| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 06/06/2024

 

 

Το «ναι» του SSM προς τις ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους, συζητά από χθες η αγορά. Η σπουδαιότητα της έγκρισης του Ευρωπαίου Επόπτη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, διότι σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν η απόφαση για επιστροφή αξίας στους μετόχους μέσω μερισματικής πολιτικής απαιτούσε μόνο την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

 

 

Φέτος, οι συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς ακολούθησαν μια εντελώς πρωτότυπη διαδικασία: υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα στον Επόπτη τους, προκειμένου να εγκριθεί η διανομή μερίσματος στους μετόχους τους – κάτι που είχε να συμβεί πάνω από 15 χρόνια, όταν στην έναρξη της οικονομικής κρίσης τους απαγορεύτηκε θεσμικά.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έλαβαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ευχάριστο μήνυμα από τον Επόπτη. Ο SSM, απαντώντας θετικά στα αιτήματά τους, έδωσε το πολυαναμενόμενο «πράσινο φως» ανοίγοντας το δρόμο για το μέρισμα και δίνοντας στη σκυτάλη στις γενικές συνελεύσεις, για τις δικές τους εγκρίσεις. Σταδιακά, η μία τράπεζα μετά την άλλη αναμένεται να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις, πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Η αγορά είχε θεωρητικά προεξοφλήσει αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς βεβαίως να το θεωρεί δεδομένο. Μια διάχυτη αισιοδοξία ήταν όμως παραπάνω από αντιληπτή, όπως διαφάνηκε από τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών κατά τη διάρκεια των conference calls με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα κάποιες από αυτές σχεδιάζουν ήδη και ένα παράλληλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (buy back).

Η μερισματική πολιτική ανά τράπεζα είναι διαφορετική. Για κάποιους θα είναι μια πρώτη συμβολική κίνηση, όπως για την Τράπεζα Πειραιώς που σχεδιάζει να διανείμει ένα 10%, για άλλους όπως η Εθνική ή η Eurobank ο πήχης θα είναι στο 30%. Σε ένα ενδιάμεσο στάδιο η Alpha Bank προσανατολίζεται σε 20%. Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα καθώς μέχρι χθες ήταν προθέσεις, πριν το τελικό σήμα του SSM.

RΌπως έγραψε το powergame.gr, οι ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν να διανείμουν συνολικό μέρισμα ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ για τα κέρδη του ’23 – ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της περσινής τους κερδοφορίας. Τα ποσά που αναλογούν στους μετόχους θα εμφανισθούν στους λογαριασμούς τους φέτος το καλοκαίρι, μετά το αντίστοιχο «ναι» των γενικών συνελεύσεων.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος είναι το μέρισμα να φθάσει στο 50% των κερδών, αλλά αυτό δεν θα γίνει από τη μία χρήση στην άλλη, τουλάχιστον για όλους. Το 2024 θα αποτελέσει τη βάση για ένα γενναιόδωρο μέρισμα που θα καταβληθεί το καλοκαίρι του ’25 – συνολικά εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ – και εφεξής, η επιδίωξη είναι, να φθάσει το 50%, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2023, αυτά που θα ληφθούν ως βάση υπολογισμού του μερίσματος που θα διανεμηθεί φέτος, ανήλθαν σε 3,645 δισ. ευρώ και σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι συνολικά το μέρισμα που θα διανεμηθεί για την περυσινή χρήση θα είναι περίπου 875 εκατ. ευρώ. Με βάση τους αρχικούς στόχους, εκτιμάται ότι η Alpha Bank θα δώσει 122 εκατ. ευρώ για τα 611 εκατ. ευρώ κέρδη του ’23 και μάλιστα, με δύο τρόπους (50% με μετρητά σαν μέρισμα και 50% με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, όπως έχει ήδη προαναγγείλει), η Eurobank 342 εκατ. ευρώ (για το 30% των κερδών του ’23 : 1,140 δισ. ευρώ), η Εθνική περίπου 331,8 εκατ. ευρώ  (30% των κερδών του ’23 που ήταν 1,106 δισ. ευρώ) και η Πειραιώς 80 εκατ. ευρώ -μία κίνηση συμβολική- από τα 788 εκατ. ευρώ των περσινών κερδών.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum