| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 19/08/2024

 

 

Το μοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών της Google στηρίζεται σε τεχνητή νοηµοσύνη, παρέχοντας αναλυτική ιχνηλάτηση της περιµέτρου τους, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιοσί Ματίας, αντιπρόεδρος Μηχανικής και Ερευνας της Google. Κατά την πρόσφατη µεγάλη φωτιά οι χρήστες λάµβαναν στο κινητό τους άµεσες ειδοποιήσεις µε βάση την τοποθεσία τους, µε τις σχετικές πληροφορίες να εµφανίζονται στους χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης.

 

 

Εάν ο µηχανισµός πρόληψης είχε λειτουργήσει άρτια, η χρησιµότητα του εργαλείου της Google για την ανίχνευση και ειδοποίηση πυρκαγιών θα ήταν περιορισµένη. Ωστόσο την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα της νέας υπηρεσίας της Google διαδέχθηκε, ύστερα από λίγες, µόλις, ηµέρες, το ξέσπασµα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική. Το µοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών στηρίζεται σε τεχνητή νοηµοσύνη, παρέχοντας αναλυτική ιχνηλάτηση της περιµέτρου τους, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιοσί Ματίας, αντιπρόεδρος Μηχανικής και Ερευνας της Google. Κατά την πρόσφατη µεγάλη φωτιά, οι χρήστες λάµβαναν στο κινητό τους άµεσες ειδοποιήσεις µε βάση την τοποθεσία τους, µε τις σχετικές πληροφορίες να εµφανίζονται στους χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης.

«Το εργαλείο ανίχνευσης ορίων πυρκαγιών συµπληρώνει τις υπάρχουσες προσπάθειες στο πεδίο και βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε µία δασική πυρκαγιά να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να παραµένουν ασφαλείς. Στόχος του είναι να καταστεί χρήσιµο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, που µιλούν τη γλώσσα, όσο και για τους επισκέπτες της που πιθανόν δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. Οι πληροφορίες εµφανίζονται επίσης στους χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να αντιληφθούν την ύπαρξη πυρκαγιών κοντά στη διαδροµή τους», εξηγεί ο κ. Ματίας. Κατά το φετινό καλοκαίρι, µέσω της νέας αυτής υπηρεσίας, η Google έχει χαρτογραφήσει περισσότερες από 40 πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη, συµπεριλαµβανοµένων αυτών στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες για πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αφρική, βάσει στοιχείων για την πρώτη εβδοµάδα του Ιουλίου.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το εργαλείο ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιών της Google;

«Το µοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών εκπαιδεύεται µε τη βοήθεια της τεχνητής νοηµοσύνης από πολλαπλές πηγές δεδοµένων, συµπεριλαµβανοµένης µιας πληθώρας δεδοµένων από δορυφορικές εικόνες. Η ανάλυση του δορυφόρου είναι περίπου 1 χλµ., αλλά καθώς οι δορυφόροι περνούν πολλές φορές την ηµέρα και ενδέχεται κάποιες φορές να υπάρχουν σύννεφα, είναι πιθανό τα όριά µας να είναι αρκετά χιλιόµετρα πίσω από τη γραµµή της πυρκαγιάς. Επιπλέον, χρησιµοποιούµε την τεχνητή νοηµοσύνη για να επικυρώνουµε το συγκεκριµένο µοντέλο, συγκρίνοντάς το µε το επίσης δικό µας µοντέλο για τις καµένες εκτάσεις (model of fire scars) – δηλαδή τα σχήµατα στο έδαφος που δηµιουργούνται µετά τον περιορισµό µιας πυρκαγιάς και βασίζονται σε µετρήσεις από προηγούµενες πυρκαγιές. Αλλα µοντέλα τεχνητής νοηµοσύνης χρησιµοποιούνται για την επαλήθευση πυρκαγιών και όλα αυτά συνδυαστικά επιτρέπουν την ανίχνευση των ορίων µιας πυρκαγιάς, µε µεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια απ’ ό,τι αποκλειστικά µε τη χρήση δορυφορικών εικόνων», εξηγεί ο Αµερικανοϊσραηλινός Μηχανικός Πληροφορικής που αποτελεί γκουρού στο πεδίο της τεχνητής νοηµοσύνης.

Οπως προσθέτει, ο αµερικανικός τεχνολογικός όµιλος βρίσκεται σε συζητήσεις µε τις πυροσβεστικές αρχές της Ελλάδας, µε στόχο να «κατανοήσουµε περισσότερα για τις ανάγκες τους καθώς και για το πώς τα δεδοµένα µας µπορούν να φανούν χρήσιµα».

Κατά τον Γιοσί Ματίας, η ικανότητα της τεχνητής νοηµοσύνης να εντοπίζει µοτίβα, να κάνει προβλέψεις και να µαθαίνει, µπορεί να διαδραµατίσει βασικό ρόλο στην καταπολέµηση της κλιµατικής κρίσης. «Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοηµοσύνη µπορούν να βοηθήσουν στην αντιµετώπιση ορισµένων από τις χειρότερες επιπτώσεις των καταστροφών που σχετίζονται µε το κλίµα και η προσπάθειά µας για τον εντοπισµό των δασικών πυρκαγιών είναι µόνο ένα παράδειγµα. Ενα άλλο παράδειγµα είναι το έργο µας για την πρόβλεψη πληµµυρών. Από το 2018, η Google Research χρησιµοποιεί προηγµένη τεχνητή νοηµοσύνη, γεωχωρική ανάλυση (geospatial analysis) και υδρολογική µοντελοποίηση (hydrologic modeling) ώστε να παρέχει σε πραγµατικό χρόνο πληροφορίες για πληµµύρες, επιτρέποντας σε κοινότητες αλλά και σε µεµονωµένα άτοµα να προετοιµαστούν και να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις πληµµύρας ποταµών. Η πλατφόρµα µας Flood Hub είναι διαθέσιµη σε περισσότερες από 80 χώρες, παρέχοντας προβλέψεις έως και επτά ηµέρες νωρίτερα σε 460 εκατ. ανθρώπους», καταλήγει.

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum