| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 06/06/2024

 

 

Ήταν ένας πικρός αποχαιρετισμός. Στις 25 Μαΐου ο Luciano Benetton, ο 89χρονος ομώνυμος συνιδρυτής, μαζί με τα τρία αδέλφια του, της εταιρείας κατασκευής πολύχρωμων πουλόβερ, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου. Ο Signor Luciano, όπως είναι γνωστός, εξήγησε ότι αισθάνθηκε «προδομένος» από τον Massimo Renon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο κ. Renon ήταν, σύμφωνα με τον κ. Benetton, ανεπαρκώς διαφανής σχετικά με μια «τρύπα» προ φόρων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ (108 εκατ. δολάρια). Αυτή η έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα της Benetton οδήγησαν τον σχεδόν ενενηντάχρονο να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1965, η Benetton θα πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς Benetton.

 

 

 Η εταιρεία αναφέρει ότι ο κ. Renon δεν παραβίασε κανέναν κανόνα ή νόμο. Στις 28 Μαΐου το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό για το 2023. Τα έσοδα ήταν 1,1 δισ. ευρώ, με καθαρή ζημία 230 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια ημέρα ανακοίνωσε ότι ο κ. Renon θα αντικατασταθεί από τον Claudio Sforza, έναν ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χωρίς εμπειρία στη μόδα, αλλά με μεγάλη εμπειρία στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων.

Οι Benetton θα εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο. Η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Edizione, το οικογενειακό όχημα με επικεφαλής τον Alessandro Benetton, τον 60χρονο γιο του Luciano. Σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Edizione. Οι προσοδοφόρες συμμετοχές στις Mundys (αυτοκινητόδρομοι και αεροδρόμια), Generali (ασφάλειες) και Mediobanca (επενδυτικές τράπεζες), μεταξύ άλλων, κρατούν την Benetton ζωντανή. Από το 2020 η Edizione έχει διοχετεύσει 350 εκατ. ευρώ στον προβληματικό οίκο μόδας. Θα διασώσει και πάλι την Benetton με 260 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια -τα 150 εκατ. ευρώ από αυτά θα έρθουν τους επόμενους 12 μήνες.

Η Benetton χάνει συνεχώς χρήματα από το 2013. Μέχρι το 2018 είχε συσσωρεύσει καθαρές ζημίες ύψους 600 εκατ. ευρώ. Εκείνη τη χρονιά ο γηραιότερος κ. Benetton επέστρεψε από τη σύνταξη για να σώσει την εταιρεία. Ωστόσο, ο γκριζομάλλης μεγιστάνας είχε χάσει το μαγικό του άγγιγμα. Μπορεί να ήταν αφηρημένος. Επίσης, το 2018 το όνομα Benetton αμαυρώθηκε μετά τον θάνατο 43 ανθρώπων στην κατάρρευση της γέφυρας Morandi της Γένοβας, την οποία διαχειριζόταν η Autostrade per lItalia, που τότε ανήκε στη σημερινή Mundys (και αργότερα πουλήθηκε). Τα δύο μικρότερα αδέλφια του Luciano, ο Gilberto και ο Carlo, πέθαναν επίσης εκείνη τη χρονιά. Από τότε οι σωρευτικές ζημίες της Benetton έχουν διογκωθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Μπορεί το νέο αφεντικό να μαντάρει τις τρύπες; Το λιανικό εμπόριο μόδας έχει γίνει έντονα ανταγωνιστικό. Νεοεισερχόμενες εταιρείες, όπως η Shein και η Temu, δύο διαδικτυακοί έμποροι ρούχων με δεσμούς με την Κίνα, ανταγωνίζονται ακόμα και κερδοφόρους αντιπάλους, όπως η Zara και η Η&Μ. Ο κ. Sforza θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάκαμψης στην ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 18 Ιουνίου, όταν και θα ενθρονιστεί επίσημα ως διευθύνων σύμβουλος. Οι Benettons τρέφουν μεγάλη αγάπη για την εταιρεία που τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο, αλλά η αποχώρηση του Signor Luciano μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν είναι πλέον αμέριστη.

Πηγή: Economist

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum