| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 06/04/2024

 

 

Αρχές του έτους είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία πως οι τιμές του πετρελαίου ίσως και να μην προσέγγιζαν τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ. Όμως, η τιμή του Μπρέντ στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ακολουθώντας ανοδική πορεία επί 4η διαδοχική εβδομάδα. Παρομοίως, η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε πάνω από τα 87 δολάρια, το βαρέλι, κερδίζοντας έδαφος επί 2η συναπτή εβδομάδα.

 

 

Στα υψηλά πενταμήνου, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 15% και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από τα τέλη Φεβρουαρίου. Τα αίτια είναι αρκετά και η πλειοψηφία τους πηγάζει από μια ευμετάβλητη γεωπολιτική κατάσταση που επηρεάζει άμεσα στο κόστος διαβίωσης των πολιτών στη Δύση και όχι μόνον εκεί.

Σε πρώτο πλάνο, οι επιθέσεις στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με την απώλεια δυο υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών της Τεχεράνης, την περασμένη Δευτέρα ενίσχυσαν τον κίνδυνο μιας ευρείας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει κλονιστεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η δέσμευση του Ιράν πως η επίθεση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη και μετέπειτα η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας πως «όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μην βλάψει, θα τον πληγώσουμε» κλιμακώνουν το πολεμικό κλίμα. Το Ιράν συγκαταλέγεται στις δέκα χώρες με την μεγαλύτερη πετρελαϊκή παραγωγή, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις της Δύσης ή τη στασιμότητα της οικονομίας του.

Τις επιπτώσεις μιας εμπόλεμης κατάστασης στην ενεργειακή επάρκεια της παγκόσμιας οικονομίας επιβεβαίωσε ανεπίσημα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο μέτωπο της Ουκρανίας. Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος αποσαφήνισε την Πέμπτη πως οι πρόσφατες επιθέσεις των Ουκρανών σε διυλιστήρια της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πλήξει την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας από 10% έως και 15%. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, είπε επίσης πως τα διυλιστήρια αυτά ενδεχομένως να τεθούν  ξανά σε λειτουργία αρχές Ιουνίου, μια προοπτική που μπορεί να περιορίσει την τροφοδοσία χωρών που εξακολουθούν να συνεργάζονται με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η Κίνα.

Αλλά και σε επίπεδο ΟΠΕΚ+, όπου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι τα ισχυρότερα κράτη-μέλη, η απόφαση που ελήφθη την περασμένη Τετάρτη για τη διατήρηση των περιορισμών στην ημερήσια παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια έως τα τέλη του Ιουνίου συμβάλει στη διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα σε μια περίοδο που ισχυρές ενδείξεις σηματοδοτούν τόνωση της ζήτησης στη Δύση.

Οι οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που μαζί με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου δημιουργούν αμφιβολίες για την άμεση χαλιναγώγηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από το 3,2% του Φεβρουαρίου. Το σθένος της αμερικανικής οικονομίας επισφραγίστηκε αυτήν την εβδομάδα με τη δημιουργία 303.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο αντί των 200.000 που αναμένονταν. Απρόσμενη ήταν επίσης η υποχώρηση της ανεργίας στο 3,8%.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε τον Μάρτιο πως  η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, ενδεχομένως, να οδηγηθεί σε μικρό έλλειμμα εντός του τρέχοντος έτους λόγω της μείωσης της προσφοράς και αύξησης της ζήτησης. Με τα νέα δεδομένα, αναλυτές δεν αποκλείουν πως οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών σ’ ότι αφορά τη μείωση των επιτοκίων εάν ανατροφοδοτηθούν πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες. Αυτό θα ήταν ένα δυσάρεστο πισωγύρισμα μετά την επώδυνη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum