| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 19/04/2023

 

 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επικύρωσε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη από 62 που ισχύει σήμερα. Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο είχε προκαλέσει θύελλα, με μαζικές κινητοποιήσεις κι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. 

 

 

Για την έγκριση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος Μακρόν χρησιμοποίησε συνταγματικό μηχανισμό, μέσω του οποίου απέφυγε την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. 

Εκτός από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το νομοσχέδιο προβλέπει την εξασφάλιση δικαιώματος πλήρους σύνταξης έπειτα από συνολική εργασία 43 ετών.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2027, ενώ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνεται κατά έξι μήνες ετησίως, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα 64 έτη.

Οι Γάλλοι αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν την αύξηση του ορίου ηλικίας, με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση να δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, τα όρια συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. 

Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το όριο είναι μεταξύ 66 και 67 ετών ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου. Μάλιστα, στη Βρετανία, η νομοθεσία προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 67 έτη στα 68 μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. 

Ποιες όμως χώρες της Ευρώπης έχουν τα υψηλότερα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας, ποιες τα χαμηλότερα και τι ισχύει στην Ελλάδα; 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (2020), εκτός από το υποχρεωτικό όριο, υπάρχει κι εκείνο της πρόωρης-μειωμένης σύνταξης, το οποίο διαφέρει από χώρα σε χώρα: Για παράδειγμα στη Λιθουανία είναι στα 59 έτη για τους άνδρες και στα 58 για τις γυναίκες, ενώ στη Γερμανία στα 63,7 έτη.

Στη Γαλλία, το υφιστάμενο όριο πρόωρης συνταξιοδότησης είναι στα 62 έτη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και σε αρκετές ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Αυστρίας.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος στην Ευρώπη για την ηλικία σύνταξης είναι στα 64,3 χρόνια για τους άνδρες και στα 63,5 χρόνια για τις γυναίκες. Όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, ο μέσος όρος είναι στα 62 χρόνια για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. 

Μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία έχουν τα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βγει κάποιος στη σύνταξη ακόμη και στα 62 έτη. Ειδικότερα, στην Ελλάδα για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος και τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνεπάγεται και αύξηση των χρόνων ζωής μετά τη σύνταξη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού συντελεί σε αυξητική τάση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Για παράδειγμα, το 1970 οι άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ ζούσαν κατά μέσο όρο 12 χρόνια μετά την έξοδό τους από την αγορά εργασίας, με 19,5 προσδόκιμα έτη ως συνταξιούχοι. Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ήταν ακόμη υψηλότερο (19,5 χρόνια). Το 2020, το σύνολο των προσδόκιμων ετών μετά τη σύνταξη αυξήθηκε στα 23,8 έτη, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να προβλέπεται να ζήσουν 4,3 περισσότερα χρόνια από ό,τι οι άνδρες μετά τη σύνταξη. 

Εξίσου μεγάλες διαφορές παρατηρούνται και από χώρα σε χώρα της Ευρώπης. Για παράδειγμα, οι άνδρες στη Λετονία αναμένεται να ζήσουν 14 χρόνια αφότου βγουν στη σύνταξη, ενώ στο Λουξεμβούργο 24 χρόνια. Για τις γυναίκες, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες, από 18,9 χρόνια στη Λετονία μέχρι 28,4 χρόνια στην Ελλάδα.

Σύνταξη στα… 74;

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μονόδρομος για τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Έως το 2060, τα όρια συνταξιοδότησης θα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο δύο χρόνια, με το υψηλότερο όριο να προβλέπεται στη Δανία (74 έτη, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες). Στην Ε.Ε., το μέσο όριο ηλικίας για σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 66,1 έτη για τους άνδρες και στα 65,9  έτη για τις γυναίκες έως το 2060. Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 έτη, για άνδρες και για γυναίκες. 

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum