| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 12/03/2023

 

 

Ξενοδοχειακά projects συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή είτε στο στάδιο ολοκλήρωσης είτε υλοποίησης είτε σχεδιασμού. Τα δε 24 projects που έχει εγκρίνει το Enterprise Greece εντάσσοντάς τα σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και επομένως ταχείας αδειοδότησης, έχουν αθροιστική αξία 4,5 δισεκατομμυρίων. Κάποια από αυτά έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως της διυπουργικής επιτροπής κι άλλα αναμένεται να εξεταστούν προσεχώς. Παράλληλα, εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει τον τελευταίο χρόνο άλλα 5 δισεκατομμύρια είτε σε εξαγορές ξενοδοχείων είτε σε ανακαινίσεις είτε σε ανέγερση ολοκαίνουργιων συγκροτημάτων, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Επενδύσεις που πραγματοποιούνται τόσο στη νησιωτική χώρα όσο όμως και στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Χαλκιδική, αλλά και σε λιγότερο ανεπτυγμένα μέχρι στιγμής μέρη της Ελλάδας.

 

 

Και το επενδυτικό ενδιαφέρον προβλέπεται να παραμείνει ζωηρό, όπως διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη για την «Ευρωπαϊκή Ξενοδοχειακή Βιομηχανία το 2022» της Deloitte, που μιλάει για σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο τόσο σε σχέση με τη δημιουργία ή και ανακατασκευή πολυτελών κυρίως μονάδων όσο και για τη δραστηριοποίηση μεγάλων διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την περίοδο 20182022 προστέθηκαν στο ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό σχεδόν 200 νέα 5άστερα ξενοδοχεία, σημειώνοντας αύξηση κατά 35%, ενώ σε ετήσια βάση, στο τέλος του 2022, οι πεντάστερες μονάδες έφθασαν τις 744 από τις 700 συνολικά στο τέλος του 2021.

Τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Και η ροή των επενδύσεων είναι συνεχής. Μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ίδρυση των δύο εταιρειών που θα αναλάβουν την ανάπτυξη των πολυτελών τουριστικών project στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού. Πρόκειται για κοινοπραξίες της Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ, σε συνέχεια μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Και στις δύο εταιρείες το 70% ελέγχεται από την ΤΕΜΕΣ και το 30% από την Ελληνικό Α.Ε. της Lamda Development. Η κοινοπραξία θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο ξενοδοχείων, αλλά και πολυτελών κατοικιών, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να έχει προσδιοριστεί στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα έγινε επίσης γνωστό πως ο όμιλος Μήτση ανέλαβε τη διαχείριση ενός ακόμη ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο της Κρήτης φτάνοντας πλέον τις 20 μονάδες, ενώ έχει δρομολογήσει επίσης επενδύσεις για τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο, ένα στη Μύκονο, δύο στην Αθήνα, δύο στη Χαλκιδική και εκτεταμένη ανακαίνιση κάποιων από των υφιστάμενων συγκροτημάτων.

H επένδυση του GIC 

Μέχρι στιγμής, πάντως, το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό deal ήταν η προ οκταμήνου είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης GIC. Για τη συναλλαγή, που αφορά την αποεπένδυση των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, ο όμιλος Sani/ Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισεκατομμύρια, αναδεικνύοντάς την σε μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μόλις δύο μήνες μετά η Goldman Sachs Asset Management προχώρησε στην εξαγορά τριών άλλων ελληνικών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, απέκτησε τα ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη (G Hotels). Πηγές της GSAM δήλωσαν τότε στην «Καθημερινή» ότι η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος στον ελληνικό τουρισμό, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα εξετάζει και νέες εξαγορές ξενοδοχείων. Πρόσφατα το ισπανικό επενδυτικό κεφάλαιο εξαγόρασε έναντι 43,8 εκατομμυρίων το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort της «Λάμψα». Το Azora είναι το δεύτερο μεγάλο ισπανικών συμφερόντων σχήμα μετά τη Hotel Investment Partners της Blackstone, η οποία έχει εξαγοράσει πέντε ξενοδοχεία από το φθινόπωρο του 2019 και συνεχίζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, που επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα.

Τα deal της Μυκόνου

Την υψηλότερη αποτίμηση σε όρους κόστους εξαγοράς ανά δωμάτιο πέτυχε το τελευταίο διάστημα το μικρό αλλά υπερπολυτελές ξενοδοχείο Kensho Psarou, ιδιοκτησίας της Notion Ανάπτυξη Ακινήτων στην Ψαρού της Μυκόνου, το οποίο πουλήθηκε στη Monterock International έναντι 19 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αντιστοιχεί σε 600.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Τα ίδια συμφέροντα που αγόρασαν το Kensho συνδέονται και με δύο projects στις περιοχές Καλαφάτη και Καραμπέτη της Μυκόνου, που αφορούν την ανάπτυξη των υπερπολυτελών συγκροτημάτων One & Only και Aman αντίστοιχα. Επενδύσεις που αθροιστικά εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Δραστήρια επενδυτικά είναι βέβαια στον κλάδο και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο όμιλος Μήτση προχώρησε πριν από μερικούς μήνες στην εξαγορά των ξενοδοχείων Aldemar Royal Mare και Aldemar Cretan Village στην Κρήτη από τον όμιλο Ν. Αγγελόπουλου. Σημαντικό εκτόπισμα στον τουρισμό έχει αποκτήσει και το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (Smerc), επικεφαλής του οποίου είναι ο Νίκος Καραμούζης, που σε συνεργασία με τον όμιλο Λασκαρίδη και την Brown Hotels προχώρησαν στην εξαγορά χαρτοφυλακίου με δάνεια 72 ξενοδοχείων από την Intrum. Το χαρτοφυλάκιο είναι ονομαστικής αξίας 290 εκατ. ευρώ και αθροιστικά αντιστοιχεί σε πάνω από 4.000 δωμάτια. Μεταξύ αυτών είναι 10 μεγάλες τουριστικές μονάδες με δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων, ενώ κατά μέσο όρο περιλαμβάνει ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα.

Εμβληματικό είναι και το πρόσφατο ανακοινωθέν project της Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς για ανάπτυξη ολοκληρωμένου πολυτελούς συγκροτήματος φιλοξενίας, προϋπολογισμού 280 εκατομμυρίων. Περαιτέρω ανάπτυξη, εκτός από αυτήν στο Ελληνικό, έχει δρομολογήσει και η ΤΕΜΕΣ, ο φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης της Costa Navarino με το 5άστερο Navarino Blue προϋπολογισμού 49,81 εκατ. ευρώ.

Στη Δυτική Ελλάδα προχωρούν από ολλανδικά κεφάλαια οι σχεδιασμοί για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (Varko Bay Resort), σε μια επένδυση ύψους 107 εκατ. ευρώ σε έκταση 182 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρκό στην Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Κρήτη η Mirum Hellas του Βιτάλι Μπορίσοφ «τρέχει» το Hotel & Homes Elounda Hills. Πρόκειται για project προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων σε έκταση 950 στρεμμάτων με περίπου 140.000 τ.μ. δομημένης επιφανείας. Στην Κρήτη, όμως, έχει ξεκινήσει και η ανάπτυξη του νέου Ikos Kissamos, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Sani/Ikos. Το πεντάστερο ξενοδοχείο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα είναι δυναμικότητας 1.280 κλινών. Στην ίδια περιφέρεια με προϋπολογισμό 303 εκατ. ο κυπριακός όμιλος Leptos αναπτύσσει το Costa Nopia.

Οι επενδύσεις στην Αττική

Και στην Αττική όμως υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, εκτός από αυτές στον Αστέρα και το Ελληνικό: το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένη η έναρξη λειτουργίας του One & Only Αesthesis, ένα project άνω των 200 εκατομμυρίων της Grivalia Hospitality.

Αλλά και στην πόλη της Αθήνας συντελείται μια ξενοδοχειακή κοσμογονία: στο κέντρο συσσωρεύεται η πλειονότητα των ξενοδοχείων της Αττικής, όπου σημειώθηκε τεράστια αύξηση της παρουσίας τους τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα δωμάτια των ξενοδοχείων στον κεντρικό τομέα της Αττικής αυξήθηκαν κατά 19% το 2022 έναντι του 2015, με αποτέλεσμα πάνω από επτά στα δέκα (72%) ξενοδοχεία της Αττικής –εξαιρουμένων των νησιών του Αργοσαρωνικού– να συγκεντρώνονται σε λίγες γειτονιές του κέντρου.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum