| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 17/03/2023

 

Περίληψη: 

Προκειμένου να προχωρήσει στους κορυφαίους στόχους του σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, ο Νετανιάχου θα πρέπει να προχωρήσει σε αντισταθμίσεις. Θα πρέπει να συμβιβαστεί σε πτυχές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ και να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης προκειμένου να λάβει την πλήρη συνεργασία του Μπάιντεν.

 

 

------------------------

Είναι δύσκολοι καιροί για την σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση συχνά ορίζει ως ακλόνητη. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία ως πρωθυπουργός του Ισραήλ σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που είναι ο πιο δεξιός και o πιο θρησκευόμενος στην ιστορία της χώρας. Αντιμετωπίζει τον Τζο Μπάιντεν: έναν Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ που, αν και αληθινός φίλος του Ισραήλ, θυμάται τις τεταμένες σχέσεις του Νετανιάχου με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στο εσωτερικό του, ο Νετανιάχου νομιμοποιεί τα φυλάκια και την οικοδόμηση σε οικισμούς στην Δυτική Όχθη και υπονομεύει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ισραήλ, ενέργειες που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικρίνει έντονα. Σε διεθνές επίπεδο, ο Νετανιάχου έχει διστάσει να υποστηρίξει ξεκάθαρα την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, προς μεγάλη απογοήτευση των αξιωματούχων των ΗΠΑ. Και κατά την διάρκεια των προηγούμενων θητειών του, ο Νετανιάχου προώθησε στενότερους κινεζο-ισραηλινούς δεσμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, τον Ιανουάριο του 2023. Ronaldo Schemidt / Pool / Reuters
-----------------------------------------------------------------------

Μέσα στον πρώτο μήνα της ανάληψης των καθηκόντων του Νετανιάχου, το Ισραήλ φιλοξένησε μια σειρά ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την σημασία της αμερικανο-ισραηλινής σχέσης. Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 18 Ιανουαρίου για να συζητήσει τα κύρια θέματα της κοινής ατζέντας των χωρών, όπως ο τρόπος συντονισμού της πολιτικής έναντι του Ιράν. Ο William Burns, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έφτασε στις 26 Ιανουαρίου για να συζητήσει επιχειρησιακά θέματα, πιθανότατα σε σχέση με το Ιράν και τους Παλαιστίνιους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ακολούθησε μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο Νετανιάχου, λοιπόν, είχε πολλές ευκαιρίες να λάβει την βοήθεια της Ουάσινγκτον για την προώθηση των δύο κορυφαίων διεθνών προτεραιοτήτων του: να σταματήσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να εξομαλύνει τους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία.

Όμως αυτοί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν συμφωνούσε με τις θέσεις του Νετανιάχου για τα παλαιστινιακά εδάφη, την εσωτερική πολιτική του Ισραήλ, και την Ουκρανία. Πράγματι, ο Μπλίνκεν κατέστησε την κατάθεση των αντιρρήσεων του προέδρου κεντρικό μέρος της επίσκεψής του. Τέτοιες διαφωνίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την ζωή του Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που είναι σε θέση να λάβει μέτρα που θα σταματήσουν το Ιράν από το να αποκτήσει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο, και είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να δώσει στους Σαουδάραβες τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτούν για να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει να αφιερώσει ουσιαστικό χρόνο σε αυτά τα δύο ζητήματα όταν το παλαιστινιακό θέατρο φλέγεται, και θα δυσκολευτεί να πείσει την κυβέρνησή του να βοηθήσει την ισραηλινή κυβέρνηση όταν το Ισραήλ απομακρύνεται από την Δύση (με το να μην υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία) και αποδυναμώνει την δημοκρατία του (με το να ψηφίζει δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θα πολιτικοποιήσουν την δικαιοσύνη και θα υπονομεύσουν το κράτος δικαίου).

Προκειμένου να προχωρήσει στους κορυφαίους στόχους του σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, ο Νετανιάχου θα πρέπει να προχωρήσει σε αντισταθμίσεις. Θα πρέπει να συμβιβαστεί σε πτυχές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ και να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης προκειμένου να λάβει την πλήρη συνεργασία του Μπάιντεν.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Στις ομιλίες του, ο Νετανιάχου [1] έχει καταστήσει εύκολα εμφανείς τις διεθνείς προτεραιότητές του. Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν για να αναγκάσει την χώρα να συμβιβαστεί με το πυρηνικό της πρόγραμμα και να περιορίσει την περιφερειακή της επιθετικότητα. Θέλει επίσης να εξομαλύνει πλήρως τους δεσμούς με την Σαουδική Αραβία, βασιζόμενος στις Συμφωνίες του Αβραάμ που υπέγραψε το 2020, οι οποίες καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν, του Ισραήλ και του Μαρόκου, και του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, ο Νετανιάχου ίσως να δυσκολευόταν να προωθήσει αυτήν την ατζέντα, ειδικά όταν επρόκειτο για το Ιράν. Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα, ήταν αποφασισμένος να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν -ένα βήμα που θα απαιτούσε την χαλάρωση των κυρώσεων. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Δεδομένης της άρνησης του Ιράν να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία, της απόφασής του να προμηθεύσει την Ρωσία με όπλα, και της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων [2], ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή κατά της χώρας. Ο Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό, και ελπίζει ότι μπορεί τώρα να πείσει τον Μπάιντεν να τον βοηθήσει να συντονίσει μια καλύτερη εκστρατεία μέγιστης πίεσης, μεταξύ άλλων με αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής δράσης κατά της Τεχεράνης.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Νετανιάχου είναι τόσο πρόθυμος να αποκτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εάν και τα δύο κράτη δήλωναν επίσημα ότι η πυρηνική συμφωνία είναι νεκρή και ότι έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις, ίσως να ήταν σε θέση να πείσουν από κοινού το Ιράν να σταματήσει να προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμφωνήσει με το είδος της «μακρότερης και ισχυρότερης» συμφωνίας που ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θέλει η κυβέρνηση. Θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Ιράν από την κλιμάκωση [3], για παράδειγμα, καθιστώντας σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εάν η Τεχεράνη υπερβεί ορισμένες κόκκινες γραμμές, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 90%, η αποχώρηση από την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ή η λήψη μέτρων για την στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος. Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Ιράν για να αλλάξει το σκεπτικό της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων αυξάνοντας σημαντικά την επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν με το Ισραήλ για να απομονώσουν διεθνώς το Ιράν. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ίσως επισημάνουν την συνεργασία του Ιράν με την Ρωσία για να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει το εμπάργκο συμβατικών όπλων στο Ιράν. Οι δύο σύμμαχοι θα μπορούσαν επίσης να σχηματίσουν έναν ευρύ συνασπισμό κρατών για να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν τις εγχώριες διαμαρτυρίες στο Ιράν. Μαζί, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ακόμη και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Μέση Ανατολή, στην οποία οι συμμετέχοντες θα μοιράζονται πληροφορίες, αεράμυνα, υλικοτεχνική υποδομή, και άλλους πόρους για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και τον συντονισμό πρόσθετων μέτρων κατά της Τεχεράνης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πρόσφατα σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν, γεγονός που συμπίπτει με το όραμα του Νετανιάχου: αμφότεροι συμφωνούν ότι θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι πρέπει να το αποτρέψουν από το να το κάνει. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις νωρίτερα φέτος, υποδεικνύοντας την συνδυασμένη αποφασιστικότητά τους. Αλλά η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να διατηρεί κάποια απόσταση από το να ενστερνιστεί ανοιχτά την στρατηγική του Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα τέλη Ιανουαρίου σε ένα ιρανικό εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισφαχάν ή σε ιρανικές αυτοκινητοπομπές όπλων στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Παραμένουν σαφώς αγχωμένες και ανήσυχες ότι το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα, και αυτό το άγχος υπονομεύει την ικανότητα της Ουάσινγκτον να αποτρέψει το Ιράν από το να επιτεθεί στις δυνάμεις, τους εταίρους, και τους συμμάχους των ΗΠΑ -και να αποτρέψει το Ιράν από την αναζήτηση πυρηνικών όπλων.

Η Ουάσινγκτον δεν ανησυχεί τόσο για την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Αλλά ακόμη και εκεί, οι θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του Νετανιάχου. Υπάρχουν σημαντικές -και αυξανόμενες- εντάσεις μεταξύ του Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίο ο Μπάιντεν κάποτε θεωρούσε «παρία». Οι Συμφωνίες του Αβραάμ εξαρτώνταν από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, η οποία ήταν πρόθυμη να παράσχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγμένα όπλα, όπως τα αεροσκάφη F-35 (η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε αυτήν την συμφωνία λόγω των δεσμών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Κίνα) και να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ για την Δυτική Σαχάρα (ένα αυτοδιοικούμενο έδαφος που διεκδικεί το Μαρόκο) για να πείσει τα συμμετέχοντα κράτη να συνάψουν σχέσεις με το Ισραήλ. Οι παγωμένες σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα καταστήσουν πιο δύσκολη την πορεία προς την εξομάλυνση με το Ριάντ και ίσως την καταστήσουν ανέφικτη. Προτού υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ, για παράδειγμα, οι Σαουδάραβες θα θέλουν πιθανότατα η κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας, απρόσκοπτη προμήθεια προηγμένων όπλων, και συμφωνία για βοήθεια στην οικοδόμηση της μη στρατιωτικής πυρηνικής υποδομής της χώρας. Αν ο Νετανιάχου δεν γίνει πιο ευέλικτος και δεν δημιουργήσει καλή θέληση με τον Μπάιντεν, είναι δύσκολο να δούμε την Ουάσινγκτον να δίνει τέτοιες υποσχέσεις.

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ

Ο Νετανιάχου κατανοεί ότι η αποτροπή ενός πυρηνικού Ιράν είναι ένα ηράκλειο έργο που απαιτεί αμερικανική υποστήριξη. Έχει επίσης πλήρη επίγνωση ότι ο πιο καθαρός δρόμος για τις σχέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας περνά από την Ουάσιγκτον. Ο Νετανιάχου θα πρέπει επομένως να γνωρίζει ότι αν θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην υποστήριξη των πολιτικών του, θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τις δικές του πολιτικές με τα συμφέροντα και τις αξίες της Ουάσινγκτον.

Μπορεί να ξεκινήσει με την Κίνα. Η αντιπαλότητα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Πεκίνο βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας του Μπάιντεν και είναι ένα από τα λίγα θέματα για τα οποία υπάρχει διακομματική συναίνεση εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και ο Νετανιάχου προώθησε φιλοκινεζικές οικονομικές πολιτικές κατά την τελευταία δεκαετία, διευκρίνισε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι οικονομικές σχέσεις του Ισραήλ με το Πεκίνο υπόκεινται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια δήλωση που υποδηλώνει ότι η κυβέρνησή του ίσως να είναι πρόθυμη να περιορίσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Πράγματι, οι οικονομικές πολιτικές του Ισραήλ κινούνται ήδη προς μια πιο φιλοδυτική κατεύθυνση, μεταξύ άλλων με τη μείωση της τεχνολογικής έκθεσης της χώρας στο Πεκίνο, την δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας για τις ξένες επενδύσεις, και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της συνεργασίας με κινεζικές οντότητες.

Ο Νετανιάχου θα πρέπει ακόμη να διατηρήσει παραγωγικούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, ειδικά δεδομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ και των μοναδικών χαρακτηριστικών του. Αλλά ο Νετανιάχου μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει καλύτερες συνεργασίες με τους φίλους των ΗΠΑ στην Δύση και στην Ασία -ιδιαίτερα με την Ινδία, την Ιαπωνία, και τη Νότια Κορέα. Θα πρέπει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με αυτές τις κυβερνήσεις και να προσφέρει κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτών των χωρών να συνεργαστούν πιο στενά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ο Νετανιάχου θα δυσκολευτεί περισσότερο να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσινγκτον όσον αφορά την άλλη κύρια διεθνή προτεραιότητά της: την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με την Ρωσία. Για να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην Συρία (όπου δραστηριοποιείται η Ρωσία) μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, το Ισραήλ προσπάθησε να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Έχει επίσης ασχοληθεί με το να αποτρέψει την Ρωσία από το να ενισχύσει τον ιρανικό στρατό. Και θέλει να προστατεύσει τις δραστηριότητες του «Εβραϊκού Οργανισμού για το Ισραήλ» στην Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του οργανισμού να επιτρέψει στους Ρώσους Εβραίους να έρθουν στο Ισραήλ.

Αλλά τα υποτιθέμενα πολιτικά οφέλη της ουδετερότητας δεν αξίζουν το κόστος. Η Μόσχα είναι πολύ απασχολημένη στην Ουκρανία για να αρχίσει να επιτίθεται σε ισραηλινά αεροσκάφη στην Συρία, ακόμη και αν το Ισραήλ βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τους πολίτες και τις υποδομές της από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεδομένου του υψηλού ρυθμού των μαχών στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει πολλά όπλα που μπορεί να πουλήσει στην Τεχεράνη. Και παρόλο που η Μόσχα θα μπορούσε να διαταράξει το έργο που επιτελεί ο Εβραϊκός Οργανισμός, αυτή η απώλεια θα υπερκαλύπτετο από το κέρδος της φήμης του Ισραήλ. Εάν ο Νετανιάχου καταδικάσει την εισβολή και αρχίσει να παρέχει στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, θα μπορούσε να αποκτήσει κάποιο κεφάλαιο με την διοίκηση του Μπάιντεν, το οποίο θα μπορούσε στην συνέχεια να δαπανήσει για να προωθήσει προτεραιότητες που είναι πολύ πιο σημαντικές.

Ωστόσο, το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα από την απλή συνεργασία για την Κίνα και την Ουκρανία, αν θέλει ανανεωμένη υποστήριξη από την Ουάσινγκτον. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Νετανιάχου να διορθώσει αυτήν την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός, όπως και οι προκάτοχοί του, έχει καθήκον να προστατεύσει το Ισραήλ από την τρομοκρατία, και το επίπεδο της τρομοκρατίας στα παλαιστινιακά εδάφη έχει ανεβεί από τον Μάρτιο του 2022. Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι επίσης γεμάτη από ακροδεξιούς υπουργούς που θέλουν να προσαρτήσουν περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη, να επεκτείνουν τους εβραϊκούς οικισμούς στην Ιουδαία και την Σαμάρεια, να καταλύσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, και να επιφέρουν μια αποφασιστική νίκη επί του παλαιστινιακού εχθρού. Ωστόσο, ο Νετανιάχου μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε έναν αθόρυβο διάλογο με τον Λευκό Οίκο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στον οποίο θα αποσαφηνίζει τις πολιτικές του, θα εξηγεί τα όρια της εξουσίας των υπουργών του, και θα αποδεικνύει ότι είναι πρόθυμος να βελτιώσει την ζωή των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη τρομοκρατία στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.

Και τελικά, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αποφύγει να λάβει πολλά από τα μέτρα που υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της εβραϊκής προσευχής στο Όρος του Ναού, της υποστήριξης της de facto προσάρτησης νέων εδαφών, και της νομιμοποίησης των προκεχωρημένων φυλακίων στην Ιουδαία και την Σαμάρεια και της δημιουργίας νέων οικισμών εκεί. Η αποφυγή αυτών των μέτρων μπορεί να φέρει σε ανταγωνισμό τον συνασπισμό του Νετανιάχου, αλλά η έγκρισή τους πυροδοτεί τους Παλαιστίνιους και έτσι αποσπά την διεθνή προσοχή και τους πόρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ μακριά από τους κορυφαίους στόχους της εξωτερικής τους πολιτικής. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, μόλις η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι βρήκε ουράνιο επιπέδου όπλων στο Ιράν εμπλουτισμένο στο 84%, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να συζητήσουν πώς να αποτρέψουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ισραηλινής απόφασης να νομιμοποιήσει εννέα φυλάκια στην Δυτική Όχθη -αντί για την πορεία της Τεχεράνης προς την [ατομική] βόμβα. Τις επόμενες εβδομάδες η Αίγυπτος, η Ιορδανία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκαν με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση [4], αλλά τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών ακολούθησαν βιαιοπραγίες εποίκων στο παλαιστινιακό χωριό Hawara, όπου οι έποικοι έκαψαν σπίτια και επιτέθηκαν σε αμάχους. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich, υποστήριξε τις εκκλήσεις για την ισοπέδωση του χωριού, για να τις ανακαλέσει στην συνέχεια. Ο Mark Milley, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίδεψε στο Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου και συζήτησε πώς να αποτραπεί η κλιμάκωση. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, ακολουθεί το παράδειγμά του. Είναι σαφές ότι αν ο Νετανιάχου θέλει να εστιάσει την προσοχή τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ στο Ιράν, δεν θα πρέπει να αφήσει τους δεξιούς εταίρους του να αναζωπυρώνουν την φωτιά στην παλαιστινιακή αρένα.

Η εφαρμογή των προκλητικών και κλιμακούμενων μέτρων της δεξιάς θα εξοργίσει επίσης τους Δυτικούς ηγέτες. Ο Μπάιντεν μπορεί ακόμη και να ερμηνεύσει αυτά τα βήματα ως προσωπική προσβολή, πλήττοντας την δέσμευσή του να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς επικριτές του Ισραήλ. Ο θυμός αυτός θα ενισχύσει την υπάρχουσα δυσαρέσκεια του Μπάιντεν για τις προτεινόμενες από τον Νετανιάχου μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, οι οποίες θα επιτρέψουν στο ισραηλινό κοινοβούλιο να υπερισχύει των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου -εξαλείφοντας έναν κρίσιμο έλεγχο της εξουσίας του Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του στις αλλαγές αυτές με δήλωσή του στον αρθρογράφο των New York Times, Thomas Friedman, και, κατά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν τις κοινές δημοκρατικές αξίες στις οποίες στηρίζονται οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.

Η αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος θα υποβαθμίσει επίσης την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των Αμερικανών και των Ισραηλινών Εβραίων, θα ενθαρρύνει την αποεπένδυση και τη μετανάστευση από το Ισραήλ, και θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ -όπως προειδοποίησαν πρόσφατα κορυφαίοι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Νετανιάχου πρέπει, τουλάχιστον, να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε δικαστική μεταρρύθμιση θα έχει ευρεία συμφωνία εντός του Ισραήλ και ευρεία υποστήριξη στο ισραηλινό κοινοβούλιο (συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης) και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ισραήλ. Διαφορετικά, οι αλλαγές θα μπορούσαν να διασπάσουν τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και να πολώσουν την ίδια την κοινωνία του Ισραήλ, υποβαθμίζοντας την εθνική ανθεκτικότητα της χώρας και υπονομεύοντας την εθνική της ασφάλεια.

Ο ΚΥΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΜΠΙΚ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί με τον Μπάιντεν σε κάθε θέμα. Οι δύο πολιτικοί ηγούνται διαφορετικών χωρών με διαφορετικά συμφέροντα: μερικές φορές οι δρόμοι τους θα αποκλίνουν. Ωστόσο, τέτοιες διαφορές υπάρχουν σχεδόν σε κάθε συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες και συνήθως δεν αποκλείουν την στενή συνεργασία. Αν ο Νετανιάχου μπορεί να κάνει συμβιβασμούς με την Ουάσιγκτον, οι διαφωνίες του ίδιου και του Μπάιντεν δεν χρειάζεται να εμποδίζουν την συνεργασία τους.

Ορισμένες από αυτές τις ανταλλαγές θα μπορούσαν να είναι αμοιβαίες. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι το Ισραήλ θα αυξήσει την συνεισφορά του στην βάση καινοτομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας την θέση της Ουάσιγκτον στον τεχνολογικό ανταγωνισμό της με το Πεκίνο, ακόμη και αν το ίδιο το Ισραήλ δεν αρχίσει να ανταγωνίζεται την Κίνα. Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να βοηθήσει την τελευταία να προστατευτεί από τις ρωσικές επιθέσεις και τα ιρανικά όπλα. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού κατά της περιφερειακής επιθετικότητας και της διάδοσης των όπλων της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων με την οικοδόμηση ενός σχεδίου στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση αποτυχίας της αποτροπής. Οι νέες πολιτικές του Ισραήλ για το Πεκίνο και τη Μόσχα θα πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά προκειμένου να προστατευθούν οι οικονομικοί δεσμοί του Ισραήλ με την Κίνα και τα συμφέροντά του στην Συρία και αλλού. Ωστόσο, η διόρθωση της πορείας του θα άξιζε τον κόπο, αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βοήθεια της Ουάσινγκτον.

Και σε πολλές περιπτώσεις, οι συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν αμοιβαία επωφελείς. Με την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ ώστε να συμπεριλάβουν την Σαουδική Αραβία και κάνοντας τις συμφωνίες πιο ανθεκτικές, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να παρέχει καλύτερη περιφερειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προωθούσε έναν φιλοαμερικανικό συνασπισμό που θα ήταν λιγότερο επιδεκτικός στην κινεζική και ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Αποφεύγοντας περισσότερη κλιμάκωση με τους Παλαιστίνιους, ο Νετανιάχου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για τον ίδιο τον πληθυσμό του Ισραήλ και να βοηθήσει την Ουάσινγκτον (και άλλες χώρες) να επικεντρωθεί στο Ιράν αντί για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο. Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πολιτικό και στρατηγικό κύβο του Ρούμπικ. Για να επιτύχει τους διεθνείς στόχους του -τον περιορισμό του Ιράν και την εξομάλυνση των δεσμών με την Σαουδική Αραβία- θα χρειαστεί ισχυρή υποστήριξη και κατανόηση από την Ουάσινγκτον, η οποία με την σειρά της απαιτεί την λήψη μέτρων που αντιτίθενται στους ριζοσπαστικούς εταίρους του στον συνασπισμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παλαιστινιακό μέτωπο. Αλλά τελικά, για να λύσει την πιο κρίσιμη όψη του κύβου, ο Νετανιάχου πρέπει να δώσει προτεραιότητα στoν συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξάρτητα από το πόσο θυμωμένοι μπορεί να είναι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι με τα ανοίγματα της Ουάσινγκτον προς το Ιράν ή τις επικρίσεις για την ισραηλινή εσωτερική πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και την προστασία του Ισραήλ.

Ο AMOS YADLIN είναι πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Foreign Affairs

https://foreignaffairs.gr/articles/74062/amos-yadlin/o-netaniaxoy-den-mporei-na-ta-exei-ola?page=show

https://www.foreignaffairs.com/united-states/netanyahu-cant-have-it-all

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum