| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 26/05/2023

 

 

Σχεδόν βέβαιη χαρακτηρίζει η Societe Generale μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, που θα φέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 13 χρόνια, είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch. Στο προγραμματισμένο review της Fitch στις 9 Ιουνίου, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος δεν περιμένει κάποια αλλαγή του αξιόχρεου, με δεδομένο ότι δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι επαναληπτικές εκλογές.

 

 

Αναφερόμενη στο ράλι που ξέσπασε στην αγορά των ομολόγων μετά τις εκλογές, η Societe Generale (την ανάλυση παρουσιάζει το Money Review) εξηγεί ότι οι επενδυτές πανηγύρισαν παρότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, αλλά γιατί σχεδόν κανένας δεν περίμενε ένα τόσο αποφασιστικό αποτέλεσμα. Στις επαναληπτικές εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η ΝΔ να έχει πάνω από 150 έδρες, σημειώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το χρέος μειώθηκε γρήγορα μετά την αύξηση του κορωνοϊού. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή δανείων από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, άρα η Ελλάδα απολαμβάνει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μακριά περίοδο ωρίμανσης, κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, εξηγούν οι αναλυτές.

Άλλωστε, προσθέτουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά γρήγορων αναβαθμίσεων μετά το 2016, με την S&P και τη Fitch να την τοποθετούν στο BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και το μόνο εμπόδιο που χωρίζει τη χώρα από το investment grade είναι η πολιτική αβεβαιότητα.

Αυτό που περίμεναν να δουν οι οίκοι είναι εάν θα υπάρξει μια αλλαγή της πολιτικής, που θα οδηγούσε σε παύση των μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, το σενάριο της μείωσης του χρέους το 2023-2025 θα βρισκόταν σε κίνδυνο.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκπληξη του πρώτου γύρου των εκλογών πυροδότησε ένα κλίμα ευφορίας στις αγορές», εξηγούν οι αναλυτές.

Πλέον, η Societe Generale θεωρεί ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί στην αγορά ομολόγων, με το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να συρρικνώνεται κατά 19 μονάδες στο ιστορικό χαμηλό των 47 μονάδων βάσης στις 22 Μαΐου και το ράλι  των τιμών να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Societe Generale: Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου ή 1 Δεκεμβρίου-1

Ο οίκος θεωρεί ότι η άνοδος των τιμών εντάθηκε από το κλείσιμο των short που είχαν ανοίξει στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή των εκλογών, που σύμφωνα με τους Financial Times ήταν ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Και εκτιμά ότι η μείωση του spread έναντι της Ιταλίας θα συνεχιστεί, αν και με πιο σταθερό ρυθμό, παρά με μία απότομη πτώση. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum