| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 21/04/2024

 

 

Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχει αποδειχθεί ότι είναι η υπόθεση για τα bonus του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλους δήμους, εκτός των Νοτίων Προαστίων. Απέναντι τους είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), που μέσω εξωδίκων προσπαθούν να βάλουν τέλος στο «πάγωμα» των οικοδομικών αδειών. Την ώρα που στα «κάγκελα» βρίσκονται και οι κατασκευαστές, καταγγέλλοντας ότι εκατοντάδες οικοδομικές άδειες βρίσκονται στον «αέρα».

 

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μέσω μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων και εξωδίκων ξεκαθαρίζει ότι οι Δήμοι Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Αλίμου, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να επιβάλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Παράλληλα, στις κατηγορίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ επιτίθεται στους Δήμους, επειδή αντέδρασαν για το «αυτονόητο», ο ίδιος, μέσω μιας μακροσκελούς ανακοίνωσης, ζήτησε να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων. Επίσης, πρόσθεσε πως οι πράξεις αυτές δυσφημούν έναν ολόκληρο κλάδο και πάνω από 145.000 μηχανικούς.

Στο πλευρό του έχει και τους κατασκευαστές και τους μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παγώσει έργα που ήταν να ξεκινήσουν άμεσα, έχουν χαλάσει αγοραπωλησίες, ενώ στον «αέρα» έχουν μείνει και νέα επενδυτικά σχέδια. Σύμφωνα μάλιστα με όσα σχολιάζουν οι ίδιοι στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πλήττεται η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους ξένους επενδυτές.

Την ώρα που για τους ίδιους το ΣτΕ λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην εν λόγω υπόθεση, καθώς «πέφτει» σε αντικρουόμενες αποφάσεις, υπενθυμίζοντας την περίπτωση που το καλοκαίρι του 2022 γνωμοδότησε θετικά σε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο δίνεται το «πράσινο» φως σε όλα τα κτίρια του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού να χρησιμοποιούν τα bonus του ΝΟΚ. Παράλληλα, ρίχνουν αιχμές και για το Project Voula ή αλλιώς Apollo Hills, καθώς προ ημερών δημοσιεύτηκαν οι επίσημες μακέτες με τις κατοικίες, που σύμφωνα με τους ίδιους αποτελούν επίσης ψηλές κατασκευές, για τις οποίες όμως ο αρμόδιος Δήμος δεν αντιδρά.

Στο πλαίσιο αυτό, ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι Δήμοι Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Αλίμου, καθώς όπως δήλωσαν στην «Απογευματινή», θα συνεχίσουν να πολεμούν τα «ευεργετήματα» του ΝΟΚ. Στο πλευρό τους, πλέον συντάσσονται και οι Δήμοι Παπάγου – Χολαργού, Κηφισιάς και οσονούπω ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ ξεκάθαρη θέση υπέρ τους πήρε πρόσφατα και ο Δήμος Γλυφάδας. Την ίδια ώρα και ο Δήμος Αθηναίων με επιστολή του στο ΥΠΕΝ, υπερασπίζεται αυτήν την προσπάθεια, αναφέροντας ότι η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο, ζητώντας τον «εξορθολογισμό» του πολεοδομικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «στο εξώδικο του ΤΕΕ και στην επιστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ακυρώνει την εντολή Δημάρχου που αφορά την αναστολή των οικοδομικών αδειών,  απαντάμε και εμείς με προσφυγή στο ΣτΕ, με σκοπό να ακυρώσουμε τις εν λόγω αποφάσεις». Ο ίδιος προσθέτει: «Εάν στο μεσοδιάστημα αυτό εκδοθούν νέες οικοδομικές άδειες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα bonus του ΝΟΚ, θα κάνουμε προσφυγή στα ακυρωτικά δικαστήρια, ώστε να τις εμποδίσουμε».  Ο κ. Κωνσταντέλλος ξεκαθάρισε ότι τώρα είναι σε εξέλιξη κανονικά 22 άδειες, οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν από τις εν λόγω αποφάσεις.

Ο ίδιος βέβαια επισήμανε ότι από τις 20 Μαρτίου έως σήμερα δεν έχει κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ καμία καινούρια οικοδομική άδεια. «Περιμένουμε να αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ και ευελπιστούμε το ΥΠΕΝ να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στον νόμο για τα bonus του ΝΟΚ, τα οποία αποτελούν το “τέλειο” πολεοδομικό έγκλημα» όπως επισημαίνει.

Τέλος, όσο για τις κατηγορίες που έχει δεχτεί ότι δεν θέλει τα «πράσινα» κτίρια, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «είναι τελείως ψευδείς, καθώς το άρθρο 25 του ΝΟΚ που αναφέρεται στην ενεργειακή κλάση των κτιρίων δεν το αγγίζουμε, ούτε ζητούμε την κατάργησή του».

Σταθερός στις θέσεις του είναι και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος δηλώνει στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»: «Εμείς συνεχίζουμε να προσβάλουμε στα δικαστήρια μία – μία τις άδειες που έχουν τα bonus του ΝΟΚ, προσπαθώντας έτσι να φρενάρουμε την καταχρηστική δόμηση σε ύψος. Παράλληλα, ελπίζουμε ότι θα είναι υπέρ μας και η Ολομέλεια του ΣτΕ. Εξάλλου, οι δύο αποφάσεις που έβγαλαν προ ολίγων εβδομάδων κάποια τμήματα του ΣτΕ, που απαρτίζονται συνολικά από 12 δικαστές, μας δικαιώνουν και δείχνουν την τάση που υπάρχει». Για τη στάση του ΤΕΕ, ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν μια ατυχής κίνηση, χωρίς επιστημονικό βάθος, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την κοινωνία μαζί τους.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum