| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 21/03/2023

 

 

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οι επαφές για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο έχει να επιδείξει κρυμμένους άσσους όπως η καλύτερη πορεία της οικονομίας το 2022 καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έκλεισε στο 5,9% αλλά και αναθεωρημένους στόχους για φέτος με την ανάπτυξη να τοποθετείται κοντά στο 2,3% ,την ανεργία να αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα καθώς τον Ιανουάριο έπεσε στο 10,8% αλλά και τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται πολύ πιο γρήγορα. Μάλιστα όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως ο πληθωρισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 4,5% και όχι 5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό Προϋπολογισμό.

 

 

Όπως γράφει το Money Review:

Πάντως το ύψος του χρέους, μπαίνει στο μικροσκόπιο ενόψει και της αναθεώρησης του Συµφώνου Σταθερότητας αλλά και του γεγονότος πως από το 2024 παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σύμφωνα με ότι έχει συζητηθεί έως τώρα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένουν οι παλαιοί κανόνες για έλλειμμα και χρέος αλλά θα αλλάξει ο τρόπος μείωσης του χρέους κάθε χώρας Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει η ομοιόμορφη υποχρέωση μείωσης του χρέους κατά 5% της υπέρβασης από τον στόχο του 60%, αλλά θα υπάρχει ευελιξία για να ασκεί κάθε εθνική κυβέρνηση την πολιτική της. Ακόμη και εάν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αποφασιστεί, θα ισχύσει από το 2025 και μετά, η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως από το 2024 εισάγεται ένας νέος δείκτης παρακολούθησης των κρατικών δαπανών.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κλειδώσουν μια οροφή δαπανών, θα υπάρχει δηλαδή μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών για μια τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτα μέτρα στήριξης για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει  τα κράτη-μέλη να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία αλλά και το ύψος του χρέους της. Τα σχέδια θα ενσωματώνουν δημοσιονομικούς, μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών όπου χρειάζεται.

725 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους

Με 725 εκατ. ευρώ κλείνει και πρακτικά το κεφάλαιο της ενισχυμένης εποπτείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο ΕSM, θα αποδεσμεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) που αποτελούν και την τελευταία δόση. 

Tόσο η επιστροφή των κερδών όσο και η ελάφρυνση του επιτοκίου είναι µέτρα που θα είχαν ολοκληρωθεί µε τη λήξη της ενισχυµένης εποπτείας, τον περασµένο Αύγουστο. Επειδή, όµως, δεν είχε ολοκλρωθεί  µία αξιολόγηση το 2019, λόγω των τότε εκλογών έµεινε σε εκκρεµότητα µία δόση. Το περασµένο καλοκαίρι αποφασίστηκε να δοθεί η τελευταία αυτή εκκρεµής δόση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης 22 προαπαιτουµένων, που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum