| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 12/08/2024

 

 

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες επιχειρηματίες και επικεφαλής της Mytilineos Holdings, βρίσκεται στο προσκήνιο ενός φιλόδοξου σχεδίου: την εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε ένα εκτενές αφιέρωμα των Sunday Times, παρουσιάζεται η πορεία του Μυτιληναίου και η προσπάθειά του να μετατρέψει την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα της ενέργειας και των μετάλλων.

 

 

Ο Μυτιληναίος, αντιλαμβανόμενος τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς, συγκέντρωσε μια ομάδα 25 επενδυτικών τραπεζιτών για να συζητήσουν την εισαγωγή της εταιρείας στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι τραπεζίτες τον προειδοποίησαν για ένα απροσδόκητο εμπόδιο: το όνομα της εταιρείας, «Mytilineos», ήταν δύσκολο να προφερθεί στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Αν και με βαριά καρδιά, ο Μυτιληναίος αποφάσισε να μετονομάσει την εταιρεία σε «Metlen Energy & Metals», συνδυάζοντας τις λέξεις «metal» και «energy» που αντιπροσωπεύουν τους δύο βασικούς τομείς δραστηριότητάς της.

Η Metlen Energy & Metals, που είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδας, με ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 6,35 δισ. ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, απασχολεί 6.500 εργαζόμενους και έχει ισχυρή παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διαχειρίζεται έργα αξίας 2,15 δισ. λιρών, όπως η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στη Βρετανία και η ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τη Σκωτία με το Ντάραμ.

Μπαράζ συμφωνιών στη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εταιρεία έχει συμβόλαια αξίας 2,15 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές του.

Νωρίτερα φέτος, έκλεισε μια συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την κατασκευή τμημάτων μιας υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης από τη Σκωτία στο Ντάραμ που θα μεταφέρει αρκετά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν δύο εκατομμύρια σπίτια.

Κατασκευάζει επίσης, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου για τους ενεργειακούς γίγαντες Vitol και Drax στην Αγγλία και την Ουαλία και το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Κεντ, παρέχοντας αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια.

Η ίδιος υπαινίσσεται ότι μπορεί μια μέρα να προσπαθήσει να διαταράξει την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Octopus Energy. «Ξέρουμε την επιχείρηση. Έχουμε την τεχνογνωσία… Μπορούμε να κάνουμε την επιχείρηση».

Η πορεία 

Ο Μυτιληναίος, ο οποίος διατηρεί το 18% των μετοχών της εταιρείας, αξίας περίπου 850 εκατομμυρίων λιρών, διακρίνεται για τη στρατηγική του οξυδέρκεια και την αφοσίωσή του. Παρά τη μεγάλη διεθνή επιτυχία της Metlen, ο ίδιος παραμένει πιστός στις ελληνικές του ρίζες και στις αξίες της οικογένειάς του. Η πορεία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά το 1908, όταν ο παππούς του ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία μετάλλων, η οποία αναπτύχθηκε σημαντικά, προτού καταληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή της οικογένειας από την Αργεντινή στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, γιος του ιδρυτή, ανέλαβε την επιχείρηση. Από νεαρή ηλικία, ο Μυτιληναίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οικονομικά και την ιστορία, σπουδάζοντας Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα στο London School of Economics. Το 1978, σε ηλικία μόλις 24 ετών, ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, με στόχο να την εξελίξει σε έναν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο.

Η αναγέννηση της επιχείρησης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν ο Μυτιληναίος μετέτρεψε την εταιρεία σε Mytilineos Holdings και ξεκίνησε μια επιθετική πολιτική εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στην πορεία, επένδυσε δυναμικά στον τομέα της ενέργειας, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που προσέφερε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στο αφιέρωμα των Sunday Times, ο Μυτιληναίος περιγράφεται ως ένας άνθρωπος με βαθιά κατανόηση της γεωπολιτικής, κάτι που τον βοηθά να διαβλέπει τις παγκόσμιες τάσεις και να προσαρμόζει την επιχειρηματική του στρατηγική ανάλογα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας εισαγωγής στο Λονδίνο ήταν η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την οικογενειακή του παράδοση.

Η απόφαση να μετονομάσει την εταιρεία σε Metlen αντικατοπτρίζει τη διάθεσή του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες που τον καθοδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τη διεθνή διάσταση που έχει λάβει η Metlen, ο Μυτιληναίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, τόσο συναισθηματικά όσο και επιχειρηματικά, με την εταιρεία να συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Η Metlen

Τέλος, το αφιέρωμα τονίζει την αισιοδοξία του Μυτιληναίου για την επιτυχία της εισαγωγής της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η βρετανική αγορά λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της εξόδου πολλών εταιρειών στις ΗΠΑ, ο Μυτιληναίος παραμένει πεπεισμένος ότι η Metlen μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση της αίγλης του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Η προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο, βάσει της οποίας το 90% των μετοχών της Metlen θα διαπραγματεύονται στο Λονδίνο ενώ το 10% θα παραμένει στην Αθήνα, έρχεται σε μια απελπιστική στιγμή για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Αλλά ο Μυτιληναίος εξακολουθεί να είναι ένας «ταύρος» του Λονδίνου: «Το LSE, ακόμα κι αν δεν είναι στην πιο ένδοξη φάση του, εξακολουθεί να είναι το LSE».

«Το ερώτημα είναι: πιστεύω στο Λονδίνο ως οικονομικό κόμβο ή όχι; το κάνω. Πιστεύω ότι το Σίτι του Λονδίνου, μετά το Brexit, έχει δει τα χειρότερα;

Ναι, το κάνω. Πιστεύω ότι η παρουσία μας εκεί ως Metlen θα βοηθήσει το LSE, μαζί με άλλες εταιρείες, να βρει την προηγούμενη αίγλη του; Ναι, το κάνω!» τονίζει χτυπώντας το χέρι του πάνω στο γραφείο.

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum