| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 23/03/2023

 

 

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών «προσγειώθηκε» στο 6,1% τον Φεβρουάριο και αυτό διότι η θεαματική αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια επιδρά θετικά στα επίπεδα των τιμών. Επιπλέον καθώς ο πληθωρισμός είναι ένα συγκριτικό μέγεθος δηλαδή συγκρίνονται οι τιμές ενός μήνα μια χρονιάς με την περσινή επισημαίνεται πως πέρυσι ήδη ο πληθωρισμός στη χώρα τον Φεβρουάριο βρισκόταν στο 7,2% οπότε η βάση σύγκρισης είναι πολύ υψηλότερη για αυτό άλλωστε φέτος περιμένουμε ένα χαμηλότερο πληθωρισμό καθώς το 2022 ο πληθωρισμός βρέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, το οικονομικό επιτελείο πλέον βλέπει πληθωρισμό στο 4,5% το 2023. Το κυριότερο στοιχείο του πληθωρισμού που φαίνεται όμως ότι απασχολεί περισσότερο είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων που επιμένει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών βρέθηκε στο 14,8% τον Φεβρουάριο από 15% τον Ιανουάριο. Σε βασικά προϊόντα, οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 25%. Γαλακτοκομικά/αυγά 25,2%, Έλαια/λίπη 22,9%, Ψωμί/δημητριακά 16,8%, Κρέατα 20%.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες «δεν θα δούμε μείωση των τιμων ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» ενώ απέδωσε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην χρονική υστέρηση μέχρι να περάσει το ενεργειακό κόστος των προηγούμενων μηνών στο κόστος παραγωγής και εν τέλει να καταλήξει στο ράφι. 

Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με τη γειτονική Αλβανία, την Κύπρο όπου εκει ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 9,59%,την Λευκορωσία, την Ισλανδία,την Ιρλανδία, την Ιταλία τη Μάλτα και την Ελβετία, η οποια έχει και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (6,5%) ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι στο 17,3% και στο 19,6% στην Ε.Ε. Δώδεκα συνολικά χώρες έχουν μικρότερο πληθωρισμό σε είδη διατροφής σε σχέση με τη χώρα μας ενώ 28 χώρες έχουν υψηλότερο πληθωρισμό 

Η Ελλάδα από την άλλη έχει χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία,η Αυστρία,το Βέλγιο,την Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία την Ουγγαρία και πλήθος άλλων όπως φαίνεται και στην παρακάτω λίστα. Σημειώνεται πως στη γειτονική Τουρκία ο πληθωρισμός στο ράφι είναι της τάξεως του 69,3% και κρατάει τα ηνία του πληθωρισμού. Στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα βρίσκονται η Δανία και η Γαλλία. 

 

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum