| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 18/04/2023

 

 

Απειλείται το δολάριο ως νόμισμα αποθεματικών; Όχι απαντούν στρατηγικοί αναλυτές της Eurizon, ωστόσο η κυριαρχία του ως αποθεματικό νόμισμα "διαβρώθηκε" πέρυσι με ρυθμό 10 φορές μεγαλύτερο από αυτόν των τελευταίων 2 δεκαετιών. 

 

 

Το 2022 παρουσίασε απότομη πτώση ως νόμισμα διεθνών αποθεματικών, αλλά παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στο παγκόσμιο εμπόριο, εν μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.  Και είναι απίθανο να αμφισβητηθεί σύντομα, εκτιμά η Eurizon SLJ Asset Management.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της, το δολάριο αντιπροσώπευε περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων το 2003, στη συνέχεια το 55% μέχρι το 2021 και το 47% πέρυσι.

"Αυτή η μείωση κατά 8% σε ένα έτος είναι εξαιρετική, ισοδυναμεί με 10 φορές το μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης που σημειωνόταν τα προηγούμενα χρόνια", εξηγούν οι αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας.

Η πτώση της θέσης του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα επιταχύνθηκε ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της Μόσχας - έκαναν πολλά έθνη λιγότερο πρόθυμα να κρατήσουν το δολάριο, αναφέρει η έκθεση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, τα δυτικά έθνη απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πάγωσαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να βασίζεται περισσότερο στο γουάν.

Ενισχύθηκε το ευρώ

Το μερίδιο του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα αυξήθηκε κατά περίπου 5%, ανέφερε η Eurizon, φέρνοντας τη θέση του στο ίδιο επίπεδο που είχε φτάσει το 2003 και εξαλείφοντας ουσιαστικά απώλειες δύο δεκαετιών.

Το γουάν της Κίνας, εν τω μεταξύ, συνέχισε να κερδίζει με τον συνήθη ρυθμό του και δεν είδε μεγάλη άνοδο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα πέρυσι.

Σίγουρα, κανένα άλλο νόμισμα δεν είναι έτοιμο να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο. Εξακολουθεί να είναι το βασικό νόμισμα για τις συναλλαγές από χώρα σε χώρα, δήλωσε η Eurizon. 

Επικαλούμενη στοιχεία από τις Τριετείς Έρευνες Συναλλάγματος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το δολάριο κατείχε το 85% του συνολικού τζίρου νομισμάτων το 2010, σε σύγκριση με το 88% του μεριδίου αγοράς του το 2022, αναφέρεται στο σημείωμα.

"Πιστεύουμε ότι η πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με ανησυχητικό ρυθμό, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το δολάριο θα συνεχίσει πιθανότατα να απολαμβάνει την κυριαρχία του ως διεθνές νόμισμα για λίγο ακόμη", προστίθεται.

Παράλληλα, η Fitch Solutions δήλωσε ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν θα υπάρξει "αλλαγή παραδείγματος", δεδομένου ότι δεν υπάρχει βιώσιμο εναλλακτικό νόμισμα για το διεθνές εμπόριο.

Η αξία του έχει υποχωρήσει πρόσφατα και φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα μακροχρόνια πτωτική τάση. Αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο από ό,τι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του αιώνα. Επομένως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κυκλική πτώση της αξίας του δολαρίου συνοδεύεται από μια πληθώρα εικασιών ότι πρόκειται να χάσει το ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία:

Δεν υπάρχει τίποτα στην πρόσφατη απόδοση του δολαρίου που να υποδηλώνει ότι η θέση του κινδυνεύει, αναφέρουν αναλυτές του Bloomberg.

Αλλά μια σειρά από ξεχωριστά πολιτικά περιστατικά έχουν οδηγήσει τη συζήτηση. Διάφοροι πρόεδροι, μεταξύ των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, πήγαν στην Κίνα για να συναντήσουν τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ο ίδιος πήγε να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Η Κίνα και η Βραζιλία επεξεργάζονται μια συμφωνία για να διακανονίζουν τις συναλλαγές τους στα δικά τους νομίσματα και όχι σε δολάρια

 Όλα αυτά τροφοδοτούν την αφήγηση ότι το δολάριο χάνει το "υπέρογκο προνόμιό" του...

Πηγές: Bloomberg, Businessinsider, Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum