| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 21/05/2023

 

 

Τα στοιχήματα έναντι των ελληνικών ομολόγων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, τιτλοφορούν νέο τους άρθρο οι Financial Times, τονίζοντας ότι τα hedge funds σορτάρουν toyw ελληνικούς τίτλους, εξαιτίας της ανησυχίας τους για το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις αυριανές εκλογές.

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο αρθρογράφος των FT, η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων τα οποία σορτάρουν οι επενδυτές έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. δολάρια, από περίπου 65 εκατ. δολάρια που ήταν στις αρχές του έτους.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπερ-αποδώσει έναντι των τίτλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών φέτος και τον περασμένο μήνα η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές από σταθερές, φέρνοντας τη χώρα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία έχασε το 2010.

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπερ-αποδώσει έναντι των άλλων της Ευρωζώνης εδώ και καιρό, άρα η αύξηση των short πηγαίνει κόντρα στο γενικότερο (αισιόδοξο) αφήγημα για την Ελλάδα», υπογραμμίζει στους FT ο Αντουάν Μπουβέ, της ING. «Μέχρι στιγμής, η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει τις επιδόσεις των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα».

Συρρίκνωση του spread

Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έχει συρρικνωθεί από τις 2,8 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο στις 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτό τον μήνα.

Όπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουίρ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank, οι επενδυτές τοποθετούνται τώρα με αυτό τον τρόπο γιατί εάν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει αβεβαιότητα στις αγορές.

Πάντως, παρά την αύξηση του σορταρίσματος, το συνολικό ύψος των θέσεων αυτών παραμένει μικρό σε σχέση με το συνολικό ελληνικό χρέος, που προσεγγίζει τα 400 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών του επίσημου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, οι short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είχαν ξεπεράσει και τα 15 δισ. δολάρια.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ακόμη δρόμο

H συντακτική ομάδα των Financial Times  είχε αναφερθεί στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και σε άρθρο της την περασμένη Τετάρτη, εστιάζοντας κυρίως στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε ο τίτλος του άρθρου αυτό ακριβώς θέλει να υποδείξει, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση χρέους ναι μεν είναι εντυπωσιακή, ωστόσο η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο αυτό και να μην παρεκκλίνει από την πορεία προς την επιστροφή στην επενδυτική διαβάθμιση.

Η τελική ευθεία

Όπως επισημαίνει η συντακτική ομάδα, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, είναι ζωτικής σημασίας οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, να συνεχίσει την πρόοδο αυτή που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι μεν η ανάκαμψη είναι όμως εντυπωσιακή, ωστόσο απαιτούνται ακόμη μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ευρωζώνη και η οικονομία της παραμένει κατά ένα πέμπτο περίπου μικρότερη από ό,τι το 2008.

Η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές

Μετά τις εκλογές της Κυριακής η πολιτική αβεβαιότητα θα ανέβει στα ύψη. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Ελλάδα πιθανότατα θα προσφύγει ξανά στις κάλπες το καλοκαίρι και η Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως να χρειασθεί να προχωρήσει σε συνεργασία για κυβέρνηση συνασπισμού με το, το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης, πιέζει για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων -το πόσο μακριά θα φτάσει είναι ασαφές, σύμφωνα με τους FT.

Όποιος κι αν έρθει στην εξουσία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Η σχετικά μεγάλη διάρκεια του χρέους της και τα 30,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026 δίνουν στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει περαιτέρω το χρέος της.

«Η διαφοροποίηση της οικονομίας πέρα από την εξάρτησή της από τον τουρισμό, η προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επενδύσεων και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις των δημόσιων υπηρεσιών και της δικαιοσύνης θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες.

Η Ελλάδα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία. Όμως οι θυσίες της σημαίνουν ότι τώρα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα δεινά σε ευημερία. Δεν πρέπει να χάσει από τα χέρια της αυτό το βραβείο», καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: FT

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum