| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 13/06/2024

 

 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους από τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου, με την αξιοποίηση μέρους  του σκληρού «μαξιλαριού» των 15,6 δισ ευρώ, που είναι κλειδωμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας.

 

 

Όπως γράφει η Ημερησία, η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις  με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  προκειμένου να δοθεί η άδεια στην  Αθήνα να κάνει χρήση μέρους αυτού του μαξιλαριού ασφαλείας για την αποπληρωμή συνολικού χρέους μαζί με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων ύψους 8 δισ. ευρώ που αφορούν τα έτη 2026 -2028.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβληθεί και επισήμως το σχετικό αίτημα  ενώ σε πρώτη φάση εξετάζεται να αξιοποιηθούν από τα μαξιλάρι περίπου 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό είχε λάβει η χώρα από τον ESM (με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2018) ως εγγύηση προς τις  αγορές ότι θα καταφέρει να αποπληρώσει δάνεια του ιδιωτικού τομέα.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα, αυτό  που διαπραγματευόταν έως τώρα με τον ESM είναι να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση μέρος του ποσού αυτού (των 15,6 δισ. ευρώ) για την αποπληρωμή ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος σε απόλυτο ποσό και να ελαφρυνθεί η χώρα από τον εξωτερικό δανεισμό που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

Bελτίωση των όρων δανεισμού

Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς  αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας πραγματοποιεί road show σε μεγάλες ευρωπαϊκός πόλεις όπου έχει επφαφές με θεσμικούς επενδυτές ενημερώνοντας τους για τη στρατηγική του ελληνικού Δημοσίου για τη μείωση του  δημοσίου χρέους.

 Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει φέτος  την πρόωρη αποπληρωμή  έως και 5 δισ. ευρώ  από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης φέτος που αφορούν τις δόσεις του 2026 και 2027  το σχέδιο θα  εκκινήσει το 2026. Σημειώνεται  ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023, η χώρα μας προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης ύψους 52 ,9 δις ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum