| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/05/2023

 

 

Το χαλί των αναβαθμίσεων και της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στο junk, εκτιμάται ότι στρώνει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που δίνει στους οίκους αξιολόγησης  ένα μήνυμα συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών, οι εξελίξεις ενδέχεται να επιταχύνονται, με το review της Fitch που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Ιουνίου να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s, τονίζει σε δήλωσή του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας ακόμα  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

«Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Dyck. «Σε συνδυασμό με την δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές της περαιτέρω σημαντικής μείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας».

Teneo Intelligence

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, εκτιμά ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence.

 «Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά για την εξασφάλιση αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει ο Piccoli, μιλώντας στο Bloomberg.

 «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση είναι σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς το στίγμα που ισχύει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εκλογές θεωρούνταν από τους αναλυτές και τους επενδυτές το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η νίκη Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται σαν το πιο φιλικό προς τις αγορές αποτέλεσμα. Άλλωστε, το 2022, το ελληνικό χρέος μειώθηκε γρηγορότερα ως προς το ΑΕΠ έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημειώνεται ότι για επιτάχυνση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μιλούν επίσης οι αναλυτές των Axia και Eurobank Χρηματιστηριακή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Χρηματιστηριακή, η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές είναι, από την οπτική των αγορών, το καλύτερο δυνατό σενάριο, που διασφαλίζει την συνέχεια στις πολιτικές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση. Παράλληλα, αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από  ό,τι περίμενε  η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στο review της Fitch στις 9 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου δείχνουν ξεκάθαρα πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία που της έχει επιτρέψει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταγράψει οικονομική ανάπτυξης με ρυθμούς ισχυρότερους από αυτούς της Ευρωζώνης.  Αυτό εκτιμά η ΑΧΙΑ σε ανάλυσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με πάνω από 20 μονάδες επί του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως ελλείψει νέων παγκοσμίων κρίσεων και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται (Ταμείο Ανάκαμψης, αυξημένες επενδύσεις, ισχυρός χρηματοοικονομικός τομέας, ανάπτυξη σε τουρισμό και ενέργεια), η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται πως θα συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγώντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

 «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό πως η Ελλάδα θα επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα παρά αργότερα», σημειώνουν οι αναλυτές της AXIA υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σήμερα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum