| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 14/06/2024

 

 

Στα όριά του και με τη συνδρομή του… «τρισκατάρατου» λιγνίτη λειτουργεί από προχθές το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για να αντεπεξέλθει στην υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθεί κατά πόδας την άνοδο του υδραργύρου.

 

 

Στελέχη του Α∆ΜΗΕ αναφέρουν στην Καθημερινή ότι τα φορτία τις ώρες αιχμής είναι υψηλότερα κατά 20% σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών, ωστόσο δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα είχαμε εάν ο ίδιος καύσωνας ερχόταν από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Ολες τις προηγούμενες ημέρες η αιχμή κινήθηκε λίγο πάνω από τα 9.000 MW και χθες που ήταν η πιο δύσκολη ημέρα από άποψη θερμοκρασίας έφτασε στα 9.500 MW όταν σε αντίστοιχους καύσωνες στα μέσα του καλοκαιριού τα ανέβαζαν πάνω από 11.000 MW. H εξήγηση που δίνουν από τον Α∆ΜΗΕ είναι ότι τα σπίτια δεν έχουν προλάβει να θερμανθούν αρκετά, κάτι που δεν καθιστά αναγκαία τη χρήση του κλιματιστικού για πολλές ώρες.

«Προς το παρόν δεν ανησυχούμε», δηλώνει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του Α∆ΜΗΕ, περιγράφοντας ωστόσο μια οριακή κατάσταση του συστήματος, το οποίο από προχθές δουλεύει με μοναδικές εφεδρείες τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ∆ΕΗ και τις εισαγωγές. Σε συνεχή λειτουργία βρίσκεται από προχθές η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ∆ΕΗ για να συνεισφέρει στην κάλυψη της ζήτησης, αφού προηγουμένως επιστρατεύτηκαν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ηρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power, και Αγιος Νικόλαος 2).

Ετοιμοπόλεμος είναι και ο παλαιός λιγνιτικός στόλος της ∆ΕΗ (7 μονάδες) που εάν χρειαστεί μπορεί να στηρίξει το σύστημα με περίπου 1.500 MW. Τις προηγούμενες ημέρες, η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έφτασε στο 6% από μηδενική σχεδόν από τα τέλη Απριλίου, ενώ χθες αναμενόταν να φτάσει μέχρι και 10%.

Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στο σύστημα με χαμηλά ποσοστά (μέχρι και 6%) και αυτό γιατί η στάθμη των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες των μονάδων της ∆ΕΗ έχει πέσει αρκετά λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και της ακόμη πιο περιορισμένης χιονόπτωσης τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με τον Α∆ΜΗΕ, τα υδάτινα αποθέματα είναι κατά 400 GWH κάτω από πέρυσι, κάτι που δεν προκαλεί ανησυχίες για τη θερινή περίοδο, προβληματίζει όμως για την επάρκεια της χειμερινής περιόδου σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για παρατεταμένη περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες (χαμηλά επίπεδα ανέμων) δεν ευνοούν την αιολική παραγωγή, ενώ και τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα λόγω της συννεφιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Χθες η παραγωγή των ΑΠΕ υποχώρησε στο 33% αν και τις μεσημεριανές ώρες αιχμής (μεταξύ 1 και 2) ανέβηκε μέχρι και 45%. Οι δύσκολες ώρες για την ευστάθεια του συστήματος, σύμφωνα με τα στελέχη του Α∆ΜΗΕ, είναι το βράδυ μεταξύ 8-10 όταν τα φωτοβολταϊκά σβήνουν εντελώς αλλά η ζήτηση παραμένει υψηλή και στο σύστημα μένουν μόνο τα αιολικά και οι θερμικές μονάδες.

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού επιβεβαίωσε στην πράξη τη μεγάλη αδυναμία των ΑΠΕ να διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και παράλληλα την αξία του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου μέχρι να φτάσουμε στην αποθήκευση και το υδρογόνο και να θέσει ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσον το ηλεκτρικό σύστημα είναι πράγματι έτοιμο να στείλει τον λιγνίτη στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Αντοχές έχει επιδείξει προς το παρόν και το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης μέσω του οποίου φτάνει το ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υπερθέρμανση γραμμών και μετασχηματιστών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, γι’ αυτό και ο ∆Ε∆∆ΗΕ έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο του τεχνικού προσωπικού από τη ∆ευτέρα. Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν πολύ σποραδικές διακοπές κυρίως σε γραμμές χαμηλής τάσης που αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Ο ∆Ε∆∆ΗΕ έχει αναστείλει τις ημέρες του καύσωνα τις προγραμματισμένες διακοπές για αναβάθμιση του δικτύου και κλαδέματα. Στις περιπτώσεις που είναι πολύ απαραίτητες, όπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη του ∆Ε∆∆ΗΕ, οι διακοπές θα περιοριστούν στη μία ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, και οι προγραμματισμένες διακοπές στις περιοχές του ∆ήμου Αριστοτέλη, από Ιερισσό μέχρι Ουρανούπολη και όχι βάσει του αρχικού προγράμματος.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum