| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 16/03/2023

 

 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 στην Ελλάδα δεν κατάφερε να επαναφέρει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στα επίπεδα πριν από την έκρηξη του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Pricefox από τη Eurostat.

 

 

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα κατείχε την 13η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο όριο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat,  λόγω του σχετικά υψηλότερου επιπέδου τιμών, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι 19η στην κατάταξη, δηλαδή η τέταρτη χαμηλότερη μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν στατιστικά στοιχεία.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 832 ευρώ. Η χώρα με τον μικρότερο κατώτατο είναι η Βουλγαρία με 399 ευρώ και ακολουθούν η Ουγγαρία με 579 ευρώ και η Ρουμανία με 606 ευρώ. Η χώρα με τον υψηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε. είναι το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία με 1.981 ευρώ και το Βέλγιο με 1.955 ευρώ.

Όσον αφορά την ετήσια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., η Ελλάδα παρουσίασε την 5η μικρότερη στα 7,5%. Την μικρότερη αύξηση παρουσίασαν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ουγγαρία με ποσοστιαία αύξηση κάτω του 7%.

Αντίθετα τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν η Λετονία και η Γερμανία με 24% και 22% αντιστοίχως, με την τελευταία μάλιστα να κατέχει την πρωτιά και σε απόλυτο νούμερο, αυξάνοντας τις μηνιαίες απολαβές κατά 360 το 2022. 

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με +1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Την ακολουθεί η Μάλτα με +1,2% και η Κύπρος με 1,1%. Την μεγαλύτερη μείωση στον ΑΕΠ εμφάνισαν η Πολωνία (-2,4%), η Εσθονία (-1,6%) και η Φινλανδία (-0,6%).

Γενικότερα, στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ μειώθηκε οριακά για την Ε.Ε. κατά -0,1% σε αντίθεση με την αύξηση του προηγούμενου τριμήνου κατά 0,4% και στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. 

Αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων και η παραγωγικότητα

Ο αριθμός των εργαζομένων για το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 0,3% και στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα εμφάνισε ρυθμό αύξησης εργαζομένων 0,6%, τον έβδομο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Κορυφαία αύξηση εμφάνισε η Μάλτα με 1,6% και την ακολουθούν η Πολωνία με 0,9% και η Εσθονία, η Κύπρος και η Ολλανδία με 0,7% η κάθε μία. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Πορτογαλία με -0,8% ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (0,5%) και τη Λετονία (0,5%).

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το 2022, η ζώνη του ευρώ αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 2,2% και η Ε.Ε. κατά 2%.

Συνδυάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση, εκτιμάται μια αύξηση στην παραγωγικότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο 0,3% για την Ευρωζώνη και στο 0,4% για την Ε.Ε. 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum