| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 15/05/2023

 

 

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στους κορυφαίους παγκόσμιους καταναλωτές πετρελαίου, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, αντιστάθμισαν το ανοδικό αίσθημα για σύσφιγξη των προμηθειών από τυχόν περικοπές του ΟΠΕΚ+ και την επανάληψη των αμερικανικών αγορών για την αύξηση των αποθεμάτων της.

 

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 62 σεντς, ή κατά 0,84%, στα 73,55 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό WTI ήταν στα 69,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 56 σεντς ή 0,8%.

Όπως γράφει ο Ο.Τ., την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίας πτώσης από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω ανησυχίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση με «σημαντικό κίνδυνο» ιστορικής χρεοκοπίας, εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.

Προβληματίζει η κινεζική οικονομία

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας το νόμισμα και καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε πίεση στις υποτονικές προοπτικές ζήτησης, καθώς η πρόοδος του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας φαίνεται ανομοιόμορφη», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει επίσης προκαλέσει αναταραχή στην αγορά.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν το πλήθος των οικονομικών δεδομένων της Κίνας για τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και τις λιανικές πωλήσεις την επόμενη εβδομάδα επιζητώντας ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης πετρελαίου, είπε.

«Με το ανομοιόμορφο άνοιγμα στην Κίνα και τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μια εποχή που η ημερομηνία X για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους πλησιάζει, και με το ράλι του δολαρίου να κορυφώνεται, το κλίμα της αγοράς για το αργό πετρέλαιο θα παραμείνει χλιαρό στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore.

Νέες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+

Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες προμήθειες αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να περιοριστούν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο όμιλος των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ+, και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάνουν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή που μειώνουν τη διαθεσιμότητα του αργού.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ορισμένα μέλη θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ωστόσο, το Ιράκ δεν αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να προβεί σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην επόμενη συνάντησή του τον Ιούνιο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επαναγορά πετρελαίου για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης με εντολή του Κογκρέσου τον Ιούνιο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ στους βουλευτές την Πέμπτη.

Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε μια εβδομαδιαία έκθεση της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co (BKR.O) που έδειξε ότι οι εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά δύο στις 586 αυτή την εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι εξέδρες φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 16 σε 141.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέα μέτρα στις συνεδριάσεις τους στις 19-21 Μαΐου που στοχεύουν στην αποφυγή κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Η αυστηροποίηση των κυρώσεων θα επιδιώξει επίσης να υπονομεύσει τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσει το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό.

Η Ινδία και η Κίνα, οι Νο. 3 και Νο. 1 εισαγωγείς αργού στον κόσμο, αντίστοιχα, ήταν οι βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού από τότε που ξεκίνησε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum