| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 04/06/2024

 

 

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταγράφουν και σήμερα σημαντική πτώση και βρίσκονται στα επίπεδα των 77 δολαρίων το βαρέλι, χάνοντας σε λιγότερο από μία εβδομάδα σχεδόν 6 δολάρια ή ποσοστό πάνω από 7%.

 

 

Ωστόσο η τάση αυτή για την ώρα τουλάχιστον δεν αποτυπώνεται στην αντλία και οι τιμές παραμένουν σταθερά, σε μέσα επίπεδα, πάνω από 1,9 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη και 1,6 ευρώ το λίτρο για το diesel κίνησης.

Βέβαια αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει νέα μείωση τιμών κατά περίπου 5 λεπτά το λίτρο τόσο στην βενζίνης όσο και στο diesel κίνησης.

Όπως γράφει ο Θανάσης Παπάδης στην Ημερησία:

Χαμηλότερες οι τιμές σε Αττική και Θεσσαλονίκη 

Βέβαια όλα αυτά υπό την προϋπόθεση, ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί ή τουλάχιστον δεν θα μεταβληθεί δραστικά. Έτσι λοιπόν εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τόσο σε μέσα επίπεδα στην Επικράτεια η βενζίνη από την προσεχή Δευτέρα θα πωλείται προς 1,85 λεπτά το λίτρο το δε diesel κίνησης στα 1,580 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα οι αντίστοιχες μέσες τιμές είναι στο 1,904 ευρώ και 1,629 ευρώ το λίτρο. 

Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερα και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κινούνται για μεν την βενζίνη στα 1,864 ευρώ και 1,593 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε κάποια βενζινάδικα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα από την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε τιμές οριακά κάτω από το 1,8 ευρώ και 1,5 ευρώ το λίτρο για βενζίνη και diesel αντίστοιχα.

Μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών

Νωρίς το μεσημέρι οι τιμές για το Brent υποχωρούσαν και κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 76,77 δολάρια για να ανακάμψει μερικώς στη συνέχει και να βρεθεί πάνω από το επίπεδο των 77 δολαρίων. Στην αγορά επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την απόφαση του OPEC+ να ενισχύσει την προσφορά αργότερα φέτος σε μια παγκόσμια αγορά όπου η ζήτηση έχει ήδη δείξει σημάδια αδυναμίας.

Ο Οργανισμός των χωρών – μελών του OPEC+ και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, μαζί γνωστοί, συμφώνησαν την Κυριακή να επεκτείνουν τις περισσότερες από τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025, αλλά άφησαν περιθώρια για οικειοθελείς περικοπές από οκτώ μέλη που θα αποκλιμακωθούν σταδιακά από τον Οκτώβριο.

«Η αντίδραση της αγοράς είναι απογοητευτική για όποιον παράγει  πετρέλαιο  και φέρνει μεγάλη χαρά στους καταναλωτές», δήλωσε ο Tamas Varga από τον χρηματιστή

«Περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για επανέλεγχο του κατώτερου άκρου του μηνιαίου εύρους στα 72 δολάρια», σύμφωνα με ανάλυση της IG .

Η διακοπή του προγράμματος περικοπών «θα αφήσει στην αγορά ένα μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος», εκτιμά ο Ουόρεν Πέτρσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep. Ωστόσο, ο OPEC+ κατέστησε σαφές ότι η αύξηση παραγωγής μπορεί να διακοπεί εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν επιτρέπουν πρόσθετη προσφορά, πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου αποδυναμώνονται από τις αρχές Απριλίου, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχώρησαν και η ζήτηση έδειξε σημάδια υποχώρησης, οδηγώντας ορισμένα διυλιστήρια σε μείωση των ρυθμών λειτουργίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum