| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 11/04/2023

 

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για πέντε σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία στα πλαίσια της εαρινής του έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook 2023) που δόθηκε μόλις στη δημοσιότητα.

 

 

Πρόκειται για τις τιμές που εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις ευπάθειες που έχουν δημιουργηθεί σε τράπεζες όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση σε ΗΠΑ αλλά και σε Ευρώπη λόγω του πιο υψηλού κόστους αυτού δανεισμού, τα υψηλά επίπεδα χρέους των κρατών, τη μικρή μόνο υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών και εμπορευμάτων και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Για τους λόγους αυτούς η βασική πρόβλεψη του ΔΝΤ – σε περίπτωση που οι πιέσεις που δέχεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας συγκρατηθούν – κάνει λόγο για μείωση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 σε 2,8% το 2023. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη εδώ και δεκαετίες όπως αναφέρεται. Ειδικά στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη με βάση το βασικό σενάριο δεν αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 0,8% και το 2024 το 1,4% σύμφωνα με το Ταμείο. Ειδικά για τη Γερμανία μάλιστα προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη (-1%) για φέτος και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2024.

Ειδικά οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να δουν μια ιδιαίτερα έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης, από 2,7% το 2022 σε 1,3% το 2023. Άλλο σενάριο που υπολογίζει κάποιες ακόμη αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό τομέα κάνει λόγο για μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε περίπου 2,5% το 2023. Αυτή θα ήταν η πιο αδύναμη ανάπτυξη από την παγκόσμια ύφεση του 2001, με εξαίρεση την αρχική κρίση του COVID-19 το 2020 και αυτή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, καθώς η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα υποχωρήσει κάτω από το 1%.

Η αναιμική προοπτική της οικονομίας αντανακλά την αυστηρή στάση χάραξης πολιτικής η οποία χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός, τις συνέπειες από την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό κατακερματισμό αναφέρει το Ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος μετρικός πληθωρισμός πρόκειται να μειωθεί από 8,7% το 2022 σε 7% το 2023 και μετά. Μόλις οι ρυθμοί πληθωρισμού επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων προς τα προπανδημικά τους επίπεδα, αναφέρεται.

Το Ταμείο καλεί τις κεντρικές τράπεζες να μην κάνουν πίσω στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα να είναι έτοιμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους και να χρησιμοποιήσουν το πλήρες σετ εργαλείων για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το ΔΝΤ καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής να στηρίξουν τη νομισματική πολιτική διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρούν αυστηρή δημοσιονομική στάση, παρέχοντας στοχευμένη υποστήριξη σε αυτούς  που δυσκολεύονται περισσότερο με την κρίση στο κόστος ζωής, υποστηρίζει το Ταμείο.

Είναι απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του παγκόσμιου διχτυού ασφαλείας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το μετριασμό στο κόστος της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από το λεγόμενο γεωοικονομικό κατακερματισμό, καταλήξει το ΔΝΤ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum