεις.

Κατάργηση προστίμων εκπρόθεσμων δηλώσεων

Ετήσιο όφελος από 100 έως 500 ευρώ θα έχουν περίπου 130.000 φορολογούμενοι που υποβάλλουν κάθε χρόνο εκπρόθεσμα της φορολογική τους δήλωση. Μοναδική προϋπόθεση ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση να μην ξεπερνάει τα 100 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται σε φορολογικές δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των οποίων μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό. Στην περίπτωση του χρεωστικού ισχύει το όριο φόρου των 100 ευρώ που αναφέρθηκε προηγουμένως. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμου ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει με την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Κατάργηση δικαιολογητικών ταξινόμησης οχημάτων

Ένα αίτημα πολλών ετών των εισαγωγέων- εμπόρων αυτοκινήτων για απλοποίηση και περιορισμό σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών και πιστοποιητικών κατά την ταξινόμηση των οχημάτων αναμένεται να ικανοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Τα πιστοποιητικά και τα δικαιολογητικά που καταργούνται ή ενοποιούνται πέραν των άλλων οδηγούσαν και σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εισαγωγής ενός οχήματος με συνέπειες και στην τελική τιμή πώλησης.

Σήμερα για την ταξινόμηση καινούριου ή μεταχειρισμένου οχήματος στην Ελλάδα απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά και πιστοποιητικά μεταξύ των οποίων η υποβολή Δήλωσης Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) στο τελωνείο, ειδική δήλωση για τη βεβαίωση και καταβολή των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βεβαίωση και καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, έκδοση Πιστοποιητικού Ταξινόμησης για τη χορήγηση πινακίδων, ενώ στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το τιμολόγιο, δήλωση εξοπλισμού και αξίας (Δ.Ε.Α.), δήλωση εξοπλισμού (Δ.Ε.), αντίγραφα του πιστοποιητικού συμμόρφωσης, της έγκρισης τύπου, των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων διαπίστωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του προτύπου εκπομπών ρύπων, βεβαίωση για τον έξτρα εξοπλισμό, κτλ.

Απλοποίηση μεταβίβασης ακινήτων – αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα βασίζεται στα στοιχεία που ήδη διαθέτει η ΑΑΔΕ μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας MyPropertyθα προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις δηλώσεις ακινήτων όπου εν πολλοίς βασίζεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι δηλώσεις Ε9 θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να είναι αυτόματα συμπληρωμένες αφού τα περισσότερα στοιχεία θα αντλούνται ηλεκτρονικά όπως συμβαίνει με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για παράδειγμα εφόσον μία μεταβίβαση ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του συστήματος MyProperty τα δεδομένα που θα βρίσκονται στους υπολογιστές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να διαβιβαστούν αυτόματα στη δήλωση Ε9 που πρέπει να υποβληθεί από τη στιγμή που υπάρχει μεταβολή περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου– ιδιοκτήτη ακινήτου. 

Το «σήμα» άλλωστε το έριξε πρόσφατα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιτυχία της πλατφόρμας «my property» είπει ότι «συνεχίζουμε και μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε και οι δηλώσεις του Ε9 να μπορούν να υποβάλλονται μέσα από το σύστημα, αυτόματα».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum