| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 29/04/2023

 

 

Στα μισά της διαδρομής για τη σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες τοποθετούν την Ελλάδα επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές, μέσα από τις παρεμβάσεις τους κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα μετά τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, συνέκλιναν στο τρίπτυχο: σταθερή κυβέρνηση – επενδυτική βαθμίδα – επενδύσεις μαζί με μεταρρυθμίσεις.

 

 

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα: «Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές, όπως έχει τώρα. Αν συνεχίσει έτσι, θα πάει πολύ καλά. Οσες χώρες έχουν αυτά τα δύο στοιχεία, πολιτική σταθερότητα και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές, τα πηγαίνουν εξαιρετικά».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι μπαίνουν πλέον χρήματα στη χώρα μέσω επενδύσεων που μειώνουν την ανεργία. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα προφίλ χρέους στην Ευρώπη, με χαμηλό επιτόκιο και μακρά περίοδο αποπληρωμής. Εξ ου και θεωρεί ότι η χώρα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα «μετά τις εκλογές, τους επόμενους λίγους μήνες». Ο μεγαλομέτοχος της Eurobank μίλησε για εξαιρετική κατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα τις επηρεάσει η αβεβαιότητα από τα χρηματοπιστωτικά επεισόδια σε ΗΠΑ και Ελβετία, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα έρχονται από χαμηλή βάση, «γι’ αυτό και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο».

Ερωτηθείς αν πλησιάζει η ώρα που θα πουλήσει μετοχές της τράπεζας, ο κ. Γουάτσα απάντησε κατηγορηματικά ότι η Fairfax έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της στην επένδυση της Εurobank· στη διοίκηση της οποίας έδωσε εύσημα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την ομάδα της. Με την ευκαιρία αυτή, διεμήνυσε ότι η Fairfax στοχεύει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και πως θα συνεχίσει να τοποθετεί χρήματα στην Ελλάδα.

Στην παράμετρο της σταθερότητας για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας έδωσε έμφαση και ο επιφανής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος μίλησε για σημαντική στροφή της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας την τελευταία τριετία. «Ομως η δουλειά δεν τελείωσε ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικεντρώνοντας σε τρεις βασικούς τομείς εκσυγχρονισμού του ελληνικού συστήματος: αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αλλά και καλύτερη προσέλκυση καινοτομίας – υπογράμμισε ότι στη σημερινή οικονομία της γνώσης και της τεχνολογικής εφευρετικότητας η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα οχήματα επιχειρηματικής καινοτομίας, όπως οι startups.

Ο κ. Ρουμπινί επεκτάθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις οι οποίες είναι σε θέση να συνδιαμορφώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, στον βαθμό που θα μετουσιωθούν σε πραγματικές απειλές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο «οικονομικό χάλι» στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μετά τις εκλογές η γειτονική χώρα να εξωτερικεύσει τα εσωτερικά της προβλήματα στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, περιέγραψε ένα σκηνικό στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ωθείται και από δομικούς κατά τη γνώμη του παράγοντες – γήρανση του πληθυσμού, κλιματική αλλαγή, δυσκολίες κατά τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, αποπαγκοσμιοποίηση που τελικά αυξάνει τα κόστη παραγωγής. Ειδική μνεία έκανε στα ρίσκα από τα υψηλά αποθέματα του παγκόσμιου χρέους.

Για σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία εντυπωσιάζει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, έκανε λόγο ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διέκρινε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, καλή δημοσιονομική πειθαρχία και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα τοποθετείται ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αναφέρθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, τονίζοντας: «Οταν δεν την έχεις, σε αποκαλούν junk, σκουπίδι. Για πολλούς επενδυτές είναι σημαντική, γιατί το καταστατικό τους απαγορεύει να επενδύουν σε χώρες που δεν την έχουν». Ερωτηθείς γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν δίνουν ακόμη την πολυπόθητη αναβάθμιση, εφόσον η οικονομία φέρεται να πληροί τις προδιαγραφές, απάντησε με νόημα: «Προφανώς, γιατί έχουμε εκλογές».

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum