| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 21/05/2023

 

 

Mικρή μείωση στα 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Ιουνίου ανακοίνωσε απόψε η ΔΕΗ, από 15,9 σεντς το Μάιο. Συνεκτιμώντας τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Ιουνίου, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται στο επίπεδο του 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνεται στα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα.

 

 

Ειδικότερα, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούνιο είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,4 σεντς.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Αναμένεται η ανακοίνωση των τιμολογίων από το σύνολο των προμηθευτών.

Παράλληλα, νέα πτώση στα 61,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα, στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου ενέργειας. Η πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζουν αφενός την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ (48,1 % αύριο) στην κάλυψη του φορτίου και αφετέρου την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου στο επίπεδο των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το χρηματιστήριο ενέργειας

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πρατηρήθηκε σήμερα μία εικόνα που είχαμε πολλούς μήνες να αντικρίσουμε.

Το ηλεκτρικό ρεύμα για τρεις ώρες της ημέρας είχει μηδενική τιμή. Στις 14.00, τις 15.00 και τις 16.00 το μεσημέρι. Λίγο νωρίτερα, στις 12.00 και τις 13.00 ήταν λίγο κάτω από το 1 ευρώ/MWh στα 0,95 και 0,85 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή της ημέρας κλείνει στα 71,87 ευρώ/MWh βουτώντας κατά 36,48% σε σχέση με χθες που ήταν στα 113,14 ευρώ/MWh.

ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Αναλυτές εκτιμούν ότι τη σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να την βλέπουμε πιο συχνά και ιδίως εντός του καλοκαιριού.

Η μεγάλη εγκατεστημένη ισχύς σε συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – που είναι οι φθηνότερες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής – τις καθιστά κυρίαρχες στο ενεργειακό μίγμα. Η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και οι ευνοϊκές ανεμολογικές συνθήκες θέτουν σε λειτουργία τις ΑΠΕ και το κόστος ηλεκτρισμού υποχωρεί.

Την ίδια στιγμή η αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου TTF ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh διαμορφώνουν συνθήκες επίσης χαμηλότερου ενεργειακού κόστους για τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο.

Προπολεμικά επίπεδα

Μάλιστα αν συνεχιστεί η πτώση του TTF «τότε οι τιμές είναι πιθανό να επιστρέψουν στα 26 με 27 ευρώ/MWh που ήταν την Άνοιξη του 2021», όπως παρατηρεί και με ανάρτηση του στα social media, ο ενεργειακός αναλυτής κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης.

Η πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και οι περισσότερες ώρες λειτουργίας των ΑΠΕ δημιουργούν χαμηλότερο κόστος για τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε συνδυασμό και με την κρατική επιδότηση τότε αυτές μπορεί να οδηγηθούν και σε προπολεμικά επίπεδα. Δηλαδή οι λογαριασμοί ρεύματος να υποχωρήσουν θεαματικά.

Πηγή: in.gr

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum