| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 08/05/2023

 

 

Το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι πιθανό να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να στηθούν και δεύτερες κάλπες, με αυτήν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση όπου η Νέα Δημοκρατία θα έχει κυρίαρχο ρόλο και συνεπώς θα υπάρχει ευρεία συνέχιση της τρέχουσας διακυβέρνησης. 

 

 

Κατά την αμερικάνικη τράπεζα (την έκθεση παρουσιάζει το capital.gr), ένας πιθανός συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές από το να εισέλθει τελικά σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας, μπορεί να μετατοπίσει κάπως ορισμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο, σύμφωνα με την JPMorgan, να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στις μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε (το κονδύλι των επιχορηγήσεων ανέρχεται στο 7,3% του ΑΕΠ έως το 2026),

Ως εκ τούτου, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό ΑΕΠ, μετά τη συρρίκνωση κατά 8,1% λόγω της πανδημίας της COVID το 2020, έχει ήδη ανακάμψει κατά 8,1% το 2021 και περαιτέρω 6,1% το 2022. Για το 2023, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη γύρω στο 2,5%.

Παράλληλα, αυτή η ισχυρή ανάπτυξη, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την άνοδο του πληθωρισμού, θα  οδηγήσει και σε σημαντική μείωση του επιπέδου του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως εκτιμά, το οποίο έχει ήδη μειωθεί κατά 23,3% το 2022, στο 171,3% του ΑΕΠ. 

Επίσης, όπως τονίζει η JP Morgan, η Ελλάδα παραμένει πολύ λίγο εκτεθειμένη στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, χάρη στη μεγάλη διάρκεια του χρέους του επίσημου τομέα με ευνοϊκά επιτόκια (το μέσο κόστος του δημόσιου χρέους ήταν 1,4% το 2022).

Ειδικότερα, κατά την JPM, οι δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου, οι οποίες και θα διεξαχθούν υπό διαφορετικό εκλογικό νόμο από τις πρώτες, και σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα φέρουν τη Νέα Δημοκρατία πολύ κοντά στο όριο της αυτοδύναμης πλειοψηφίας (σήμερα έχει απόσταση 2-3%). 

Αυτό ανοίγει δύο επιλογές: 1) μία μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και με πιθανώς ισχνή πλειοψηφία και 2) μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως μικρότερου εταίρου.

Είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν ακριβείς απόψεις για τη δεύτερη αυτή εκλογική αναμέτρηση σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ακόμη και σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων λόγω του υψηλού βαθμού πόλωσης του εκλογικού σώματος και ορισμένων γεγονότων που έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατία, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναμένει να συμβεί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής, κάτι που θα συνεχίσει έτσι να στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum