| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 09/05/2023

 

 

Οι επενδυτές δεν πρέπει να στηρίζονται στο ότι ο κύκλος αύξησης επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, όπως εκτιμά επί του παρόντος η πλειοψηφία των οικονομολόγων, δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μαρτέν Κάζακς.

 

 

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Μ. Κάζακς είπε ότι "δεν νομίζω ότι είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμα", εξηγώντας ότι "έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό".

Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι το ποντάρισμα των αγορών σε μείωση επιτοκίων το επόμενο έτος είναι "ιδιαίτερα  πρόωρο".

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ρητορική του Μ. Κάζακς είναι η πλέον επιθετική από όταν η ΕΚΤ κατέβασε ρυθμό στις αυξήσεις της την περασμένη εβδομάδα (με επιπλέον 25 μονάδες βάσης, δηλαδή αύξηση κατά 0,25%) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ακολουθεί την Federal Reserve.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των 26 μελών του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας έχει συνταχθεί με τις δηλώσεις της προέδρου Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα έδαφος να καλύψει.

Για τον Κάζακς, η στρατηγική που απαιτείται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% από το 7% που έδειξε η τελευταία μέτρηση έχει δύο σκέλη.

"Το πρώτο είναι η αύξηση των επιτοκίων και φυσικά δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο είναι το τελικό επιτόκιο. Ένα άλλο πράγμα είναι η διατήρηση αυτών των επιτοκίων σε υψηλά και επαρκώς περιοριστικά επίπεδα", είπε.

Κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε άμεση μείωση του κόστους δανεισμού αφότου επιτευχθεί το λεγόμενο τελικό επιτόκιο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν αναμένει ύφεση στην ευρωζώνη φέτος, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει χαλάρωση της πολιτικής.

Απεναντίας, όπως είπε ο Μ. Κάζακς, με την οικονομία να κινείται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν παρά το πληθωριστικό σοκ που έφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης εξακολουθεί να είναι μικρότερος από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα.

Όπως είπε μάλιστα, "ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία από μία σχετικά σύντομη και ρηχή ύφεση".

"Αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό θα είναι αποτυχία, διότι τότε η πολιτική που θα αναληφθεί σε δεύτερη φάση θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρή", πρόσθεσε.

Για τον Μ. Κάζακς, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παραμείνει στην πορεία της ακόμα και η Fed στις ΗΠΑ αλλάξει κατεύθυνση.

"Οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη ήταν κάπως διαφορετικές και αυτό μπορεί να απαιτήσει διαφορετικές επιλογές σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Οπότε δεν θα το απέκλεια, αν και ακόμα είναι σε επίπεδο εικασίας", είπε.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum