| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 13/06/2024

 

 

Συνθήκες αλλαγής σκηνικού επικράτησαν χθες στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να αντιδρούν ανοδικά μετά από ημέρες πίεσης, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street χθες το βράδυ.

 

 

Δύο ήταν τα καθοριστικά στοιχεία για την αλλαγή του σκηνικού στις αγορές διεθνώς. Πρώτον ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις. Αυτό είναι το στοιχείο - κλειδί για τους επενδυτές, που έστειλαν σε νέα ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq παρότι η Fed περιόρισε τις εκτιμήσεις της για μειώσεις επιτοκίων φέτος από τρεις σε μία. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πορεία του πληθωρισμού είναι πολύ καλή και τελικά η Fed θα κάνει δύο μειώσεις φέτος.

Το δεύτερο καθοριστικό στοιχεία αφορά την Ευρώπη, που μετά τις ευρωεκλογές βρέθηκε μπροστά σε πολιτική δίνη, καθώς χώρες – οδηγοί της οικονομίας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν πολιτικούς – κυβερνητικούς τριγμούς λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς.

Σε συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και κάλεσε όλα τα κόμματα του κέντρου σε συστράτευση κατά της Λεπέν. Σημειώνεται ότι το πλειοψηφικό σύστημα της Γαλλίας απαιτεί τουλάχιστον 50% στον δεύτερο γύρο για την εκλογή βουλευτή και αυτό ευνοεί τις ευρύτερες συμμαχίες κατά του κόμματος της Λεπέν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 34%, αλλά δύσκολα θα δημιουργήσει συμμαχίες για να μπορέσει να ξεπεράσει το 50%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν μόνο μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά.

Τον Μάρτιο οι αξιωματούχοι προέβλεπαν τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Στο τέλος του 2025 τα επιτόκια θα βρίσκονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων στο 4,1%, το οποίο υποδηλώνει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης την επόμενη χρονιά. Παρά ταύτα, οι επενδυτές βασίστηκαν στα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού έπεσε στο 3,4% τον Μάιο, στον χαμηλότερο ρυθμό από το 2021 και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το «μούδιασμα» που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός έστειλε χθες μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι η πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση για την οικονομία συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεόραση του Bloomberg, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους οκτώ δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, κάτι που σηματοδοτεί την ταχύτερη πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους.

Το Bloomberg σημειώνει ότι υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό 207% το 2020. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η υποχώρηση θα συνεχιστεί. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg ήταν μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για επιστροφή στα ελληνικά assets. Εκτός από την επαναγορά του χρέους, μίλησε για το placement της Εθνικής, προσδιορίζοντας τις αποφάσεις για το φθινόπωρο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν πολύ έντονα ανοδικά χθες. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,42% στις 18.630,86 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 7.864,70 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 0,83% στις 8.215,48 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 11.245,40 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 34.358,83 μονάδες με ράλι +1,43%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επανήλθε πάνω από τις 520 μονάδες κλείνοντας στις 522,89 μονάδες με άνοδο 1,08%.

Στη Wall Street ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε οριακά αρνητικά χάνοντας 0,09% στις 38.712,21 μονάδες, όμως S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με σημαντικά κέρδη σε νέα ρεκόρ όλων των εποχών. Ο πρώτος ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 5.421,03 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός εκτοξεύτηκε κατά 1,53% υψηλότερα, με κλείσιμο στις 17.608,44 μονάδες.

Τι έγινε στο Χ.Α.

Σε συνθήκες κανονικότητας δείχνει να επιστρέφει και το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το «μούδιασμα» λόγω των εκλογών, καθώς χθες οι συναλλαγές επανήλθαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ μετά από ημέρες, ενώ καταγράφεται έντονη επιχειρηματική κινητικότητα με διάφορα deal που είτε ανακοινώνονται, όπως της Motor Oil και της Ηλέκτωρ, είτε αναμένονται άμεσα, όπως αυτό για την Τέρνα Ενεργειακή.

Μολονότι ο Γ.Δ. έκλεισε χθες μακριά από τα υψηλά ημέρας, εντούτοις η γενική εικόνα της αγοράς ήταν καλή, οι περισσότερες μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap έκλεισαν θετικά, ενώ και στο σύνολο της αγοράς ανοδικά έκλεισαν 67 μετοχές έναντι 53 που υποχώρησαν.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν μετοχές που είχαν υστερήσει καταφανώς και είχαν πιεστεί τελευταία, όπως οι ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών και Viohalcor που ενισχύθηκαν άνω του 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν στον FTSE 25 μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, HelleniQ Energy, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Ο τζίρος ανήλθε στα 107,5 εκατ. ευρώ, με τα 97,6 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 54,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 3,32 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι αναλυτές

Μιλώντας στο BDο υπεύθυνος ανάλυσης της Depolas Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως «η γενική εικόνα της αγοράς είναι καλή και φαίνεται πως έχει βρει ένα σημείο σταθεροποίησης και άμυνας πέριξ των 1.440 – 1.460 μονάδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσεχώς θα έχουμε πολλές αποκοπές μερισμάτων που σίγουρα θα “κόψουν” από το Γενικό Δείκτη 50 μονάδες περίπου, ενώ κάλλιστα μπορεί σε κάποιο διάστημα η αγορά να δει εκ νέου τις 1.500 μονάδες, αν βελτιωθεί και το διεθνές περιβάλλον». Παράλληλα, ο αναλυτής τονίζει πως «αν ολοκληρωθεί το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, αυτό θα προσδώσει νέα τόνωση στην αγορά, ενισχύοντας τζίρους και κινητικότητα».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Solidus Χρηματιστηριακή σημειώνει πως το Χ.Α. βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε κατάσταση διόρθωσης, μετά την επαφή με τις 1.500 μονάδες, ενώ τονίζει πως αυτή η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη όσο οι τιμές κινούνται χαμηλότερα των 1.475 μονάδων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζώνη πέριξ των 1.420 μονάδων είναι η κύρια στήριξη, ώστε να διατηρηθούν ανοικτές οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 1.500 μονάδων.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum