| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 07/04/2023

 

 

Μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας για υπευθυνότητα ώστε να μην αμφισβητηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα απευθύνει σήμερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης θα αναφερθεί στα πολλαπλά για τη χώρα οφέλη από την επιστροφή της σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία εκτιμά ότι είναι εφικτή εντός του 2023.

Ωστόσο, θα σημειώσει ότι η εξέλιξη αυτή θα εξαρτηθεί από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από εφέτος, από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι προϋπόθεση για την πολυπόθητη αναβάθμιση αποτελεί η επιβεβαίωση των προβλέψεων για τις μακροοικονομικές προοπτικές, ειδικά στη σημερινή συγκυρία χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας και αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Η αναφορά στις τράπεζες

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα τονίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Ωστόσο, θα επισημάνει ότι η υψηλή κερδοφορία του 2022 προήλθε σε μεγάλο βαθμό από έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες πηγές και πως θα πρέπει τα επόμενα έτη να ενισχυθούν οι οργανικές επιδόσεις παράλληλα με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων με στόχο τη σύγκληση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θα τονίσει δε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης του ενεργητικού των τραπεζών και ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, μέσω της κερδοφορίας.

Σε σχέση με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, σημειώνοντας την ανάγκη για πολλαπλασιασμό των βιώσιμων ρυθμίσεων σε επιχειρήσεις που μπορούν να διασωθούν.

Ανάπτυξη 2,2% το 2023

Παράλληλα, θα παρουσιάσει τις προβλέψεις των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτές, η ανάπτυξη εφέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2%, σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ.

Σε σύγκριση με το 2022 η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι αναπόφευκτη, λόγω του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων, της απόσυρσης δημοσιονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και της χαμηλότερης ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για το 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει επιτάχυνση της ανόδου του ΑΕΠ στη ζώνη του 3%, υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική /ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί.

Σε αυτό, κατά τον κ. Στουρνάρα, θα συμβάλουν οι επενδύσεις, για τις οποίες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, μέσω της διασφαλισμένης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη χώρα μας, η ΤτΕ αναμένει μείωσή του κάτω από το 4,5% το 2023 από 9,3% πέρυσι και περαιτέρω αποκλιμάκωση χαμηλότερα του 3,5% το 2024.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum