| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 07/06/2024

 

 

Αν και χρησιμοποιούν την ψηφιακή γλώσσα ως …μητρική, παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Ο λόγος για τα μέλη της Generation Z (ήτοι οι γεννημένοι μεταξύ 1997 - 2012), οι οποίοι διαπρέπουν μεν στην προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες, στον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη μετάβαση στην ψηφιακή μάθηση και στην απομακρυσμένη εργασία, αλλά έχουν ανεπαρκή κατανόηση σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

 

 

Αυτό δημιουργεί τεράστιες ευπάθειες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους ίδιους, καθώς ο ανθρώπινος κίνδυνος παραμένει η κύρια αιτία παραβιάσεων δεδομένων, με το 95% των ζητημάτων κυβερνοασφάλειας να εντοπίζονται σε ανθρώπινο σφάλμα (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ-WEF).

Η έντονη εξάρτηση από ψηφιακά κανάλια αυξάνει την ευπάθειά των GenZ σε επιθέσεις phishing και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας

Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία Κυβερνοασφάλειας και την έκθεση “Annual Cybersecurity Attitudes and Behaviours Report 2023” της CybSafe, περίπου το 43% των Zoomers (όπως επίσης ονομάζεται η Generation Z) έχουν χάσει χρήματα λόγω κυβερνοεγκλήματος.

Επίσης, σύμφωνα  με έρευνα της EY Consulting, αυτή η νεότερη γενιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιεί τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για προσωπικούς λογαριασμούς και εργασίες, καθιστώντας ευκολότερο για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργασιακούς χώρους.

Η Generation Z, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, επικοινωνεί, κυρίως, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων και οι βιντεοκλήσεις. Αυτή η έντονη εξάρτηση από ψηφιακά κανάλια αυξάνει την ευπάθειά τους σε επιθέσεις phishing και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας. Επίσης, προτιμούν τις διαδικτυακές αγορές και τις ψηφιακές πληρωμές, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνουν θύματα απάτης και κλοπής ταυτότητας.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Η τάση της Generation Z να μοιράζεται πληροφορίες στο διαδίκτυο αυξάνει σημαντικά την ευπάθειά τους για κλοπή προσωπικών στοιχείων και επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Συχνά μοιράζονται λεπτομέρειες της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών επιτευγμάτων, τοποθεσιών όπου εργάζονται, σχέσεων και ακόμη και μικρές καθημερινές δραστηριότητες.

Ενώ αυτό προορίζεται για φίλους και οικογένεια, αυτή η υπερβολική κοινοποίηση δημιουργεί μια πλούσια πηγή δεδομένων, που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι κυβερνοεγκληματίες. Με την Generation Z να καλλιεργεί μια βαθιά διαδικτυακή παρουσία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη της Deloitte διαπίστωσε ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πέσουν θύματα κυβερνοαπάτης από τους Baby Boomers.

Επιπλέον, όταν στοχοποιούνται από αυτού του είδους τις επιθέσεις, η NCSA έχει αναφέρει ότι ένα σοκαριστικό 34% των Gen Zs δεν αναφέρουν ότι είναι θύματα επιβλαβούς διαδικτυακής δραστηριότητας.

Οι πρακτικές κυβερνοϋγιεινής και ασφάλειας είναι, επίσης, ανησυχητικές μεταξύ της νεότερης γενιάς στο εργατικό δυναμικό. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ευρέως διαδεδομένη αδιαφορία για ενημερώσεις λογισμικού και υλικού μεταξύ των εργαζομένων της Generation Z, όπως επισημαίνει η EY, που διαπίστωσε ότι το 58% παραδέχεται ότι αγνοεί αυτές τις κρίσιμες ενημερώσεις.

“Η αποτυχία εγκατάστασης ενημερώσεων αφήνει συσκευές και συστήματα ευάλωτα σε εκμετάλλευση από κυβερνοαπειλές, καθώς οι ενημερώσεις συχνά περιέχουν επιδιορθώσεις για γνωστές ευπάθειες και κενά ασφαλείας”, τονίζει η Check Point.

Λύση το Gamification

Κατά την Chek Point, το Gamification, η εφαρμογή στοιχείων σχεδιασμού παιχνιδιών σε μη-gaming περιβάλλοντα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την εμπλοκή και την εκπαίδευση της Generation Z. Η Generation Z είναι εξοικειωμένη με διαδραστικές και ενδιαφέρουσες ψηφιακές εμπειρίες.

Το Gamification αξιοποιεί αυτήν την εξοικείωση, μετατρέποντας το παραδοσιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε συναρπαστικές δραστηριότητες, που διατηρούν την προσοχή και το ενδιαφέρον της και συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις της Generation Z.

Με το να κάνει την εκπαίδευση για την κυβερνοασφάλεια πιο ενδιαφέρουσα, διαδραστική και ανταποδοτική, το Gamification μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία μάθησης, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και πιο κινητοποιημένους και ενημερωμένους εργαζομένους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum