| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 14/06/2024

 

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από πέντε χρόνια με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων.

 

 

Η εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη, εξαρτώμενη από άβολες επιλογές και παρασκηνιακές συμφωνίες , μετά τη στροφή προς τα δεξιά της ΕΕ στις εκλογές της Κυριακής.

Ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κέρδισε και εξασφάλισε 185 έδρες στη συνέλευση των 720 μελών, οι άλλοι κεντρώοι σύμμαχοι της φον ντερ Λάιεν τα πήγαν χειρότερα, ενώ η σκληρή δεξιά αυξήθηκε από το ένα πέμπτο σε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών.

«Έχει επιλογές, που είναι καλύτερο», σχολίασε η Nathalie Tocci, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να επιλέξει ποια επιλογή θα λειτουργήσει».

Για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής της ΕΕ, το πιο ισχυρό έργο των Βρυξελλών, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τόσο την υποστήριξη των 27 ηγετών της ΕΕ όσο και την πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου. Το τελευταίο είναι από καιρό πιο ανησυχητικό.

Εκτός από το ΕΛΚ, οι άλλες δύο ομάδες που την υποστήριξαν το 2019 – οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew – προβλέπεται να έχουν περίπου 402 έδρες συνολικά σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας.

Η προβλεπόμενη πλειοψηφία της δίνει ένα μικρότερο περιθώριο ελιγμών σε σύγκριση με το 2019, όταν οι τρεις ομάδες μαζί θα έπρεπε να είχαν εξασφαλίσει πλειοψηφία 68 ψήφων. Επειδή όμως πολλοί βουλευτές την καταψήφισαν και η ψηφοφορία είναι μυστική, πέρασε με μόλις εννέα ψήφους.

Σε μια ψηφοφορία που αναμένεται στις 18 Ιουλίου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η φον ντερ Λάιεν θα χάσει έως και το 15% αυτού του συνασπισμού, κάτι που θα της στερούσε την πλειοψηφία που χρειάζεται.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή και η ομάδα της θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα κόμματα, δήλωσαν αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με επικεφαλής την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, και τους Πράσινους.

Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι διευρύνοντας τον συνασπισμό της, κινδυνεύει να χάσει ψήφους από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σοσιαλδημοκράτης, έχει προειδοποιήσει ενάντια σε μια συμφωνία με τη Μελόνι — όπως και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Bas Eickhout, ένας από τους δύο κύριους υποψηφίους των Πρασίνων για τις εκλογές, είπε ότι ήταν σε επαφή με τη φον ντερ Λάιεν αλλά ότι δεν είχαν ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις. «Πάντα είχα δυσκολίες στο να καταλάβω πώς ακριβώς θα λειτουργούσε ένας συνασπισμός με το ECR», είπε. «Πάντα έβλεπα ότι ο μόνος δυνατός αξιόπιστος, σταθερός δημοκρατικός συνασπισμός είναι με τους Πράσινους».

Ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις είπε: «Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσες συνομιλίες έχουν γίνει μεταξύ του ΕΛΚ και των Πρασίνων τις τελευταίες εβδομάδες».

Η αναζήτηση υποστήριξης των Πρασίνων θα έφερνε τη φον ντερ Λάιεν σε μια περίπλοκη θέση, δεδομένης της υποχώρησής της από μια σειρά από νομοθεσίες για το κλίμα τους τελευταίους μήνες για να αποκρούσει τις διαμαρτυρίες από αγρότες και δεξιά κόμματα. Το να αγκαλιάσει τη Μελόνι είναι πιθανό να συνεπάγεται μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση που θα μπορούσε να αποξενώσει τους φιλελεύθερους υποστηρικτές της.

Η φον ντερ Λάιεν θα περάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες με σειρά συναντήσεων με εθνικούς ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του ΕΛΚ τη Δευτέρα, της συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 στην Ιταλία που ξεκινά την Πέμπτη και της συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία στην Ελβετία το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Θα ζητήσει τόσο την προσωπική τους υποστήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27 Ιουνίου όσο και την υποστήριξη των κομμάτων τους στο κοινοβούλιο.

«Πρέπει να κάνει τους 27 [ηγέτες] να ταυτιστούν με το όραμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια, και εξίσου σημαντικό, να τους πείσει ότι έχει τους αριθμούς στο κοινοβούλιο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής. «Θα ήταν καταστροφή για αυτούς να υποστηρίξουν κάποιον που θα απορριφθεί από τους ευρωβουλευτές. Δεν μπορεί λοιπόν να το προσεγγίσει ως δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Τρέχουν παράλληλα».

Το γήπεδο της φον ντερ Λάιεν θα είναι τριπλό: ότι είναι η μόνη υποψήφια που μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη από τους ηγέτες και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ότι οδήγησε την ΕΕ στις δίδυμες κρίσεις του Covid-19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ότι θα ήταν ανοησία να αλλάξουμε ηγεσία εν μέσω ενός πολέμου στην Ευρώπη και με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

«Κερδίσαμε τις ευρωεκλογές. Είμαστε μακράν το πιο δυνατό κόμμα. Είμαστε η άγκυρα της σταθερότητας και οι ψηφοφόροι αναγνώρισαν την ηγεσία μας», είπε η φον ντερ Λάιεν στους πιστούς του κόμματος το βράδυ της Κυριακής υπό τις επευφημίες για «ακόμα πέντε χρόνια».

Είπε ότι είναι «σίγουρη» για τη νίκη της δεύτερης θητείας και ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις ομάδες S&D και Renew, «χτίζοντας σε μια εποικοδομητική και αποδεδειγμένη σχέση». Όταν ρωτήθηκε για τους εταίρους του συνασπισμού, είπε ότι ήταν ανοιχτή σε συνομιλίες με «αυτούς που είναι φιλοευρωπαϊκοί, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου».

Μεταξύ των βουλευτών που την υποστήριξαν το 2019 ήταν ευρωβουλευτές από το υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας και το ακροδεξιό Fidesz της Ουγγαρίας, το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, πολέμιου της φον ντερ Λάιεν.

Αξιωματούχοι του ΕΛΚ την Κυριακή εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική να συζητείται στο κόμμα. Και υπάρχει μια πλειάδα ηγετών του ΕΛΚ γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής. Επομένως, δεν έχει τίποτα να ανησυχεί εκεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, που βρίσκεται κοντά στη φον ντερ Λάιεν. «Και λοιπόν το ερώτημα προς το κοινοβούλιο είναι: εάν πρόκειται να πυροβολήσετε έναν όμηρο, έχετε σχέδιο για μετά; Γιατί αν δεν το κάνουν, ψηφίζουν υπέρ του χάους».

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ και του S&D έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν.

«Στο τέλος της ημέρας τα μέλη του κοινοβουλίου είναι βασικά παιδιά με όπλα», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Λοιπόν, αλήθεια, ποιος ξέρει;»

Πηγή: FT

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum