| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 25/05/2023

 

 

Μικρή πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την επέκταση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ουάσιγκτον που την 1η Ιουνίου κινδυνεύει να κηρύξει αθέτηση πληρωμών.

 

 

Μεταξύ άλλων, η αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά και τις αγορές ενέργειας, μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι «υπερβολικά χαμηλές», δήλωσε ο πρόεδρος της S&P Global Commodity Insights.

«Νομίζω ότι οι αγορές γενικά πιστεύουν σε αυτό το σημείο ότι την τελευταία στιγμή είτε θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία είτε η κυβέρνηση θα βρει τεχνικούς τρόπους για να παρακάμψει την έγκριση του Κογκρέσου που χρειάζεται για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος», δήλωσε ο Saugata Saha, στο The National.

Η Αμερική απέχει λιγότερο λιγότερο από δύο εβδομάδες από μια πιθανή αθέτηση του χρέους της, μια έκβαση που θα έπληττε αρνητικά τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα προκαλούσε αλυσιδωτές συνέπειες σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Βουλής Κέβιν Μακάρθι βρίσκονται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις για το πώς θα αυξηθεί το όριο χρέους – το μέγιστο ποσό χρέους που μπορεί να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών για να εκπληρώσει τις οικονομικές του δεσμεύσεις.

Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε τις αγορές συναλλάγματος σε επίπεδα που «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας και τις συναλλαγές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου ανταλλάσσεται χρησιμοποιώντας το δολάριο ΗΠΑ, είπε ο κ. Saha.

«Πιθανότατα θα οδηγήσει πολλές χώρες σε σοβαρή ύφεση, που και πάλι θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση και τη ζήτηση ενέργειας».

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ – ένα μέτρο της αξίας του έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού βασικών νομισμάτων – έχει σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% τις τελευταίες πέντε ημέρες εν μέσω αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη αβεβαιότητα από πιθανές ενέργειες της Ομάδας των Επτά χωρών για την περαιτέρω επιβολή ανώτατων ορίων τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές του οίκου, πέρυσι, η ΕΕ και η G7 συμφώνησαν να θέσουν το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι στις παγκόσμιες αγορές ρωσικού αργού mμέσω θαλάσσης. Ακολούθησαν ανώτατα όρια στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Φεβρουάριο.

«Ένα πράγμα που είναι αρκετά σαφές είναι ότι οι αγορές παραμένουν αρκετά ανθεκτικές και η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο», είπε.

Αφού εκτινάχθηκε σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, το Brent, το σημείο αναφοράς για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου, διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι – ένα επίπεδο που θεωρείται άνετο για τις περισσότερες χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο.

Η S&P Global αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα επίπεδα των 80 δολαρίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους έως το επόμενο, είπε ο κ. Σάχα, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές του διεθνούς οίκου παραμένουν ανοδικοί όσον αφορά τις τιμές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Επεσήμανε επίσης, ότι ενώ η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι «αρκετά υγιής» βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις με τη μορφή επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων και γεωπολιτικών παραγόντων.

«Η χαλάρωση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε βαθιά ύφεση… αυτό είναι μια πιθανότητα».

Άνοδος  στις τιμές

Οι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική πορεία τους , λαμβάνοντας στήριξη από τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα, στον απόηχο της αυστηρής προειδοποίησης του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας προς τους κερδοσκόπους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,43 δολάρια ή 1,9% στα 78,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI)
κέρδισε 1,47 δολάρια ή 2%, στα 74,38 δολάρια το βαρέλι.

Χθες  ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου. «Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά, είναι εκεί για να μείνουν. Δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης του πόκερ … αλλά θα τους έλεγα απλώς, προσέξτε», είπε μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα.

 

Ορισμένοι επενδυτές το εξέλαβαν αυτό ως μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ+, θα μπορούσε να εξετάσει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στην συνεδρίαση των μελών του στις 4 Ιουνίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται υψηλότερα … ενισχυμένες από την τελευταία προειδοποίηση από τη Σαουδική Αραβία προς τους short-seller», εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής αγοράς της OANDA, Γκέγκ Έρλαμ. «Αλλά αν η εμπειρία του παρελθόντος είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οι traders μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ανακαλέσουν τη μπλόφα του.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum