| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 12/06/2024

 

 

Μία νέα, ανερχόμενη και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά ανακαλύπτουν οι τράπεζες στα πλαίσια της στεγαστικής πίστης, διευρύνοντας έτσι την πελατειακή τους βάση με δανειολήπτες που είναι κάτοικοι εκτός Ελλάδος, αλλά ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα. Για ίδια χρήση ή για επένδυση. Πολίτες, που δεν περιορίζονται σε όσους εμπίπτουν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, κατ’ εξοχήν δηλαδή Ασιάτες, αλλά και σε Ευρωπαίους ή Αμερικανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.

 

 

Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, ένα κομμάτι της υποτονικής ζήτησης για νέα δάνεια έρχεται να καλυφθεί από ένα καινούργιο κοινό, το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο των τραπεζών. Πρόκειται για υποψήφιους δανειολήπτες που ζουν εκτός Ελλάδος, ξένοι πολίτες ή ομογενείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο στη χώρα και απευθύνονται για λήψη δανείου στις ελληνικές τράπεζες, τονώνοντας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (20% εξ αυτών προέρχεται από το real estate).

Αυτό το διευκολύνει εκ των πραγμάτων το ισχύον πλαίσιο καθώς ελάχιστες τράπεζες του εξωτερικού δίνουν στεγαστικό δάνειο off shore, εκτός αν μπει προσημείωση ακινήτου. Τη στιγμή, που το ενδιαφέρον εντός αλλά και εκτός πλαισίου Golden Visa βαίνει αυξανόμενο, δεν είναι λίγοι οι ξένοι ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν π.χ. εξοχικό σε ένα ελληνικό νησί ή μία «βάση» στην Αθήνα και αναζητούν τραπεζική χρηματοδότηση. Είτε αφορά προσωρινή και μόνιμη διαμονή, είτε επένδυση, είτε συνδυασμό και των δύο.

Αύξηση έως και 175% σε στεγαστικά προς ξένους

«Είναι μια νέα αγορά», παρατηρεί στο powergame.gr τραπεζικός παράγοντας, «που βλέπει αυξανόμενο τον ρυθμό υποβολής αιτήσεων ξένων πολιτών για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση ακινήτου. Μάλιστα, η ανοδική τάση όπως σκιαγραφείται στις αιτήσεις αυτών των δανείων, αντανακλά ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 175%- τουλάχιστον σε έναν τραπεζικό όμιλο».

Αλλοδαποί και ομογένεια – Το βήμα της Eurobank

Τα λεγόμενα «δάνεια του εξωτερικού» έχουν ήδη πελάτες σε διάφορα κέντρα της Ευρώπης, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία αλλά και εκτός Ευρώπης, από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Και είναι μια κατηγορία από μόνη της, που αυξάνει τα μερίδια των στεγαστικών ανεξαρτήτως του φακέλου Golden Visa. Μέχρι πρότινος, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, αλλά και Άγγλοι ή Αμερικανοί αγόραζαν κατοικίες στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες ή την Αθήνα απολύτως τοις μετρητοίς… όπως ακόμη κάνει και το ελληνικό κοινό σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70%, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τη συνέχιση αυτής της τάσης.

Υπό το πρίσμα αυτής της νέας αγοράς για τις τράπεζες, η Εurobank προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα. Δημιούργησε ένα εξ αποστάσεως κανάλι λήψης στεγαστικού δανείου από ομογενείς ή κατοίκους εξωτερικού, που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για αγορά στέγης στον ελλαδικό χώρο. Με την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος, η διαδικασία onboarding επιτρέπει στους κατοίκους του εξωτερικού να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια ενός στεγαστικού δανείου, χωρίς φυσική παρουσία: από το στάδιο της αίτησης , την υπογραφή της σύμβασης έως την εκταμίευση. Ήδη, η υπηρεσία αυτή δρέππει καρπούς, με την ελληνική ομογένεια να δίνει ένα δυνατό παρών.

«Φλέβα χρυσού» τα ακίνητα για νέα δάνεια

Στο μεταξύ και ενόσω προσπαθούν να τονώσουν με διάφορους τρόπους τη ζήτηση για νέα δάνεια, οι τράπεζες επιστρατεύουν ως «φλέβα χρυσού» τα δικά τους assets: η προοπτική πώλησης ακινήτων που έχουν επανανακτήσει -τα λεγόμενα repossessed- μπορεί κάλλιστα να συνδυασθούν με προώθηση στεγαστικών δανείων προς ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν ένα στοκ ακινήτων από τα οποία  «γράφουν» και αξιόλογα κέρδη ετησίως, με απώτερο στόχο τα 100 εκατ. ευρώ, και τα οποία εν πολλοίς έχουν εμπιστευθεί προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρίες. Οι μεγάλοι όμιλοι έχουν από 1-2 δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ιδιοχρησιμοποιούμενα ή μη. Με στόχο την πώληση κάποιων από αυτών, μπορούν συνδυαστικά να αυξήσουν τα μερίδιά τους στη στεγαστική πίστη, διευκολύνοντας έτσι και όσους υποψήφιους σκέφτονται να αγοράσουν κάποια από τις λίστες ακινήτων που διαχειρίζονται συνεργαζόμενες εταιρίες. «Με φειδώ και με έλεγχο», όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum