| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 18/04/2023

 

 

Τρεις ημέρες έμειναν για το επόμενο σημαντικό ραντεβού της ελληνικής οικονομίας, καθώς την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης S&P θα ανακοινώσει την απόφασή του για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο οίκος είτε θα επιβεβαιώσει τη σταθερή πορεία της Ελλάδας  ή θα φέρει την αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς ήδη την τοποθετεί ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. 

 

 

Όπως γράφει το Money Review, αν και οι  περισσότεροι αναλυτές τοποθετούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, λόγω των εκλογών, δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθουν τα ευχάριστα νέα και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου. Τα  εντυπωσιακά νέα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας το 2022, που οδηγούν σε μηδενικό δημοσιονομικά αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και σε οριακά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, στέλνουν ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ελληνική  οικονομία. 

Επιπλέον το ενδεχόμενο της αναβάθμισης, πάντως, δεν είναι μικρό  καθώς τρεις οίκοι αξιολόγησης  -πρόκειται για τους DBRS,  S&P και Fitch- έχουν σημειώσει πως δεν τους ανησυχούν  οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς αν και η χρονοβόρος εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα είναι η συνέχιση της καλής πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Το όφελος της επενδυτικής βαθμίδας 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί στις αποδόσεις τους η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις 

Δύο οίκοι (DBRS και S&P) αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου μέσα στο 2022, μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ άλλος ένας (Fitch) αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές. Οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στη βελτίωση των αξιολογήσεων είναι:

1) η μεγαλύτερη  καθοδική πορεία του λόγου χρέους/ΑΕΠ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων,

2) τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα, 

3) η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

4) η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. 

Η αναμενόμενη αναβάθμιση 

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ , με βάση τις υποθέσεις ότι το 2023 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 159% του ΑΕΠ και θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, οι εξελίξεις αυτές  θα συμπαρασύρουν προς ανάλογη κατεύθυνση επιπλέον παραμέτρους που υπεισέρχονται στο ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης. Για παράδειγμα, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και το σχετικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η περαιτέρω μείωση του χρέους αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των αναμενόμενων μακροοικονομικών επιδόσεων για το 2023 αναμένεται να ανεβάσει το βαθμό που προκύπτει από το ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 0,8 της βαθμίδας. Στην εξέλιξη αυτή, συμβάλλουν σχεδόν ισόποσα οι αναμενόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις (κατά 0,32 της βαθμίδας) και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις (κατά 0,33 της βαθμίδας). Συνολικά, οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν σε αναβάθμιση του ΕΔ κατά μία βαθμίδα, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης εντός της επενδυτικής κατηγορίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum